Lasagne utan bechamelsås
Introduktion och förberedelse
Lasagne utan bechamelsås eller ostsås går utmärkt att laga med en extra krämig köttfärssås samt riven ost på toppen.
En enkel, snabb och lättlagad variant på lasagne där du slipper laga två såser.
Man skulle kunna säga att jag slagit ihop bechamelsåsen med köttfärssåsen som jag lagat extra krämig och såsig med crème fraiche och mjölk.
Serveringsförslag
- Servera lasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade vita bönor och/eller kokt broccoli. Ytterligare förslag är sallad av tärnad tomat, kokta vita små bönor, rödlök, pinjenötter, hackad babyspenat, olivolja och vinäger.
- Jag hade en grönsallad med gurka och picklad lök till.
- Gott med extra riven parmesan att strö över.
Varianter
- Som riven ost kan du ta valfri sort. Extra gott blir det med riven mozzarella eller färsk mozzarella.
- Parmesanost kan bytas mot Grana padano eller annan liknande riven ost.
- Istället för blandfärs kan du laga lasagnen med annan färs som nötfärs, fläskfärs, lammfärs, viltfärs, älgfärs, kycklingfärs, quornfärs eller sojafärs.
Portionsberäkning
Det blir fyra stora portioner och äter man lite mindre så räcker den till 6 portioner.
Tips
- Istället för att laga såsen i en stor vid stekpanna med höga kanter kan du laga den i en stekgryta eller gryta med tjock botten. Eller bryna köttfärsen i en stekpanna och sedan lägga över i en tjockbottnad gryta för att tillsätta övriga ingredienser och koka vidare.
- Använd varm sås så tillagas lasagnen mycket fortare i ugnen. Det går även att förbereda köttfärssåsen i god tid innan. Värm då gärna upp den igen.
Tillagning
- Fräs färsen i en stekpanna i olivolja i en stor vid stekpanna med höga kanter.
- Skala och finhacka lök samt vitlök under tiden.
- Tillsätt tomatpuré, hackad lök samt vitlök, oregano, timjan, rosmarin, dragon, basilika, salt och peppar.
- Rör om och fräs i ytterligare några minuter.
- Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, crème fraiche och mjölk. Rör om och låt koka på medelvärme minst 10 minuter. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Dags att lägga ihop lasagnen. Såsen ska vara varm. Lägg ett lager av en femtedel av köttfärssåsen i botten på en lasagneform ca 28x22 cm eller form stor som en halv långpanna.
- Lägg 3 lasagneplattor så de täcker såsen.
- Bred sedan ut en femtedel av köttfärssåsen.
- Lägg på 3 lasagneplattor och sedan en femtedel av såsen. Upprepa i ett lager till.
- Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen sås. Strö över riven ost. Tryck ner osten i såsen något och bred ut så det täcker pastaplattorna.
- Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
- Ta ut och låt stå i fem minuter innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 395 kcal