Bechamelsås eller vit sås

Bechamelsås är en vit sås med mjölk, smör, grädde och vetemjöl. Bechamelsås används till många såser och rätter som stuvningar, gratänger samt suffléer.

Exempelvis till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och vit sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap).

Använd en tjockbottnad såskastrull och en visp så är bränns inte såsen. Och så måste du röra förstås. Kolla min film på Youtube där jag lagar Bechamelsås.

Vad kan man ha Bechamelsås till?

Bechamelsås kan också användas till stuvade makaroner, potatis, kål, svamp, morötter, spenat, grönsaker med mera.

Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.

Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.

Varianter på Bechamelsås:

  • Löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
  • Ostsås (tillsätt 1 dl riven lagrad ost på slutet);
  • Gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
  • Pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
  • Persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
  • Kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
  • Senapssås (tillsätt 1-2 msk senap);
  • Dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill)

4 portioner bechamelsås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 1 krm muskot (valfritt - gott till lasagne)

Tillagning

  1. Smält smöret i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.
  3. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning då och då i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
  4. Smaksätt bechamelsåsen salt och peppar.
  5. VARIANTER: Tillsätt ev. grädde och rör om samt koka upp för en fylligare och lyxigare bechamelsås. Tillsätt muskot om du vill ex. om såsen ska vara till lasagne. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös ost (ca 1 dl riven lagrad ost) ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
E-mail
Medel: 3.9 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept