Italiensk tomatsås
Tillagning
- MED FÄRSKA TOMATER: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
- MED BURKTOMATER: Använder du tomater på burk så är det bara att öppna och fortsätta enligt nedan.
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull med tjock botten i cirka tre minuter. Rör om.
- Tillsätt de hackade tomaterna samt 1 dl vatten eller tomaterna på burk (då behövs inget vatten).
- Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano samt ev. timjan. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme under lock. Koka gärna längre på låg värme under lock - förslagsvis 1-2 timmar - så blir såsen ännu godare. Rör då och då.
- När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, svartpeppar, socker och vinäger innan servering.
Varianter:
- Du kan koka tomatsåsen på hela skalade burktomater, krossade tomater, passerade tomater eller enbart ca 1-2 dl tomatpuré och vatten. Här är en enklare variant på tomatsås med färre kryddor.
- Extra fin tomatsås får du om du lagar tomatsås med färska tomater som du skållar - skalar. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept. Stora mogna kvisttomater eller plommontomater passar då bra. Gärna svenska eller hemodlade.
- Långkokt tomatsås - såsen blir riktigt god om den får puttra på låg värme 1-2 timmar under lock. Laga den gärna dagen innan så blir smaken riktigt bra när den får stå och gotta till sig.
- Ta i några krm chiliflakes för en hetare tomatsås. Andra kryddor som passar är något krm curry för en tomat-currysås; eller något krm paprika för mer paprikasmak.
- Mer grönsaker som 1 dl finhackad stjälkselleri och 1 dl tärnade morötter är också gott i. Finhackad paprika, champinjoner, zucchini och aubergine är annat som passar.
- Extra umami - smak - kan man få om man fräser med någon msk finhackade sardeller.
- Ta i en skvätt grädde (1/2 dl) och gärna 2-3 msk kokbar crème fraiche på slutet så får du en krämig tomatsås till pasta. Garnera och smaksätt eventuellt med riven parmesan eller grana padano.
Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal