God Italiensk Lasagne

Introduktion och förberedelse

En klassisk italiensk lasagne med köttfärssås och Bechamelsås. Gott till middag både till vardags eller helg.

Godast blir köttsåsen om den får koka 1-2 timmar på låg värme så ha gärna lite framförhållning. Men det går också bra att använda den efter 10 minuters koktid.

Receptet räcker till 4 stora portioner eller 5-6 lite mindre portioner.

Serveringsförslag

Servera lasagnen med en tomatsallad, blandad grönsallad samt ett gott italienskt bröd som focaccia.

Varianter

Istället för torkade örter i tomatsåsen kan du ta någon halv tsk färsk hackad rosmarin, 1 tsk plockad timjan och 5-10 blad färsk basilika. Istället för riven mozzarella kan du ta finare färsk mozzarella i lag - räkna då 2 ostar i saltlag till nedan recept. Riv isär med handen eller skiva den.

Muskot i Bechamelsåsen är valfritt. Man kan ha en finhackad stjälk selleri i köttsåsen om man vill. Vitlök kan uteslutas.

Med färsk pasta

Överkurs är att göra egna lasagneplattor - de finns även att köpa färska. Med färska lasagneplattor så tar lasagnen ca 15 minuter i ugnen om såsen du varvar med är varm - med kall sås kan du räkna 10 minuter extra.

Italiensk lasagne med tillbehör
Lasagnen räcker till 4 stora eller 6 mindre portioner. Gott med grönsallad till - här med lite dressing av olivolja och vinäger samt cocktailtomater och rödlök. Lyxigt blir det med riven fin parmesan till vid servering.

4-6 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 15 lasagneplattor, ca 260 gram
  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 morot
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 glas rött vin
  • 1 buljongtärning, grönsak
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 2 dl vatten
  • Bechamelsås: 0,9 liter mjölk
  • 60 g mjöl
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarellaost
  • 50 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. KÖTTFÄRSSÅS: Hacka lök och vitlök, skala och riv moroten.
  2. Bryn lök, vitlök och morot samt köttfärs i lite smör och olivolja.
  3. Tillsätt tomatpuré samt kryddor samt mjöl. Rör om och stek någon minut till.
  4. Häll över ett glas vin. Koka några minuter.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna och 1-3 deciliter vatten samt en buljongtärning. Rör om.
  6. Låt gärna köttfärssåsen koka på låg värme under lock upp till 1-2 timmar. Men den går också bra att använda efter 10-20 minuter - förslagsvis den tid det tar att laga Bechamelsåsen.
  7. BECHAMELSÅS: Smält smöret i en stor kastrull.
  8. Tillsätt mjölet i det smälta smöret. Rör om så att det inte bildas några klumpar.
  9. Häll i mjölken lite i taget och rör ut mjölet under kraftig vispning. Koka upp under omrörning.
  10. Låt koka 5 minuter under omrörning, smaka av med muskot och salt.
  11. Rör i hälften av parmesanosten i bechamelsåsen.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. LÄGG IHOP LASAGNEN: Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna - 20 x 30 cm - och får plats med tre lasagneplattar bredvid varandra.
  14. Lägg två slevar bechamelsås och lite mozzarellaost i botten av en ugnsformen, täck med tre lasagneplattor.
  15. Lägg en fjärdedel av köttfärssåsen på plattorna, sedan en femtedel av bechamelsåsen, några msk mozzarellaost, lite parmesan och täck med nästa lager lasagneplattor. Upprepa detta i två lager till.
  16. Det sista femte lagret har du ingen köttsås kvar utan då toppar du de sista plattorna. Tryck ihop lasagenen och toppa med den sista Bechamelsåsen, samt riven ost och parmesan. Se till att du har kvar bechamelsås och mozzarellaost samt parmesan till översta lagret. Tillsätt eventuellt några msk vatten runt om i kanterna på lasagnen om inte såsen fyllt ut i kanterna.
  17. Grädda lasagnen i ugnen i ca 25 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg och är genomvarm. Tiden beror på om såsen du varvar med är varm eller inte. Är den kall kan du räkna 5 minuter extra. Sätt gärna lasagnen i nedre delen av ugnen då så den inte bränns på ovansidan innan lasagnen är klar.
  18. Låt gärna lasagnen stå i 10 minuter innan servering. Skär upp i lagom bitar med en liten kniv och ta upp med en stekspade eller liknande.
E-mail
Medel: 4.2 (146 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept