Lasagne med spenat och grönsaker

En vegetarisk lasagne med tre lager av grönsaksröror: spenat; paprika och lök samt svamp, zucchini och vitlök varvat med tomatsås och ostsås.
Godast är att laga egen tomatsås samt Bechamel- eller ostsås men du kan också köpa färdig tomatsås och bechamelsås.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner lasagne med spenat

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 lasagneplattor
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Bechamel: 3 msk olivolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 1 dl riven mozzarellaost
  • Fyllning: 0,5 aubergine
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja att grönsaker i
  • 1,5 dl tinad (fryst) förvälld spenat
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 gul eller röd lök
  • 1 dm purjolök
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 zucchini
  • 8 st champinjoner
  • 0,5 dl riven parmesan
  • 1,5 dl riven mozzarellaost
  • Tillbehör: 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Börja med tomatsåsen om du gör egen: Skala och finhacka lök.
  2. Fräs löken några minuter i olivoljan. Skala och pressa i vitlök och fräs med löken.
  3. Tillsätt krossade tomater, basilika, rosmaring, socker, vinäger samt salt och peppar. Låt tomatsåsen småkoka under lock under tiden du förbereder resten.
  4. Bechamel- ostsås: fräs och rör ut mjölet i olivoljan i en såskastrull. Vispa i mjölken och vispa ut klumparna under uppvärmning. Tillsätt grädden, riven muskot, salt och peppar och låt koka under omrörning i minst 5 minuter. Ta av från värmen och vänd i osten. Låt stå vid sidan men håll varm medan du förbereder grönsaksrörorna.
  5. Skölj och skär aubergine i 1x1 cm tärningar. Lägg i en skål och blanda med 1 tsk salt. Ställ åt sidan.
  6. Tina spenat i mikron. Eller skölj färsk. Fräs spenaten med någon msk olivolja och tillsätt salt och peppar. Lägg upp i en skål vid sidan.
  7. Skölj och tärna paprika. Stek paprika i någon msk olivolja i ca 4 minuter.
  8. Skala och hacka löken under tiden och tillsätt den. Fräs ytterligare 5 minuter. Rensa och strimla purjolök under tiden samt tillsätt den. Stek 5 minuter till. Tillsätt 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.
  9. Skala och pressa vitlök; skölj och riv zucchinin grovt; rensa och tärna svampen samt skölj bort saltet från auberginen under tiden. Placera förslagsvis uppdelade på en bricka.
  10. Lägg upp paprikaröran i en skål.
  11. Stek vitlöken i någon msk olivolja i ca 1 minut och tillsätt sedan svamp och zucchini. Tillsätt auberginen.
  12. Salta och peppra. Stek på medelvärme i 15 minuter samt rör då och då.
  13. Värm under tiden ugnen till 220 grader.
  14. Använder du färdig tomatsås och ostsås så värmer du dem i två kastruller.
  15. Smörj lasagneform i storlek som en halv ugnsplåt med lite olivolja.
  16. Sprid ut en dl ostsås i botten.
  17. Fördela tre lasagneplattor över.
  18. Sprid ut några msk tomatsås samt ostsås på plattorna och sedan paprikablandningen.
  19. Fördela tre lasagneplattor över.
  20. Sprid ut några msk tomatsås på plattorna och sedan svampblandningen.
  21. Fördela tre lasagneplattor över.
  22. Sprid ut resten av tomatsåsen på plattorna och sedan spenaten.
  23. Fördela tre lasagneplattor över.
  24. Sprid ut resten av ostsåsen på plattorna och sedan riven mozzarella och riven parmesan överst.
  25. Grädda lasagenen i mitten av ugnen i 20 minuter tills den fått fin färg och är genombakt.
  26. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  27. Servera förslagsvis lasagnen med en tomatsallad av halverade cocktailtomater samt blandad grönsallad toppad med lite olivolja och vinäger.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer