Gratängsås

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på ljus vit gratängsås som passar till valfri gratäng. Här flera förslag.

Till fisk

Till gratängsås till fiskgratäng kan du ersätta lite av mjölken med fiskfond eller fiskbuljong.

Till grönsaker

Gratängsås till broccoli eller blomkål gör du på mjölk och/eller grönsaksbuljong.

Till lasagne

Gratängsås till lasagne gör du med bara mjölk samt smaksätter med något krm riven muskot. Muskot är valfritt. Man kan också skippa ägget.

8 portioner gratängsås, en medelstor gratängform

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 6 msk mjöl
  • 4 msk smör
  • 8 dl mjölk (du kan spä mjölken med buljong ex. grönsaksbuljong till grönsaksgratäng eller fiskbuljong till fiskgratäng
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg (valfritt)
  • 1 dl grädde
  • 1 dl riven ost

Tillagning

  1. Smält smöret och rör ihop med mjölet i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning så att du rör ut klumparna och får en jämn fin vit sås.
  3. Akta så att såsen inte bränns. Låt småkoka på svag värme under omrörning i minst 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar under tiden.
  4. Vispa ihop ägg och grädde. Tillsätt under omrörning till såsen och ta den från värmen.
  5. Tillsätt osten och rör tills den smält. Låt ej koka vidare då trådar sig osten.
  6. Använd gratängsåsen till det du önskar ex. häll gratängsåsen över det du ska gratinera.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-11