Spenatlasagne

Spenatlasagne med fyllning av spenat och soltorkad tomat, tomatsås och ostsås med mozzarella. En god vegetarisk lasagne. Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.

Istället för fryst bladspenat kan du ta ca 500 gram färsk spenat. Toppa lasagnen med ost som mozzarella samt ev. getost, ädelost eller fetaost om du gillar det. Spenatlasagnen kan även lagas separat portionsvis i portionsformar.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spenatlasagne

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350 gram fryst bladspenat (eller ett paket)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 2 dl soltorkade tomater i olja
  • 3 krm riven muskot
  • 2 krm svartpeppar
  • 12 lasagneplattor, vanliga eller med gröna med spenat
  • TOMATSÅS: 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk socker
  • OSTSÅS: 0,4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk standard
  • 3 krm salt
  • 250 gram riven ost som mozzarella eller gratängost
  • 0,5 dl riven parmesan till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt till den tinat och är varm.
  3. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka dem.
  4. Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja.
  7. Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev.
  8. Tillsätt tomatpuré, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter.
  9. Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och 3 dl kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt resten av mjölken, rör om och låt koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt.
  11. Rör i två tredjedelar av osten i såsen.
  12. Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja.
  13. Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Upprepa till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med resterande riven ost.
  14. Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  15. Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och servera direkt. Garnera ev. med riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept