Bechamelsås eller vit sås

Bechamelsås är en vit sås med mjölk, smör, grädde och mjöl. Bechamelsås används till många såser och rätter som stuvningar, gratänger samt suffléer. Exempelvis till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och vit sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap).

Kolla min film på Youtube där jag lagar Bechamelsås. 

Bechamelsås kan också användas till stuvade makaroner, potatis, kål, svamp, morötter, spenat, grönsaker med mera. Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen. Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.

Använd en tjockbottnad såskastrull och en visp så är bränns inte såsen. Och så måste du röra förstås. 

Varianter på Bechamelsås:  

  • Löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
  • Ostsås (tillsätt 1 dl riven lagrad ost på slutet);
  • Gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
  • Pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
  • Persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
  • Kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
  • Senapssås (tillsätt 1-2 msk senap);
  • Dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill)

4 portioner bechamelsås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 1 krm muskot (valfritt - gott till lasagne)

Tillagning

  1. Smält smöret i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.
  3. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning då och då i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
  4. Smaksätt bechamelsåsen salt och peppar.
  5. VARIANTER: Tillsätt ev. grädde och rör om samt koka upp för en fylligare och lyxigare bechamelsås. Tillsätt muskot om du vill ex. om såsen ska vara till lasagne. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös ost (ca 1 dl riven lagrad ost) ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
E-mail
Medel: 3.8 (17 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer