Lasagne med lammfärs
Lasagne med lammfärs. En lammlasagne med ostsås.
Gott med grönsallad eller tomatsallad.
Tillagning
- Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn.
- Skölj och strimla selleri fint. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök samt vitlök.
- Fräs lammfärsen i smör och olja en tjockbottnad stekgryta eller panna med höga kanter. Låt lammfärsen få färg och hacka sedan sönder färsen och fräs runt den några minuter tills den är lätt brynt runt om.
- Tillsätt selleri, morot, lök och vitlök samt kryddor som rosmarin, chiliflakes, salt och peppar. Fräs några minuter till.
- Tillsätt tomatpuré och 1 dl vatten. Låt puttra medan du göra ostsåsen. Rör runt då och då så det inte bränns.
- Ostsås: Smält smör i en såskastrull. Rör i mjölet. Tillsätt mjölk lite i taget och rör ut klumpar till en jämn sås medan du kokar upp såsen. Låt koka och rör då och då i fem minuter.
- Riv under tiden osten.
- Ta såsen från värmen och vänd i 1 dl av den rivna osten. Salta såsen. Spara resten av osten att toppa lasagnen med.
- Smörj en liten ugnsform/gratängform för två portioner med lite smör.
- Lägg ihop lasagnen: Häll en dl sås i botten. Lägg på två lasagneplattor, 1/3 av lammfärssåsen och sedan någon dl ostsås.
- Lägg på två till lasagneplattor och 1/3 av lammfärssåsen samt någon dl ostsås.
- Lägg på de sista lasagneplattorna på toppen och det sista av lammfärsen och ostsåsen.
- Toppa med den sista rivna osten.
- Grädda och laga lasagnen i nedre delen av ugnen i 20 minuter tills den har fin färg och pastan är genomkokt. Lägg ev. över med lite folie på slutet om det bränns på toppen.
Kan dubbleras
Här för två portioner men du kan dubbla receptet till flera.
Val av ingredienser
- Välj lasagneplattor av bra kvalitét - inte de billigaste. Jag tycker Barillas funkar bra.
- Om du kan så välj en mager lammfärs till lammfärssåsen. Gärna svenskt lamm då såklart.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal