Hemgjord pasta eller pastadeg

Hemgjord pastadeg till färsk hemlagad pasta. Gör egen deg till tagliatelle med Ragu alla Bolognese, ravioli, Strozzapreti, lasagne, tortelloni eller tortellini.

Kolla in min film där du kan se hur man gör pasta från grunden. Den spelade jag in på en pastakurs i Bologna.

En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med att kavla ut pastadeg för hand med en kavel också. Gärna på ett bakbord eller underlag av trä. Använd helst ca hälften durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.

Koktiden på färsk pasta är ca 3 minuter för tagliatelle och liknande. Samt 5-6 minuter för fylld pasta som tortelloni. Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.

Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag. Överbliven pasta som kanter och annat man inte kan forma till kan man skära i små oregelbundna bitar och ha i ex. soppa. Gör du tagliatelle och annan pasta i god tid kan du mjöla dem lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka tills det är dags för middag och att koka pastan.

Det finns många olika varianter på pastadeg - en del gör utan vatten på enbart ägg och mjöl. I södra Italien är det vanligt att göra tvärtom och göra pastadegen utan ägg - endast med vatten.

Här är lite tips till hemgjord pasta - med bla val av mjöl med mera - som jag skrivit.

4 portioner hemgjord pastadeg

 • Förberedelse: 1 tim 15 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

 • 250 gram vetemjöl
 • 250 gram durumvetemjöl eller italienskt semolina-mjöl
 • 250 gram vatten
 • 2 ägg, medelstora

Tillagning

 1. Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en grop i mjölet och kläck i äggen. Rör äggen runt i gropen av mjöl så äggula och vita blandas innan du rör ut mjölet.
 2. Rör ut äggen i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare.
 3. Knåda ihop degen till en jämn fin klump några minuter. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Vidare ska den ej vara för hård så den spricker i kanterna.
 4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedare med kniv och kör ihop till en deg. Ta upp och knåda ihop på bakbord med lite mjöl på.
 5. Slå in pastadegen i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30-60 minuter eller längre tills det är dag. Håller i kylen flera dagar.
 6. KAVLA FÖR HAND: Dela degen i förslagsvis fyra delar så är den lättare att kavla ut en bit i taget. Mjöla med någon nypa mjöl om degen fastnar i kaveln eller underlaget. Kavla ut på mjölat bakbord till rundlar på ca 45 cm i diameter och ca 1,5-2 mm tjocklek (förutsatt att du delat degen i fyra delar).
 7. KAVLA I PASTAMASKIN: Dela degen i förslagsvis fyra delar. Platta till för hand och kavla i maskinen på tunnare och tunnare vals så degen blir tunnare efter hand. Mjöla med några nypor mjöl om degen fastnar i valsen. Snart har du en ca 1,5-2 mm tjock avlång pastadeg att använda till det du vill.
 8. Nu kan du använda pastan till det du vill - skära i remsor och tvinna till Strozzapreti, rulla ihop till en rulle och skära till tagliatelle, skära i 8x8 cm rutor och fylla till tortellini eller skära till lasagneplattor.
 9. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.
E-mail
Medel: 3.7 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.