Bechamelsås vit sås

Bechamelsås är en vit grundsås med mjölk, smör, grädde och mjöl. Bechamelsås används till många rätter som stuvningar, såser, gratänger samt suffléer. Ex. till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och vit sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap). Bechamelsås kan också användas till stuvade makaroner, potatis, kål, svamp, morötter, spenat, grönsaker med mera.

Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.

Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.

4 portioner bechamelsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 50 gram riven ost som mozzarella (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)
  • STOR SATS 8 PORT TILL EX. LASAGNE: 100 gram smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot (valfritt, till lasagne)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl grädde (valfritt)
  • 100 gram riven ost som mozzarella (om bechamelsåsen ska användas till gratinering ex. lasagne)

Tillagning

  1. Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  3. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
  4. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
  5. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös osten ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
E-mail
Medel: 3.6 (9 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer