Bechamelsås eller vit sås
Bechamelsås är en vit sås med mjölk, smör, grädde och vetemjöl.
Tillagning
- Smält smöret i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp.
- Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.
- Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning då och då i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
- Smaksätt bechamelsåsen salt och peppar.
- VARIANTER: Tillsätt ev. grädde och rör om samt koka upp för en fylligare och lyxigare bechamelsås. Tillsätt muskot om du vill ex. om såsen ska vara till lasagne. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös ost (ca 1 dl riven lagrad ost) ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
Användning
Bechamelsås används till många såser och rätter som stuvningar, gratänger samt suffléer. Några exempel nedan:
- Till lasagne - smaksätt gärna med muskot.
- Till gratinering blandad med riven ost.
- Till vit sås till julbordets lutfisk - smaksätt eller servera gärna med kryddpeppar och/eller senap.
- Till stuvade makaroner, potatis, kål, svamp, morötter, spenat, grönsaker med mera.
Tips
Använd en tjockbottnad såskastrull och en visp så är bränns inte såsen. Och så måste du röra förstås. Kolla min film på Youtube där jag lagar Bechamelsås.
Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen.
Varianter
- Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.
- Löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
- Ostsås (tillsätt 1 dl riven lagrad ost på slutet);
- Gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
- Pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
- Persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
- Kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
- Senapssås (tillsätt 1-2 msk senap);
- Dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill).
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal