Lasagne utan bechamelsås

Introduktion och förberedelse

Lasagne utan bechamelsås eller ostsås går utmärkt att laga med en extra krämig köttfärssås samt riven ost på toppen. 

En enkel, snabb och lättlagad variant på lasagne där du slipper laga två såser.

Man skulle kunna säga att jag slagit ihop bechamelsåsen med köttfärssåsen som jag lagat extra krämig och såsig med crème fraiche och mjölk. 

Serveringsförslag

Varianter

  • Som riven ost kan du ta valfri sort. Extra gott blir det med riven mozzarella eller färsk mozzarella. 
  • Parmesanost kan bytas mot Grana padano eller annan liknande riven ost. 
  • Istället för blandfärs kan du laga lasagnen med annan färs som nötfärs, fläskfärs, lammfärs, viltfärs, älgfärs, kycklingfärs, quornfärs eller sojafärs.

Portionsberäkning

Det blir fyra stora portioner och äter man lite mindre så räcker den till 6 portioner. 

Tips

  • Istället för att laga såsen i en stor vid stekpanna med höga kanter kan du laga den i en stekgryta eller gryta med tjock botten. Eller bryna köttfärsen i en stekpanna och sedan lägga över i en tjockbottnad gryta för att tillsätta övriga ingredienser och koka vidare. 
  • Använd varm sås så tillagas lasagnen mycket fortare i ugnen. Det går även att förbereda köttfärssåsen i god tid innan. Värm då gärna upp den igen. 
Till lasagnen behöver du lasagneplattor, olivolja, krossade tomater, mjölk, crème fraiche, köttfärs, vitlök, lök, tomatpuré, riven ost, parmesan, basilika, oregano, timjan, rosmarin, dragon, svartpeppar och salt.
Till lasagnen behöver du lasagneplattor, olivolja, krossade tomater, mjölk, crème fraiche, köttfärs, vitlök, lök, tomatpuré, riven ost, parmesan, basilika, oregano, timjan, rosmarin, dragon, svartpeppar och salt.
Skala och finhacka lök samt vitlök.
Skala och finhacka lök samt vitlök.
Fräs köttfärsen i olivolja i en stor stekpanna med höga kanter.
Fräs köttfärsen i olivolja i en stor stekpanna med höga kanter.
Fräst köttfärs i pannan.
Fräst köttfärs i pannan.
Tillsätt tomatpuré, hackad lök och vitlök, oregano, timjan, rosmarin, dragon, basilika, salt och peppar.
Tillsätt tomatpuré, hackad lök och vitlök, oregano, timjan, rosmarin, dragon, basilika, salt och peppar.
Fräs några minuter till.
Fräs några minuter till.
Tillsätt vatten, mjölk, crème fraiche och krossade tomater.
Tillsätt vatten, mjölk, crème fraiche och krossade tomater.
Koka ihop såsen i 10 minuter medan ugnen blir varm.
Koka ihop såsen i 10 minuter medan ugnen blir varm.
Ta fram en form ca 28x22 cm.
Ta fram en form ca 28x22 cm.
Lägg ett lager sås i botten och varva sedan med lasagneplattor till fyra lager.
Lägg ett lager sås i botten och varva sedan med lasagneplattor till fyra lager.
Lasagneplattor och sås varvas.
Lasagneplattor och sås varvas.
Näst sista lagret.
Näst sista lagret.
Sista lagret lasagneplattor toppas med resten av såsen.
Sista lagret lasagneplattor toppas med resten av såsen.
Fördela över osten samt tryck ner den i såsen något.
Fördela över osten samt tryck ner den i såsen något.
Grädda på 200 grader vanlig ugn i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
Grädda på 200 grader vanlig ugn i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
Låt stå ca 5 minuter innan du serverar lasagnen.
Låt stå ca 5 minuter innan du serverar lasagnen.
Lasagnen serverad med grönsallad och lite parmesan på toppen.
Lasagnen serverad med grönsallad och lite parmesan på toppen.

4 portioner lasagne utan bechamelsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 400-500 gram blandfärs
  • 6 msk tomatpuré
  • 1 mindre gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 3 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 1 burk eller paket krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl crème fraiche
  • 12 lasagneplattor
  • 100 gram riven ost, gärna mozzarella eller annan riven ost
  • 30 gram riven parmesan eller liknande ost

Tillagning

  1. Fräs färsen i en stekpanna i olivolja i en stor vid stekpanna med höga kanter.
  2. Skala och finhacka lök samt vitlök under tiden.
  3. Tillsätt tomatpuré, hackad lök samt vitlök, oregano, timjan, rosmarin, dragon, basilika, salt och peppar.
  4. Rör om och fräs i ytterligare några minuter.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, crème fraiche och mjölk. Rör om och låt koka på medelvärme minst 10 minuter. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  7. Dags att lägga ihop lasagnen. Såsen ska vara varm. Lägg ett lager av en femtedel av köttfärssåsen i botten på en lasagneform ca 28x22 cm eller form stor som en halv långpanna.
  8. Lägg 3 lasagneplattor så de täcker såsen.
  9. Bred sedan ut en femtedel av köttfärssåsen.
  10. Lägg på 3 lasagneplattor och sedan en femtedel av såsen. Upprepa i ett lager till.
  11. Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen sås. Strö över riven ost. Tryck ner osten i såsen något och bred ut så det täcker pastaplattorna.
  12. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 20 minuter till fin färg.
  13. Ta ut och låt stå i fem minuter innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 395 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-10-30

Tillbehör och liknande: