Lasagne för åtta
En stor form klassisk lasagne för åtta med Bechamelsås, köttfärs, tomat och ostsås smaksatt med muskot.
Beräknad att räcka till åtta portioner. Alternativt 4-6 storätare.
Tillagning
- Fräs köttet i en stekpanna lite i taget och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
- Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
- Dela chilifrukterna och ta ur kärnorna samt hacka dem och tillsätt till köttfärsen.
- Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
- Tillsätt mjölet och tomatpure till den stekta köttfärsen och rör ut det. Tillsätt de krossade tomaterna, kryddor och rör om. Låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre) till en köttfärssås. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv ost om den inte redan är riven.
- Gör under tiden den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör också i hälften av den rivna osten.
- Dags att lägga ihop lasagnen: Lägg ett lager béchamelsås i botten på en stor lasagneform eller långpanna.
- Lägg sedan pastaplattorna, ca 8 st plus några delade bitar att täcka vid kanten.
- Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av béchamelsåsen.
- Upprepa en gång.
- Toppa med pastaplattor och béchamelsås samt riven ost.
- Grädda lasagnen i cirka 25.30 minuter.
Serveringsförslag
- Servera gärna lasagnen med lite grönt till som strimlad sallad, kokta marinerade linser, tärnad tomat och gurka, finrivna morötter.
- Eller en god sallad som tomatsallad eller grönsallad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 764 kcal