Lasagne

Bjud på en god och enkel lasagne i katten Gustafs anda.

Lasagne Lasagne är inte bara katten Gustafs favorit utan har många fans över hela världen. Att laga den själv blir inte bara godast - då vet du vad du får i den också.

Här är lite tips på värmande, smarrig och klassisk lasagne med köttfärs, vegolasagne samt några andra goda varianter på denna favorit.

Recept och tips värmande och smarriga lasagne med köttfärs, fisk, skaldjur, lammfärs, lax, spenat, fetaost, kyckling och grönsaker samt vegan och vegetarisk lasagne - alla fakta om lasagne.

Här även några såser som tomatsås och köttfärssås som passar att ha mellan lasagneplattorna.

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället. Då vet du vad du får. Lager på lager av pastaplattor, matig fyllning och smakfull ostsås. Här hittar du recept på olika lasagne, goda fyllningar med tomatsås i grunden samt den obligatoriska smakrika ostsåsen - gärna smaksatt med muskot, mozzarella- och parmesanost.

Klassisk lasagne med köttfärs är såklart vanligast. Gott är också lasagne med skaldjur eller kyckling. Sedan finns ju alla vegetariska lasagner med frästa grönsaker, tomatsås eller spenat och god ost som keso och mozzarella.

Till lasagne, som är rätt tung mat på egen hand, är det gott med en fräsch sallad. Lite grönsallad, tomater och avokado kan räcka fint men nedan hittar du också lite andra förslag som passar till lasagnen. Det kan vara så enkelt som en påse blandad grönsallad du toppar med lite dressing vid servering. Här är lite fler tips på sallader och salladsdressingar.

Köp gärna lasagneplattor av bättre kvalitét - alltså inte de billigaste plattorna. Jag tycker de billiga sorterna drar åt sig så mycket av såsen och lasagnen lätt blir torr. Ett tips är Barillas lasagneplattor (och nej det får jag ej betalt för att skriva).

Lite lasagne-historia

Förutom att lasagnen är katten Gustavs favorit så finns lasagne nämnd i litteraturen ända tillbaks till Marco Polos tid. Legenden säger att det var han som tog pastan med sig från Kina. Men forskning visar att Italienarna liksom flera andra kulturer redan åt pastaliknande rätter. Marco Polo tog säkert med sig en hel del knep om former och tillverkning av olika sorters pasta dock. Först på 1800-talet tog industrialiseringen av torkad pasta fart. När den torkade pastan kom ansågs den, bland annat av Italienarna själva, finare än den hemmagjorda, färska pastan! Italienarna äter ett till två mål pasta om dagen. Hur mycket äter du?

Perfekt rätt för många och att förbereda i god tid

En lasagne görs enkelt till många. Godast är den nylagad efter den fått svalna några minuter från ugnen. Men den kan också förberedas och läggas ihop kall kvällen före, vila i kylen och bakas lagom till lunch dagen efter. Koka helst egen köttfärssås, tomatsås och ostsås. Men har man bråttom och inte vill laga mat så finns det färdig köttfärssås, tomatsås och ostsås att köpa. En lasagne behöver inte innehålla kött även om köttfärs, tomat och ostsås med muskot är vanligast. Grönsaker, spenat, kyckling, skaldjur, keso, sojaprotein och svamp passar också i lasagne.

Tips till lyxigare och finare servering

Extra tomatsås, färsk basilika, fin olivolja samt riven eller hyvlad parmesan eller grana padano passar att garnera en portion lasagne med om det ska vara riktigt fint.

Färsk eller torkad pasta

Lasagne kan du göra av färsk eller torkad pasta. Bäst tycker jag Barillas pastaplattor är då de ej blir så lätt överkokta och soggiga. Sedan finns det vanliga och gröna pastaplattor med spenat att variera lasagnen med. Överbliven lasagne kan frysas. Tina den gärna i kylen innan du mikrar den - annars kan pastaplattorna lätt bli överkokta.

Lasagne av färsk pasta

Lagar du av färsk pasta så tänk på att den blir fortare klar än torkad pasta. Det räcker att innertemperaturen är 100 grader i ca 3-4 minuter och att lasagnen har fått färg. Ett tips är då att ha varm köttfärssås eller fyllning samt varm ostsås när du lägger ihop med de färska lasagneplattorna. Sedan behövs bara en kort skjuts i ugnen på ett tiotal minuter för att få färg och att få lasagnen genomkokt.

Färsk pastadeg
God färsk pasta kan du kavla ut med kavel eller i maskin till lasagneplattor och laga lasagne med. Ersätt torkad pasta i nedan recept och minska tiden i ugnen. Se till att fyllning och ostsås är varm när du lägger ihop lasagnen.

Tomatsås och vit-sås

Bechamelsås med ost och muskot
Till en lasagne för fyra portioner samt en större sats till en långpanna runt 8-9 portioner. Muskot ger en mycket god smak åt ostsåsen men är valfri.

Italiensk tomatsås
Förutom att tomatsås används i lasagnen så kan man också laga en extra omgång att servera till lasagnen. Sleva över några skedar tomatsås samt riven parmesan vid servering så ser det ännu godare ut (och smakar godare). Överbliven tomatsås kan du spara till annat ex. köttfärssås med spagetti eller frysa in.

Lasagne för fyra på tallrik med sallad. Lasagne kan du laga för fyra men är också lätt att laga till fler i en större ugnsform eller långpanna.

Lasagne med köttfärs
Klassisk italiensk lasagne till 4 portioner.

Klassisk lasagne till 6 portioner
Köttfärs i tomatsås, ostsås, pastaplattor toppat med riven vit sås och riven ost.

Lasagne med spenatplattor
En variant med gröna spenatplattor.

Lasagne med ostsås, köttfärs och salami
En variant till en långpanna till drygt 8-9 portioner. Här smaksatt med lite extra salami och chili.

Klassisk lasagne till en långpanna
Smidigt att laga en stor lasagne i långpanna som räcker till minst åtta portioner.

Tacolasagne
Som en vanlig lasagne fast köttfärsen är smaksatt med taco-krydda.

Kycklinglasagne
Ta kycklingkött som färdiggrillat kycklingkött ex. från en halv grillad kyckling, stek kycklingfilé själv eller ta kycklingkött som blivit över från ex. stekt kyckling till denna lasagne.

Tacolasagne med kyckling
En lasagne med tacokryddad kyckling istället för köttfärs.

Lammlasagne
Laga lasagne med lammfärs istället för vanlig köttfärs.

Med fisk och skaldjur

Lasagne med skaldjur
Lasagne med blandade skaldjur av räkor, crabsticks, kräftstjärtar i tomatsås, pastaplattor och ostsås.

Lasagne med räkor
Som en vanlig lasagne fast med massor av goda räkor istället för köttfärs.

Fisklasagne
En jättegod lasagne med torsk, bladspenat, tomatsås med grönsaker som fänkål, zucchini och aubergine samt grädde toppad mozzarellaost och parmesan.

Laxlasagne
Lasagne med lax och spenat.

Vegetarisk lasagne Vegetarisk lasagne blir mycket gott med frästa grönsaker som zucchini, paprika och örtkryddor i mustig tomatsås och god ostsås.

Vegetariska varianter

Lasagne med vegofärs
Som en vanlig lasagne fast med vegofärs istället för köttfärs.

Vegetarisk lasagne med grönsaker
En variant med keso, zucchini, paprika, champinjoner med tomatsås och ostsås med muskot.

Spenatlasagne
Spenat är jättegott i lasagne och man kan varva den med det man gillar som här ex. med soltorkade tomater.

Lasagne med spenat och fetaost
Spenat och salt god fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven ost.

Lasagne med spenat och grönsaker
En vegetarisk lasagne med tre lager av grönsaksröror: spenatröra; paprika och lök samt svamp, zucchini och vitlök varvat med tomatsås och ostsås.

Spenatlasagne med getost
Gillar du getost och chevre så är denna för dig. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.

Spenatlasagne med soltorkad tomat och mozzarella
En god vegetarisk lasagne med spenatfyllning smaksatt med soltorkad tomat, tomatsås samt en ostsås med mozzarella.

Lasagne med aubergine och mozzarella
Aubergine blir mycket god bakad. Klassisk i grekisk moussaka men här med lasagneplattor, mozzarella, tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.

Vegetarisk lasagne med grönsaker
Ytterligare en variant med massor av goda grönsaker som aubergine, zucchini, paprika, tomat, champinjoner samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.

Veganlasagne
Helt vegan med äggfria pastaplattor, vegan bechamelsås och tomatsås med sojagrytbitar, fräst aubergine, hackad selleri samt toppad med sojagratängost Mozzarella-style.

Vegan vit sås eller Bechamelsås
En vit sås med sojaprodukter och utan mejeriprodukter som passar till bla vegan lasagne. Du kan varva såsen samt toppa lasagnen med ett paket sojagratängost Mozzarella-style.

Sallad till lasagne En sallad till lasagne passar mycket bra - här några tips. Ovan en matig sallad med paprika, tomat och gurka smaksatt med pesto.

Tre goda sallader

Sallad på småtomater, fetaost och machésallad

Spenatsallad med parmesan och balsamvinäger

Blandad sallad med pesto


Fler sallader till lasagne hittar du här >>

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.