Lasagne med vegofärs
Lasagne med vegofärs är en vegetarisk lasagne med sojafärs- eller vegofärssås, Bechamelsås samt riven mozzarella varvat med pastaplattor.
Tillagning
- Bryn och stek vegofärsen i 3 msk olivolja ca 5 minuter tills den har färg.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Tillsätt till färsen.
- Tillsätt vitvinsvinäger, salt, socker, timjan, rosmarin, basilika, chili, oregano samt tomatpuré. Rör om och stek några minuter till.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Tillsätt de krossade tomaterna och 1 deciliter vatten.
- Låt puttra på låg värme under lock medan du lagar Bechamelsåsen.
- BECHAMELSÅS: Smält smöret i en såskastrull.
- Tillsätt mjölet. Rör ut klumpar.
- Häll i mjölken lite i taget under omrörning. Koka upp och rör då och då.
- Låt koka 5 minuter under omrörning. Tillsätt hälften av parmesanosten, salt, vitpeppar samt ev. muskot.
- LÄGG IHOP LASAGNEN: Ta fram en ugnsform ungefär i storlek som en halv långpanna. Min var ca 25 x 35 cm.
- Jag gjorde en lasagne med fyra lager pastaplattor. Men du kan även varva pastaplattor, vegofärssås, ost och Bechamelsås som du vill.
- Sprid ut en msk olivolja och hälften av Bechamelsåsen i botten. Strö över hälften av mozzarellaosten.
- Täck med ett lager lasagneplattor. Jag gick plats med 5 plattor. Det går bra att dela på plattor så de får plats.
- Täck med hälften av vegofärssåsen. Lägg sedan på ett lager lasagneplattor.
- Nästa lager är resten av vegofärssåsen samt ett lager lasagneplattor till.
- Toppa med resten av Bechamelsåsen, mozzarellaosten och parmesanen. Fördela över 1 dl vatten lite här och där samt runt kanterna.
- Grädda lasagnen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
- Låt lasagnen stå i 5 minuter innan servering.
- Gott med en grönsallad till samt lite riven parmesan som garnering.
Serveringsförslag
- Vegolasagne passar när som - vardag, fest och buffé.
- Servera gärna lasagnen med en tomatsallad, blandad grönsallad samt eventuellt ett gott italienskt bröd som focaccia.
- Går även utmärkt att frysa in och ha som lunchlåda.
Varianter
- Istället för torkade örter i vegofärssåsen kan du ta färska örter.
- Byt ut parmesan och mozzarella mot ost som ej ystats med löpe för helt vegetarisk lasagne. Kolla efter vegana motsvarigheter.
Med färsk pasta
Överkurs är att göra egna lasagneplattor - de finns även att köpa färska. Med färska lasagneplattor så tar lasagnen ca 15 minuter i ugnen om såsen du varvar med är varm - med kall sås kan du räkna 10 minuter extra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 510 kcal