Spenatlasagne
Spenatlasagne med fyllning av spenat och soltorkad tomat, tomatsås och ostsås med mozzarella. En god vegetarisk lasagne.
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt till den tinat och är varm.
- Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka dem.
- Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja.
- Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev.
- Tillsätt tomatpuré, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter.
- Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och 3 dl kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
- Tillsätt resten av mjölken, rör om och låt koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt.
- Rör i två tredjedelar av osten i såsen. Håll varm men koka ej.
- Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja.
- Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Upprepa till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med resterande riven ost.
- Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
- Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och servera direkt. Garnera ev. med riven parmesan.
Serveringsförslag
Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Varianter
- Istället för fryst bladspenat kan du ta ca 500 gram färsk spenat.
- Sätt mer smak på ostsåsen genom att byta ut 150 gram mozzarella mot tärnad getost, ädelost eller fetaost.
- Du kan ta två färska ostar mozzarella istället för riven mozzarella på påse.
Parmesan är ej vego
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal