Laxlasagne

Lasagne med skivad kallrökt eller gravad lax, spenat, purjolök och ostsås. En god resträtt att laga på överbliven skivad kallrökt eller gravad lax.
Du kan använda färska lasagneplattor också - då kan du ändra ugnsvärmen till 200 grader och grädda lasagnen i 25-30 minuter.
Du behöver en lasagneform i storlek som ca en halv ugnspanna. Tre lasagneplattor ska få plats vid sidan av varandra.

4 portioner laxlasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 pastaplattor, spenatplattor eller vanliga
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram fryst bladspenat
  • 125 gram färskost naturell, kesella eller keso
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 200 gram skivad kallrökt eller gravad lax
  • Ostsås: 25 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm riven muskot
  • 2,5 dl riven lagrad ost, förslagsvis mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Laga ostsåsen: fräs smör i en såskastrull.
  3. Rör ut mjölet i smöret.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget och rör ut till en jämn sås. Koka upp under omrörning.
  5. Smaka av med salt och muskot. Sätt åt sidan på låg värme och rör då och då.
  6. Spenatfyllning: Ansa, dela och skölj purjolöken. Strimla den.
  7. Tina ev. spenaten i mikron. Eller använd den fryst direkt.
  8. Fräs purjolöken med olivolja, spenat samt salt.
  9. Rör ner färskost, kesella eller keso.
  10. Rör i ett ägg, värm upp och sätt åt sidan.
  11. Riv osten. Blanda i halva osten i den vita såsen. Spara andra halvan att lägg på toppen av lasagnen.
  12. Dags att lägga ihop till en lasagne med fyra lager plattor:
  13. Lägg en fjärdedel av spenatblandningen i botten på en ugnsform i storlek som en halv ugnsplåt. Häll också i en halv dl mjölk i botten.
  14. Täck med ett första lager av tre lasagneplattor.
  15. Lägg en fjärdedel av spenatblandningen på plattorna och sedan ca tre skivor lax samt en fjärdedel av ostsåsen.
  16. Täck med ett andra lager av tre lasagneplattor.
  17. Lägg en fjärdedel av spenatblandningen på plattorna och sedan ca tre skivor lax samt en fjärdedel av ostsåsen.
  18. Täck med ett tredje lager av tre lasagneplattor.
  19. Lägg spenatblandning på plattorna och sedan ca tre skivor lax samt en fjärdedel av ostsåsen.
  20. Täck med ett fjärde lager av tre lasagneplattor. Toppa med den sista ostsåsen samt riven ost.
  21. Grädda laxlasagnen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  22. Förbered ev. grönsallad med tärnade tomater, skivad rödlök, avokado samt olivolja och vinäger att servera till lasagnen om du önskar det.
  23. Ta ut och servera laxlasagnen med salladen.
E-mail
Medel: 4.6 (10 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer