Skaldjurslasagne
Skaldjurslasagne med räkor och crabsticks i mustig tomatsås samt ostsås varvat med pastaplattor.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Rensa fänkålen och hacka den.
- Pressa vitlöken.
- Strimla sellerin.
- Fräs alltsammans i en tjockbottnad kastrull några minuter.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, basilika, oregano, timjan, chili, salt, peppar och socker. Rör om. Låt puttra medan du lagar bechamelsåsen (gärna under lock då det annars stänker en del).
- Bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken samt grädden lite i taget under omrörning. Låt koka i tio minuter samt rör då och då. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka räkor och surimisticks grovt. Tillsätt till tomatsåsen.
- Bred ut ett tunt lager bechamelsås i botten på en gratängform (ca 35x25 cm) eller två mindre formar.
- Täck med 9 pastaplattor.
- Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av den återstående bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
- Täck med 9 pastaplattor.
- Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
- Täck med 9 pastaplattor.
- Bred ut en tredjedel av tomat- och skaldjurssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen samt en fjärdedel av den rivna osten.
- Täck med 9 pastaplattor och det sista av bechamelsåsen. Vänta med osten.
- Grädda lasagnen cirka 35 minuter om såserna är varma när lasagnen läggs ihop. Räkna annars med ca 50 minuter till en timme.
- Strö över den sista osten när det är tio minuter kvar och låt få fin färg.
- Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
- Garnera ev. med lite riven muskot eller parmesan om du önskar det.
Serveringsförslag
- Servera gärna lasagnen med lite grönt till som strimlad sallad, kokta marinerade linser, tärnad tomat och gurka samt finrivna morötter.
- Vidare passar en god sallad som tomatsallad eller grönsallad.
Varianter
Man kan också ha i kräftstjärtar, musselkött eller annan skaldjursmix. Räkna ca 700 gram blandade skaldjur totalt.
Portionsberäkning
Receptet kan halveras till 4-5 personer och lagas i en gratängform i storlek som en halv långpanna (ca 18x28 cm) istället för en större form nedan (35x25 cm).
Jag använde 36 st pastaplattor - nio i varje lager vid fyra lager. Barillas pastaplattor tycker jag är bra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal