Bechamelsås eller vit sås

Bechamelsås är en vit sås med mjölk, smör, grädde och mjöl. Bechamelsås används till många såser och rätter som stuvningar, gratänger samt suffléer. Exempelvis till lasagne (smaksatt med muskot), gratinering (blandad med riven ost) och vit sås till julbordets lutfisk (med kryddpeppar eller senap).

Använd en tjockbottnad såskastrull och en visp så är bränns inte såsen. Och så måste du röra förstås. Kolla min film på Youtube där jag lagar Bechamelsås.

Vad kan man ha Bechamelsås till?

Bechamelsås kan också användas till stuvade makaroner, potatis, kål, svamp, morötter, spenat, grönsaker med mera. Ska du spara bechamelsås i kylen så kan du smälta en klick smör på ytan innan den svalnar så blir det inget skinn på såsen. Vill du ha en fylligare sås så kan du tillsätta några msk grädde.

Varianter på Bechamelsås:

  • Löksås (tillsätt 1-2 dl stekt lök);
  • Ostsås (tillsätt 1 dl riven lagrad ost på slutet);
  • Gratängsås (tillsätt 0,5 dl riven ost och ev. några krm riven muskot);
  • Pepparrotsås (tillsätt 3 msk riven pepparrot);
  • Persiljesås (tillsätt 0,5 dl hacka persilja);
  • Kaviarsås (tillsätt 2 msk kaviar);
  • Senapssås (tillsätt 1-2 msk senap);
  • Dillsås (tillsätt 0,5 dl hackad dill)

4 portioner bechamelsås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk grädde (valfritt)
  • 1 krm muskot (valfritt - gott till lasagne)

Tillagning

  1. Smält smöret i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.
  3. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning då och då i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
  4. Smaksätt bechamelsåsen salt och peppar.
  5. VARIANTER: Tillsätt ev. grädde och rör om samt koka upp för en fylligare och lyxigare bechamelsås. Tillsätt muskot om du vill ex. om såsen ska vara till lasagne. Ska du gratinera gratäng med bechamelsåsen så strös ost (ca 1 dl riven lagrad ost) ovanpå bechamelsåsen eller vänds i precis innan bechamelsåsen används.
E-mail
Medel: 3.8 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer