Italiensk tomatsås

Italiensk tomatsås på färska tomater eller burk. Servera tomatsåsen till pasta, spagetti, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.

Varianter:

  • Du kan koka tomatsåsen på hela skalade burktomater, krossade tomater, passerade tomater eller enbart ca 1-2 dl tomatpuré och vatten.
  • Extra fin tomatsås får du om du lagar tomatsås med färska tomater som du skållar - skalar. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept. Stora mogna kvisttomater eller plommontomater passar då bra. Gärna svenska eller hemodlade.
  • Långkokt tomatsås - såsen blir riktigt god om den får puttra på låg värme 1-2 timmar under lock. Laga den gärna dagen innan så blir smaken riktigt bra när den får stå och gotta till sig.
  • Ta i några krm chiliflakes för en hetare tomatsås. Andra kryddor som passar är något krm curry för en tomat-currysås; eller något krm paprika för mer paprikasmak.
  • Mer grönsaker som 1 dl finhackad stjälkselleri och 1 dl tärnade morötter är också gott i. Finhackad paprika, champinjoner, zucchini och aubergine är annat som passar.
  • Extra umami - smak - kan man få om man fräser med någon msk finhackade sardeller.
  • Ta i en skvätt grädde (1/2 dl) och gärna 2-3 msk kokbar crème fraiche på slutet så får du en krämig tomatsås till pasta. Garnera och smaksätt eventuellt med riven parmesan eller grana padano.

6 portioner italiensk tomatsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad rosmarin eller 1/2 tsk grovt hackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika eller några blad hackad färsk basilika
  • 1 tsk torkad oregano eller några blad hackad färsk oregano
  • 2 krm timjan (valfritt)

Tillagning

  1. MED FÄRSKA TOMATER: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. MED BURKTOMATER: Använder du tomater på burk så är det bara att öppna och fortsätta enligt nedan.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull med tjock botten i cirka tre minuter. Rör om.
  5. Tillsätt de hackade tomaterna samt 1 dl vatten eller tomaterna på burk (då behövs inget vatten).
  6. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano samt ev. timjan. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme under lock. Koka gärna längre på låg värme under lock - förslagsvis 1-2 timmar - så blir såsen ännu godare. Rör då och då.
  7. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, svartpeppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.