Spenatlasagne

Introduktion och förberedelse

Spenatlasagne med fyllning av spenat och soltorkad tomat, tomatsås och ostsås med mozzarella. En god vegetarisk lasagne. Servera spenatlasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.

Istället för fryst bladspenat kan du ta ca 500 gram färsk spenat. Toppa lasagnen med ost som mozzarella samt ev. getost, ädelost eller fetaost om du gillar det. Spenatlasagnen kan även lagas separat portionsvis i portionsformar.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner spenatlasagne

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350 gram fryst bladspenat (eller ett paket)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 gul lök
  • 2 dl soltorkade tomater i olja
  • 3 krm riven muskot
  • 2 krm svartpeppar
  • 12 lasagneplattor, vanliga eller med gröna med spenat
  • TOMATSÅS: 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 burkar hela skalade eller krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk socker
  • OSTSÅS: 0,4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk standard
  • 3 krm salt
  • 250 gram riven ost som mozzarella eller gratängost
  • 0,5 dl riven parmesan till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Gör spenatfyllningen: Fräs hälften av den gula löken och vitlöken i en gryta i lite olivolja och tillsätt spenat och fräs runt till den tinat och är varm.
  3. Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka dem.
  4. Smaksätt spenaten med soltorkade tomater, riven muskot och svartpeppar.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Gör tomatsåsen genom att fräsa resterande hälft av den gula löken och vitlöken i lite olivolja.
  7. Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem med en stekspade eller slev.
  8. Tillsätt tomatpuré, salt, rosmarin och socker och koka tomatsåsen i minst 5 minuter.
  9. Gör under tiden ostsåsen: Vispa ihop mjöl och 3 dl kall mjölk i en kastrull. Värm och koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning.
  10. Tillsätt resten av mjölken, rör om och låt koka upp under omrörning. Smaka av såsen med salt.
  11. Rör i två tredjedelar av osten i såsen.
  12. Ta fram en ugnssäker form till lasagnen och smörj med lite olivolja.
  13. Lägg ett lager spenat i botten, sedan ett lager lasagneplattor och sedan ett lager tomatsås och ostsås. Upprepa till ca 4 lager - spenat, lasagneplattor, tomatsås, ostsås och toppa översta lagret ostsås med resterande riven ost.
  14. Grädda spenatlasagnen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  15. Ta ut spenatlasagnen när den fått fin färg och servera direkt. Garnera ev. med riven parmesan.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer