Hemgjord pasta eller pastadeg

Hemgjord pastadeg till färsk hemlagad pasta. Gör egen deg till färsk pasta som tagliatelle med Ragu alla Bolognese, ravioli, Strozzapreti, lasagne, stora tortelloni eller mindre tortellini.

Kolla in min film där du kan se hur man gör pasta med ett ägg och kavlar ut. Den spelade jag in på en pastakurs i Bologna. Jag har också en film som visar hur du gör pastadeg och kavlar ut i en pastamaskin.

En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med att kavla ut pastadeg för hand med en kavel också. Gärna på ett bakbord eller underlag av trä.

Använd helst ca hälften durumvetemjöl tillsammans med vanlig vetemjöl. Durumvete ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.

Koktiden på färsk pasta är ca 1,5 - 2,5 minuter för tagliatelle och liknande. Samt 2-4 minuter för fylld pasta som tortelloni eller ravioli. Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.

Pastadeg kan du förvara i kylen inslagen i gladplast eller övertäckt. Då kan man skära loss en bit och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.

Överbliven pasta som kanter och annat man inte kan forma till kan man kavla ut och skära i små oregelbundna bitar och ha i ex. soppa.

Färsk tagliatelle pasta
Färsk tagliatelle kan du göra för hand eller men det är lättast att få de snygga med en pastamaskin.

Gör pastan i god tid

Mitt tips är att förbereda och göra pastan i god tid. Först ska degen ligga och vila minst någon timme, några timmar eller över natten. Sedan kan du kavla ut och forma pastan. Det kan du göra direkt innan servering men smidigt är att förbereda även pasta som tagliatelle någon eller några timmar innan servering - eller dagen innan.

Vill du förbereda någon dag eller dagen innan så mjölar du pastan lätt i durumvete eller semolina samt sprider ut den på en kökshandduk eller bakplåtspapper med galler under; eller hänger upp över något att torka. Portionera sedan i nystan på 120-250 gram och förvara i kylen 1-2 dygn. Pastan kan också frysas in portionsvis löst utspridd och mjölad i burk.

Utan ägg

Det finns många olika varianter på pastadeg - en del gör utan vatten på enbart ägg och mjöl. I södra Italien är det vanligt att göra tvärtom och göra pastadegen utan ägg - endast med vatten.

Portionsberäkning

Mitt recept har jag räknat 175 gram okokt färsk pasta per portion. Det blir rätt stora portioner. Totalt blir det runt 1 kg okokt färsk pasta. Vill man ha lite mindre elegantare portioner så räcker nedan recept till 8 portioner och 120-130 gram per portion. Vill man ha mycket stora portioner - folk vill kanske ta om också - så räcker receptet till fyra och då får man runt 250 gram pasta per portion.

Här är lite tips till hemgjord pasta - med bla val av mjöl med mera - som jag skrivit.

6 portioner hemgjord pastadeg, 175 gram okokt färsk pasta per portion

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 250 gram vetemjöl
  • 250 gram durumvetemjöl eller italienskt semolina-mjöl
  • 240 gram vatten, 2,4 dl
  • 2 ägg, medelstora

Tillagning

  1. Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en grop i mjölet och kläck i äggen. Rör äggen runt i gropen av mjöl så äggula och vita blandas innan du rör ut mjölet.
  2. Rör ut äggen i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare.
  3. Knåda ihop degen till en jämn fin klump några minuter. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Vidare ska den ej vara för hård så den spricker i kanterna.
  4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedare med kniv och kör ihop till en deg. Ta upp och knåda ihop på bakbord med lite mjöl på.
  5. Slå in pastadegen i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i en timme upp till några timmar eller dagar innan. Håller i kylen flera dagar. Kan också frysas.
  6. KAVLA FÖR HAND: Dela degen i förslagsvis fyra delar så är den lättare att kavla ut en bit i taget. Mjöla med någon nypa mjöl om degen fastnar i kaveln eller underlaget. Kavla ut på mjölat bakbord till rundlar på ca 45 cm i diameter och ca 1,5-2 mm tjocklek (förutsatt att du delat degen i fyra delar).
  7. KAVLA I PASTAMASKIN: Dela degen i förslagsvis fyra delar. Platta till för hand och kavla i maskinen på tunnare och tunnare vals så degen blir tunnare efter hand. Mjöla med några nypor mjöl mellan varven så att degen inte fastnar i valsen. Snart har du en ca 1,5-2 mm tjock avlång pastadeg att använda till det du vill.
  8. Nu kan du använda pastan till det du vill - skära i remsor och tvinna till Strozzapreti, rulla ihop till en rulle och skära till tagliatelle, skära i 8x8 cm rutor och fylla till tortellini eller skära till lasagneplattor.
  9. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.
E-mail
Medel: 3.8 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.