Lasagne för fyra

Klassisk lasagne med köttfärs- och tomatsås samt ostsås till fyra portioner.
Gott med sallad ex. av tärnade tomater, kokta vita bönor eller linser, strimlad grönsallad, hackad rödlöd samt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Istället för nötfärs kan du ta blandfärs eller kycklingfärs. Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.

4 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 300 gram nötfärs eller blandfärs
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater eller 3 tärnade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 12 st lasagneplattor
  • Bechamelsås: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 50 gram grana padano eller parmesan

Tillagning

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget i olivolja och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Tillsätt chiliflakes och kryddor.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre) till en köttfärssås. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost om den inte redan är riven.
  8. Gör under tiden den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör också i hälften av den rivna osten.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: lägg ett lager av en femtedel av béchamelsåsen i botten på en lasagneform eller form stor som en halv långpanna.
  10. Lägg ca 3 pastaplattor så att de täcker botten.
  11. Bred sedan ut en tredjedel av köttfärssåsen och toppa med en femtedel av béchamelsåsen.
  12. Upprepa en gång i två lager till. Totalt ska du ha fyra lager med lasagneplattor.
  13. Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen béchamelsås samt riven ost.
  14. Grädda lasagnen i cirka 25 minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer