Spenatlasagne med getost

Introduktion och förberedelse

Spenatlasagne med getost, fårost eller chevre. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.

Du kan ersätta fryst spenat med färsk spenat - räkna ca 400 gram. Var noga med att skölja och skära bort grova stammar på stor färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Köper du babyspenat behövs de ej sköljas.

Spenatlasagnen kan även lagas separat portionsvis i portionsformar. Chevre kan uteslutas eller bytas mot ädelost eller fetaost.

4 portioner spenatlasagne med getost

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst bladspenat
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 1 dl soltorkade tomater i olja
  • 3 krm riven muskot
  • 2 krm svartpeppar
  • 12 plattor spenatlasagne
  • TOMATSÅS: 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk socker
  • OSTSÅS: 0,5 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk standard
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram getost, fårost eller chèvre
  • 100 gram riven ost som mozzarella eller gratängost

Tillagning

  1. Skölj färsk spenat noga.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka dem.
  4. Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt till den tinat och är varm.
  5. Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja.
  8. Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev.
  9. Tillsätt tomatpuré, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter.
  10. Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och 3 dl kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
  11. Tillsätt resten av mjölken, rör om och låt koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt.
  12. Skär bort det yttersta skalet på getosten.
  13. Tärna getosten och rör i den i ostsåsen så att den smälter.
  14. Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja.
  15. Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Upprepa till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med extra riven ost.
  16. Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  17. Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och lasagneplattorna är mjuka nog att äta (al dente).
  18. Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer