Lasagne för fyra

Introduktion och förberedelse

Klassisk lasagne med köttfärs- och tomatsås samt ostsås till fyra portioner.

Serveringsförslag

Servera lasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade vita bönor och/eller kokt broccoli.

På bilden nedan hade jag en sallad av tärnad tomat, kokta vita små bönor, rödlök, pinjenötter, hackad babyspenat, olivolja och vinäger.

Varianter

  • Du kan ta 1 färsk mozzarella istället för riven mozzarella på påse.
  • Istället för nötfärs eller blandfärs kan du laga lasagnen med annan färs som fläskfärs, lammfärs, viltfärs, älgfärs, kycklingfärs, quornfärs eller sojafärs.

Portionsberäkning

Det blir fyra stora portioner och äter man lite mindre så räcker den till 6 portioner. 

Lasagnen serverad på tallrik med sallad till. Lasagnen serverad på tallrik med sallad av kokta vita bönor, tomat, babyspenat, pinjenötter, olivolja, vinäger och rödlök.

4 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 300-400 gram nötfärs eller blandfärs
  • 6 msk tomatpuré
  • 1 mindre gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 1 burk eller paket krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 12 lasagneplattor
  • BECHAMELSÅS: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 50 gram grana padano eller parmesan

Tillagning

  1. Fräs färsen i en stekpanna i olivolja och lägg över i en tjockbottnad gryta. Salta och peppra köttet under tiden.
  2. Tillsätt tomatpurén till köttet. Fräs med köttet i grytan.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka eller pressa vitlöken. Tillsätt till grytan och fräs några minuter.
  4. Tillsätt chiliflakes, socker och kryddor.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna samt vatten. Rör om och låt koka på medelvärme minst 10 minuter. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Riv ost om den inte redan är riven.
  7. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  8. Medan såsen kokar och ugnen blir varm lagar du béchamelsåsen. Smält smöret och rör i mjölet. Rör ut klumpar. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter - rör då och då. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör i hälften av den rivna osten på slutet. Sätt åt sidan.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen. Såserna får gärna vara varma. Lägg ett lager av en fjärdedel av köttfärssåsen i botten på en lasagneform ca 28x22 cm eller form stor som en halv långpanna.
  10. Lägg 3 lasagneplattor så de täcker såsen.
  11. Bred sedan ut en fjärdedel av köttfärssåsen och toppa med en fjärdedel av béchamelsåsen.
  12. Lägg på 3 lasagneplattor och sedan en fjärdedel av såserna. Upprepa i ett lager till.
  13. Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen béchamelsås. Strö över riven ost.
  14. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 20 minuter om såserna var varma när du lade ihop lasagnen. Lägg på 10 minuter om såserna var kalla när du lade ihop lasagnen.
E-mail
Medel: 4.2 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-10-30