Tomatsås med färska tomater

Introduktion och förberedelse

Tomatsås med färska tomater. En klasssisk italiensk enkel tomatsås med skållade tärnade tomater, olivolja, basilika och en touch av vitlök.

Servera tomatsåsen till pasta, lasagne, till buffé, till kött, fisk, korv eller vegetariskt.

När tomatsåsen är godast är en smaksak. Koka ihop den några minuter och ha lite hela bitar tomat kvar eller koka längre och få en koncentrerad smak och len tomatsås om den får koka upp mot någon timme. Eller koka den dagen innan så blir smaken riktigt bra.

Välj fina stora mogna tomater - helst kravmärta plommontomater eller kvisttomater. Har du riktigt fina färska söta mogna tomater så behöver du bara tomater, olivolja, salt, basilika och peppar samt lite vitlök - utefter det kan man variera och försöka undvika att förstöra såsen för mycket ;)

1 dl hackad stjälkselleri, en halv tärnad lök samt 1 dl tärnad morot är också gott i tomatsås om man vill göra den lite mer matig. Annat gott i är grönsaker som passar att tärna i är champinjoner, paprika, soltorkade tomater, svarta oliverr, tärnad zucchini, spenat, keso, rivet citronskal, grädde, smör, creme fraiche och mjölk. Fräser du och lägger i köttfärs och låter koka någon timme så har du jättegod köttfärssås. Eller ta något vegetariskt som quornfärs.

4 portioner tomatsås med färska tomater

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg tomater
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika eller 10 hackade färska blad
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller en nypa färsk (valfritt)
  • 1 tsk torkad oregano (valfritt)
  • 0,5 dl riven parmesan (till servering)

Tillagning

  1. Skålla, skala, kärna ur och hacka tomaterna. Förslagsvis så kokar du upp vatten i en kastrull. Sär ett ex i tomaternas topp och sjud dem sedan i två minuter till skinnet går att dra av. Häll av och skölj kallt samt dra av skinnet. Dela tomaterna i klyftor och ta ur kärnorna. Tärna sedan tomatköttet i ca 1x1 cm tärningar. Ett annat sätt är att klyfta tomaterna, ta bort kärnorna och sedan skära loss skinnet med en vass kniv och efter det hacka tomatköttet.
  2. Skala och hacka vitlök.
  3. Fräs vitlök i olivoljan i en stor kastrull i någin minut och tillsätt sedan tomatpure och fräs under omrörning i någon minut till.
  4. Tillsätt de hackade tomaterna samt någon dl vatten.
  5. Tillsätt tomatpuré, socker, rosmarin, salt, svartpeppar, basilika (spara lite till garnering) och oregano. Rör om och koka tomatsåsen i minst 5 minuter på låg värme - gärna längre upp mot en timme - det är en smaksak. Använd gärna ett lock då det stänker samt rör då och då.
  6. När såsen har kokat ihop så kan du smaka av den med salt, peppar, socker och vinäger (salt, sött och surt) innan servering. Vänd i eller garnera med hackad färsk basilika och färsk riven parmesan också om du vill.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 104 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer