Spenatlasagne med getost
Introduktion och förberedelse
Spenatlasagne med getost, fårost eller chevre. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Du kan ersätta fryst spenat med färsk spenat - räkna ca 400 gram. Var noga med att skölja och skära bort grova stammar på stor färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Köper du babyspenat behövs de ej sköljas.
Spenatlasagnen kan även lagas separat portionsvis i portionsformar. Chevre kan uteslutas eller bytas mot ädelost eller fetaost.
Tillagning
- Skölj färsk spenat noga.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka dem.
- Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt till den tinat och är varm.
- Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja.
- Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev.
- Tillsätt tomatpuré, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter.
- Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och 3 dl kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
- Tillsätt resten av mjölken, rör om och låt koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt.
- Skär bort det yttersta skalet på getosten.
- Tärna getosten och rör i den i ostsåsen så att den smälter.
- Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja.
- Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Upprepa till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med extra riven ost.
- Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
- Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och lasagneplattorna är mjuka nog att äta (al dente).
- Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal