Gratängsås sås till gratäng

Vit gratängsås - ljus och god grundsås att gratinera valfri gratäng med.

Till fisk:

Till gratängsås till fiskgratäng kan du ersätta lite av mjölken med fiskfond eller fiskbuljong om du har.

Till grönsaker:

Gratängsås till broccoli eller blomkål gör du på mjölk och/eller grönsaksbuljong.

Till lasagne:

Gratängsås till lasagne gör du med bara mjölk samt smaksätter med något krm riven muskot. Muskot är valfritt. Man kan också också skippa ägget.

8 portioner gratängsås, en medelstor gratängform

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 6 msk mjöl
  • 4 msk smör
  • 8 dl mjölk (du kan spä mjölken med buljong ex. grönsaksbuljong till grönsaksgratäng eller fiskbuljong till fiskgratäng
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg (valfritt)
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Smält smöret och rör ihop med mjölet i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning så att du rör ut klumparna och får en jämn fin vit sås.
  3. Akta så att såsen inte bränns. Låt småkoka på svag värme under omrörning i minst 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar under tiden.
  4. Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt under omrörning till såsen och ta den från värmen.
  5. Tillsätt osten och rör tills den smält. Låt ej koka vidare då trådar sig osten.
  6. Använd gratängsåsen till det du önskar ex. häll gratängsåsen över det du ska gratinera.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.