Italiensk tomatsås

Introduktion och förberedelse

Italiensk tomatsås på färska tomater eller burk. Servera tomatsåsen till pasta, spagetti, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.

Varianter:

  • Du kan koka tomatsåsen på hela skalade burktomater, krossade tomater, passerade tomater eller enbart ca 1-2 dl tomatpuré och vatten.
  • Extra fin tomatsås får du om du lagar tomatsås med färska tomater som du skållar - skalar. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept. Stora mogna kvisttomater eller plommontomater passar då bra. Gärna svenska eller hemodlade.
  • Långkokt tomatsås - såsen blir riktigt god om den får puttra på låg värme 1-2 timmar under lock. Laga den gärna dagen innan så blir smaken riktigt bra när den får stå och gotta till sig.
  • Ta i några krm chiliflakes för en hetare tomatsås. Andra kryddor som passar är något krm curry för en tomat-currysås; eller något krm paprika för mer paprikasmak.
  • Mer grönsaker som 1 dl finhackad stjälkselleri och 1 dl tärnade morötter är också gott i. Finhackad paprika, champinjoner, zucchini och aubergine är annat som passar.
  • Extra umami - smak - kan man få om man fräser med någon msk finhackade sardeller.
  • Ta i en skvätt grädde (1/2 dl) och gärna 2-3 msk kokbar crème fraiche på slutet så får du en krämig tomatsås till pasta. Garnera och smaksätt eventuellt med riven parmesan eller grana padano.

6 portioner italiensk tomatsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 burkar hela skalade tomater; krossade tomater eller passerade tomater
  • 1 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 krm torkad rosmarin eller 1/2 tsk grovt hackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika eller några blad hackad färsk basilika
  • 1 tsk torkad oregano eller några blad hackad färsk oregano
  • 2 krm timjan (valfritt)

Tillagning

  1. MED FÄRSKA TOMATER: Skala, kärna ur och hacka tomaterna. Ex. kan du koka upp vatten, skära ett ex i tomaternas topp och sedan koka tomaterna i två minuter, häll av och låt svalna något så kan du dra av skalet. Dela dem sedan och ta ur kärnorna. Hacka sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. MED BURKTOMATER: Använder du tomater på burk så är det bara att öppna och fortsätta enligt nedan.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull med tjock botten i cirka tre minuter. Rör om.
  5. Tillsätt de hackade tomaterna samt 1 dl vatten eller tomaterna på burk (då behövs inget vatten).
  6. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika och oregano samt ev. timjan. Rör om och koka tomatsåsen i ca 20 minuter på låg värme under lock. Koka gärna längre på låg värme under lock - förslagsvis 1-2 timmar - så blir såsen ännu godare. Rör då och då.
  7. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, svartpeppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept