Spenatlasagne med getost

En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Du kan ersätta fryst spenat med färsk spenat - räkna ca 400 gram. Var noga med att skölja och skära bort grova stammar på stor färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Köper du babyspenat behövs de ej sköljas.

4 portioner spenatlasagne med getost

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst bladspenat
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 1 dl soltorkade tomater i olja
  • 3 krm riven muskot
  • 2 krm svartpeppar
  • 12 plattor spenatlasagne
  • TOMATSÅS: 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk socker
  • OSTSÅS: 0,5 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk standard
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram getost eller chèvre
  • 100 gram riven ost som mozzarella eller gratängost

Tillagning

  1. Skölj färsk spenat noga.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka dem.
  4. Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt till den tinat och är varm.
  5. Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja.
  8. Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev.
  9. Tillsätt tomatpuré, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter.
  10. Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och 3 dl kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
  11. Tillsätt resten av mjölken, rör om och låt koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt.
  12. Skär bort det yttersta skalet på getosten.
  13. Tärna getosten och rör i den i ostsåsen så att den smälter.
  14. Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja.
  15. Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Upprepa till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med extra riven ost.
  16. Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  17. Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och lasagneplattorna är mjuka nog att äta (al dente).
  18. Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Kockens tips på liknande recept:

Bli kung på lasagne

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept och tips på hur du lagar...

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer