God Italiensk Lasagne

En klassisk italiensk lasagne med köttfärssås och Bechamelsås. Gott till middag både till vardags eller helg. Servera lasagnen med en tomatsallad, blandad grönsallad samt ett gott italienskt bröd som focaccia.

Istället för torkade örter i receptet kan du ta färska.

4 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 16 lasagneplattor
  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 morot
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 glas rött vin
  • 1 buljongtärning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk basilika
  • Bechamelsås: 0,9 liter mjölk
  • 60 g mjöl
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarellaost
  • 50 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Köttfärssås till lasagne: Hacka lök och vitlök, skala och riv moroten.
  2. Bryn lök, vitlök och morot samt köttfärs i lite smör.
  3. Tillsätt tomatpuré samt kryddor samt mjöl. Rör om och stek någon minut till.
  4. Häll över ett glas vin. Koka några minuter.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna och någon deciliter vatten, samt en buljongtärning. Rör om.
  6. Låt gärna köttfärssåsen koka upp till en timme men den går också bra att använda efter 10 minuter ex. den tid det tar att laga bechamelsåsen.
  7. Bechamelsås till lasagne: Smält smöret i en stor kastrull.
  8. Tillsätt mjölet i det smälta smöret. Rör om så att det inte bildas några klumpar.
  9. Häll i mjölken lite i taget och rör ut mjölet under kraftig vispning. Koka upp under omrörning.
  10. Låt koka 5 minuter under omrörning, smaka av med muskot och salt.
  11. Rör i hälften av mozzarellaosten i bechamelsåsen.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Lägg ihop lasagnen: Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna.
  14. Lägg två slevar bechamelsås i botten av en ugnsformen, täck med lasagneplattor.
  15. Lägg en tredjedel av köttfärsen på lasagneplattorna, sedan lite bechamelsås och täck med nästa lager lasagneplattor. Upprepa detta i två lager till sammanlagt 4 lager lasagneplattor. Se till att du har kvar bechamelsås till översta lagret bara.
  16. Översta lagret tar du den sista bechamelsåsen samt den sista rivna mozzarellan samt sist riven parmesan.
  17. Grädda lasagnen i ugnen i ca 20 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg och är genomvarm.
E-mail
Medel: 4.2 (138 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.