Lasagne med lammfärs

Introduktion och förberedelse

Lasagne med lammfärs. En lammlasagne med ostsås. Gott med grönsallad eller tomatsallad.

Här för två portioner men du kan dubbla receptet till flera.

Välj lasagneplattor av bra kvalitét - inte de billigaste. Jag tycker Barillas funkar bra. Om du kan så välj en mager lammfärs till lammfärssåsen. Gärna svenskt lamm då såklart.

2 stora port lasagne med lammfärs

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 6 lasagneplattor ex Barilla
  • Lammfärssås: 300 gram lammfärs
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 stjälk selleri
  • 1 dl grovt riven morot
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad rosmarin eller färsk hackad rosmarin
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • Ostsås: 6 dl mjölk, 3%
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl lagrad riven ost som ex. prästost
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och strimla selleri fint. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Fräs lammfärsen i smör och olja en tjockbottnad stekgryta eller panna med höga kanter. Låt lammfärsen få färg och hacka sedan sönder färsen och fräs runt den några minuter tills den är lätt brynt runt om.
  4. Tillsätt selleri, morot, lök och vitlök samt kryddor som rosmarin, chiliflakes, salt och peppar. Fräs några minuter till.
  5. Tillsätt tomatpuré och 1 dl vatten. Låt puttra medan du göra ostsåsen. Rör runt då och då så det inte bränns.
  6. Ostsås: Smält smör i en såskastrull. Rör i mjölet. Tillsätt mjölk lite i taget och rör ut klumpar till en jämn sås medan du kokar upp såsen. Låt koka och rör då och då i fem minuter.
  7. Riv under tiden osten.
  8. Ta såsen från värmen och vänd i 1 dl av den rivna osten. Salta såsen. Spara resten av osten att toppa lasagnen med.
  9. Smörj en liten ugnsform/gratängform för två portioner med lite smör.
  10. Lägg ihop lasagnen: Häll en dl sås i botten. Lägg på två lasagneplattor, 1/3 av lammfärssåsen och sedan någon dl ostsås.
  11. Lägg på två till lasagneplattor och 1/3 av lammfärssåsen samt någon dl ostsås.
  12. Lägg på de sista lasagneplattorna på toppen och det sista av lammfärsen och ostsåsen.
  13. Toppa med den sista rivna osten.
  14. Grädda och laga lasagnen i nedre delen av ugnen i 20 minuter tills den har fin färg och pastan är genomkokt. Lägg ev. över med lite folie på slutet om det bränns på toppen.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer