Lasagne med vegofärs

Lasagne med vegofärs är en vegetarisk lasagne med sojafärs- eller vegofärssås, Bechamelsås samt riven mozzarella varvat med pastaplattor.

5 portioner lasagne med vegofärs

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 20 lasagneplattor
  • 400 gram vegofärs som sojafärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 msk tomatpuré
  • 5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm oregano
  • 2 krm basilika
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • BECHAMELSÅS: 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk 3%
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt (valfritt)
  • 150 gram riven mozzarellaost
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Bryn och stek vegofärsen i 3 msk olivolja ca 5 minuter tills den har färg.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Tillsätt till färsen.
  3. Tillsätt vitvinsvinäger, salt, socker, timjan, rosmarin, basilika, chili, oregano samt tomatpuré. Rör om och stek några minuter till.
  4. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna och 1 deciliter vatten.
  6. Låt puttra på låg värme under lock medan du lagar Bechamelsåsen.
  7. BECHAMELSÅS: Smält smöret i en såskastrull.
  8. Tillsätt mjölet. Rör ut klumpar.
  9. Häll i mjölken lite i taget under omrörning. Koka upp och rör då och då.
  10. Låt koka 5 minuter under omrörning. Tillsätt hälften av parmesanosten, salt, vitpeppar samt ev. muskot.
  11. LÄGG IHOP LASAGNEN: Ta fram en ugnsform ungefär i storlek som en halv långpanna. Min var ca 25 x 35 cm.
  12. Jag gjorde en lasagne med fyra lager pastaplattor. Men du kan även varva pastaplattor, vegofärssås, ost och Bechamelsås som du vill.
  13. Sprid ut en msk olivolja och hälften av Bechamelsåsen i botten. Strö över hälften av mozzarellaosten.
  14. Täck med ett lager lasagneplattor. Jag gick plats med 5 plattor. Det går bra att dela på plattor så de får plats.
  15. Täck med hälften av vegofärssåsen. Lägg sedan på ett lager lasagneplattor.
  16. Nästa lager är resten av vegofärssåsen samt ett lager lasagneplattor till.
  17. Toppa med resten av Bechamelsåsen, mozzarellaosten och parmesanen. Fördela över 1 dl vatten lite här och där samt runt kanterna.
  18. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  19. Låt lasagnen stå i 5 minuter innan servering.
  20. Gott med en grönsallad till samt lite riven parmesan som garnering.
Ingredienser till vegolasagnen: pastaplattor, vitvinsvinäger, svartpeppar, krossade tomater, socker, salt, oregano, rosmarin, chiliflakes, timjan, basilika, gul lök, vitlök, vegofärs, olivolja, muskot, tomatpuré, smör, vetemjöl, mjölk, mozzarella och parmesan.
Ingredienser till vegolasagnen: pastaplattor, vitvinsvinäger, svartpeppar, krossade tomater, socker, salt, oregano, rosmarin, chiliflakes, timjan, basilika, gul lök, vitlök, vegofärs, olivolja, muskot, tomatpuré, smör, vetemjöl, mjölk, mozzarella och parmesan.
Bryn vegofärsen i olivolja.
Bryn vegofärsen i olivolja.
Tillsätt lök, vitlök, kryddor och tomatpuré.
Tillsätt lök, vitlök, kryddor och tomatpuré.
Tillsätt krossade tomater samt låt koka på låg värme under lock medan du lagar resten.
Tillsätt krossade tomater samt låt koka på låg värme under lock medan du lagar resten.
Smält smör och rör i mjöl för att börja med Bechamelsåsen.
Smält smör och rör i mjöl för att börja med Bechamelsåsen.
Tillsätt mjölken och rör ut klumpar samt låt koka minst 5 minuter. Rör då och då. Håll varm.
Tillsätt mjölken och rör ut klumpar samt låt koka minst 5 minuter. Rör då och då. Håll varm.
Smaksätt såsen med hälften av parmesanosten, salt och vitpeppar. Vidare med riven muskot om du vill - jag gillar det men det är valfritt.
Smaksätt såsen med hälften av parmesanosten, salt och vitpeppar. Vidare med riven muskot om du vill - jag gillar det men det är valfritt.
Börja med lite olivolja samt ett lager av hälften av Bechamelsåsen samt hälften av den rivna mozzarellan.
Börja med lite olivolja samt ett lager av hälften av Bechamelsåsen samt hälften av den rivna mozzarellan.
Täck med ett lager pastaplattor.
Täck med ett lager pastaplattor.
Lägg på ett lager med hälften av vegofärssåsen.
Lägg på ett lager med hälften av vegofärssåsen.
Sedan ett till lager pastaplattor. Upprepa sedan med resten av vegofärssåsen samt ett lager pastaplattor.
Sedan ett till lager pastaplattor. Upprepa sedan med resten av vegofärssåsen samt ett lager pastaplattor.
Toppa lasagnen med resten av Bechamelsåsen samt riven mozzarella och resten av parmesanosten.
Toppa lasagnen med resten av Bechamelsåsen samt riven mozzarella och resten av parmesanosten.
Grädda vegolasagnen tills den har fin färg i ca 25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Grädda vegolasagnen tills den har fin färg i ca 25 minuter i mitten av ugnen på 200 grader vanlig ugn.

Serveringsförslag

  • Vegolasagne passar när som - vardag, fest och buffé.
  • Servera gärna lasagnen med en tomatsallad, blandad grönsallad samt eventuellt ett gott italienskt bröd som focaccia.
  • Går även utmärkt att frysa in och ha som lunchlåda.

Varianter

  • Istället för torkade örter i vegofärssåsen kan du ta färska örter.
  • Byt ut parmesan och mozzarella mot ost som ej ystats med löpe för helt vegetarisk lasagne. Kolla efter vegana motsvarigheter.

Med färsk pasta

Överkurs är att göra egna lasagneplattor - de finns även att köpa färska. Med färska lasagneplattor så tar lasagnen ca 15 minuter i ugnen om såsen du varvar med är varm - med kall sås kan du räkna 10 minuter extra.

Lasagnen är god att servera med en grönsallad samt lite riven parmesan på toppen.
Lasagnen är god att servera med en grönsallad samt lite riven parmesan på toppen.

E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 510 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-27

Tillbehör och liknande: