Hemgjord pasta eller pastadeg

Hemgjord pastadeg till färsk hemlagad pasta. Gör egen deg till tagliatelle med Ragu alla Bolognese, ravioli, Strozzapreti, lasagne, tortelloni eller tortellini.

En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med. Fast det går med att kavla ut pastadeg för hand med en kavel också. Gärna på ett bakbord eller underlag av trä. Använd helst ca hälften durumvetemjöl som är malt av durumvete som ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.

Koktiden på färsk pasta är ca 3 minuter för tagliatelle och liknande. Samt 5-6 minuter för fylld pasta som tortelloni. Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.

Pastadeg kan du förvara i kylen och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag. Överbliven pasta som kanter och annat man inte kan forma till kan man skära i små oregelbundna bitar och ha i ex. soppa. Gör du tagliatelle och annan pasta i god tid kan du mjöla dem lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka tills det är dags för middag och att koka pastan.

Det finns många olika varianter på pastadeg - en del gör utan vatten på enbart ägg och mjöl. I södra Italien är det vanligt att göra tvärtom och göra pastadegen utan ägg - endast med vatten.

Här är lite tips till hemgjord pasta - med bla val av mjöl med mera - som jag skrivit. 

4 portioner hemgjord pastadeg

 • Förberedelse: 1 tim 15 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

 • 250 gram vetemjöl
 • 250 gram durumvetemjöl eller italienskt semolina-mjöl
 • 250 gram vatten
 • 2 ägg, medelstora

Tillagning

 1. Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en grop i mjölet och kläck i äggen. Rör äggen runt i gropen av mjöl så äggula och vita blandas innan du rör ut mjölet.
 2. Rör ut äggen i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare.
 3. Knåda ihop degen till en jämn fin klump några minuter. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Vidare ska den ej vara för hård så den spricker i kanterna.
 4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedare med kniv och kör ihop till en deg. Ta upp och knåda ihop på bakbord med lite mjöl på.
 5. Slå in pastadegen i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30-60 minuter eller längre tills det är dag. Håller i kylen flera dagar.
 6. KAVLA FÖR HAND: Dela degen i förslagsvis fyra delar så är den lättare att kavla ut en bit i taget. Mjöla med någon nypa mjöl om degen fastnar i kaveln eller underlaget. Kavla ut på mjölat bakbord till rundlar på ca 45 cm i diameter och ca 1,5-2 mm tjocklek (förutsatt att du delat degen i fyra delar).
 7. KAVLA I PASTAMASKIN: Dela degen i förslagsvis fyra delar. Platta till för hand och kavla i maskinen på tunnare och tunnare vals så degen blir tunnare efter hand. Mjöla med några nypor mjöl om degen fastnar i valsen. Snart har du en ca 1,5-2 mm tjock avlång pastadeg att använda till det du vill.
 8. Nu kan du använda pastan till det du vill - skära i remsor och tvinna till Strozzapreti, rulla ihop till en rulle och skära till tagliatelle, skära i 8x8 cm rutor och fylla till tortellini eller skära till lasagneplattor.
 9. Hemgjord färsk pasta kokas bara 2-3 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta vattnet väl med ca 1-2 tsk salt.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer