Lasagne för fyra

Introduktion och förberedelse

Klassisk lasagne med köttfärs- och tomatsås samt ostsås till fyra portioner.

Serveringsförslag

Servera lasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade vita bönor och/eller kokt broccoli.

På bilden nedan hade jag en sallad av tärnad tomat, kokta vita små bönor, rödlök, pinjenötter, hackad babyspenat, olivolja och vinäger.

Varianter

  • Du kan ta 1-2 färska ostar mozzarella istället för riven mozzarella på påse.
  • Istället för nötfärs kan du ta blandfärs eller kycklingfärs.
  • Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.

Lasagnen serverad på tallrik med sallad till.
Lasagnen serverad på tallrik med sallad av kokta vita bönor, tomat, babyspenat, pinjenötter, olivolja, vinäger och rödlök.

4 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 300 gram nötfärs eller blandfärs
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater eller 3 tärnade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 12 st lasagneplattor
  • Bechamelsås: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 50 gram grana padano eller parmesan

Tillagning

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget i olivolja och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Tillsätt chiliflakes och kryddor.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre) till en köttfärssås. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost om den inte redan är riven.
  8. Gör under tiden den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör också i hälften av den rivna osten.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: lägg ett lager av en femtedel av béchamelsåsen i botten på en lasagneform eller form stor som en halv långpanna.
  10. Lägg ca 3 pastaplattor så att de täcker botten.
  11. Bred sedan ut en tredjedel av köttfärssåsen och toppa med en femtedel av béchamelsåsen.
  12. Upprepa en gång i två lager till. Totalt ska du ha fyra lager med lasagneplattor.
  13. Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen béchamelsås samt riven ost.
  14. Grädda lasagnen i cirka 25 minuter.
E-mail
Medel: 4.2 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-02