Hemgjord pasta eller pastadeg

Introduktion och förberedelse

Hemgjord pastadeg till färsk pasta. Ett grundrecept du kan använda till all slags pasta som tagliatelle, ravioli, lasagne eller tortellini med mera.

Användning

Pastan kan du forma till all slags pasta.

Filmtips

Kolla in min film där du kan se hur man gör pasta med ett ägg och kavlar ut. Den spelade jag in på en pastakurs i Bologna. Jag har också en film som visar hur du gör pastadeg och kavlar ut i en pastamaskin.

I pastamaskin eller för hand

En pastamaskin är lätt att kavla ut färsk pasta med.

Fast det går även utmärkt att kavla ut pastadeg för hand med en kavel. Förslagsvis på ett bakbord eller underlag av trä.

Val av mjöl

 • Använd helst ca hälften durumvetemjöl tillsammans med vanlig vetemjöl. Durumvete ger gulare och godare pasta med bättre tuggmotstånd.
 • Det går även att använda vanligt vetemjöl special eller liknande med lite högre glutenhalt.

Koktid

Koktiden på färsk pasta är ca 2- 3 minuter för tagliatelle och liknande. Samt 3-5 minuter för fylld pasta som tortelloni eller ravioli. Nykokt färsk pasta ska serveras direkt.

Kan förberedas

 • Pastadeg kan du förvara i kylen någon vecka inslagen i gladplast eller övertäckt. Då kan man skära loss en bit och använda lite efter hand. Förslagsvis så kan du dubbla receptet så du har över till nästa middag.
 • Överbliven pasta som kanter och annat man inte kan forma till kan man kavla ut och skära i små oregelbundna bitar och ha i ex. soppa.
 • Pastadegen kan även frysas in och tinas i kylskåp.

Färsk tagliatelle pasta
Färsk tagliatelle kan du göra för hand eller men det är lättast att få de snygga med en pastamaskin.

Gör pastan i god tid

Mitt tips är att förbereda och göra pastan i god tid. Först ska degen ligga och vila minst någon timme, några timmar eller över natten. Sedan kan du kavla ut och forma pastan. Det kan du göra direkt innan servering men smidigt är att förbereda även pasta som tagliatelle någon eller några timmar innan servering - eller dagen innan.

Vill du förbereda någon dag eller dagen innan så mjölar du pastan lätt i durumvete eller semolina samt sprider ut den på en kökshandduk eller bakplåtspapper med galler under; eller hänger upp över något att torka. Portionera sedan i nystan på 120-250 gram och förvara i kylen 1-2 dygn. Pastan kan också frysas in portionsvis löst utspridd och mjölad i burk.

Utan ägg

Det finns många olika varianter på pastadeg - en del gör utan vatten på enbart ägg och mjöl. I södra Italien är det vanligt att göra tvärtom och göra pastadegen utan ägg - endast med vatten.

Portionsberäkning

Mitt recept har jag räknat 175 gram okokt färsk pasta per portion. Det blir rätt stora portioner. Totalt blir det runt 1 kg okokt färsk pasta. Vill man ha lite mindre elegantare portioner så räcker nedan recept till 8 portioner och 120-130 gram per portion. Vill man ha mycket stora portioner - folk vill kanske ta om också - så räcker receptet till fyra och då får man runt 250 gram pasta per portion.

Här är lite tips till hemgjord pasta - med bla val av mjöl med mera - som jag skrivit.

8 portioner hemgjord pastadeg, ca 110 gram okokt färsk pasta per portion

 • Förberedelse: 1 tim 30 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

 • 250 gram vetemjöl
 • 250 gram durumvetemjöl eller italienskt semolina-mjöl
 • 240 gram vatten, 2,4 dl
 • 2 ägg, medelstora, ca 60 gram styck

Tillagning

 1. Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en grop i mjölet och kläck i äggen. Rör äggen runt i gropen av mjöl så äggula och vita blandas innan du rör ut mjölet.
 2. Rör ut äggen i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare.
 3. Knåda ihop degen till en jämn fin klump i minst 5 minuter. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Vidare ska den ej vara för hård så den spricker i kanterna.
 4. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedare med kniv och kör ihop till en deg. Ta upp och knåda ihop på bakbord med lite mjöl på i fem minuter.
 5. Slå in pastadegen i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i en timme upp till några timmar eller dagar innan. Håller i kylen flera dagar. Kan också frysas.
 6. KAVLA FÖR HAND: Dela degen i förslagsvis fyra delar så är den lättare att kavla ut en bit i taget. Mjöla med lite mjöl så att inte degen fastnar i kaveln eller underlaget. Kavla ut på mjölat bakbord till ca 2 mm tjocklek.
 7. KAVLA I PASTAMASKIN: Dela degen i förslagsvis fyra delar. Platta till för hand och kavla i maskinen på tunnare och tunnare vals så degen blir tunnare efter hand. Mjöla med några nypor mjöl mellan varven så att degen inte fastnar i valsen. Kavla till en ca 2 mm tjock pastadeg att använda till det du vill.
 8. Nu kan du använda pastan till det du vill. Skära i remsor och tvinna till Strozzapreti. Rulla ihop till en rulle och skära till tagliatelle. Skära i 8x8 cm rutor och fylla till tortellini. Skära i 4x4 cm rutor och vika ihop till tortellini. Skära stora rutor till lasagneplattor.
 9. Hemgjord färsk pasta kokas beroende på formen i ca 3-5 minuter i rikligt med vatten i en stor kastrull. När den mesta pastan flutit upp till vattnet är den klar. Salta vattnet väl med ca 1 tsk salt per liter vatten.
E-mail
Medel: 3.9 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-25