Laxlasagne

Lasagne med skivad kallrökt eller gravad lax, spenat, purjolök och Bechamel eller ostsås samt gröna lasagneplattor.

4 portioner laxlasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 12 pastaplattor, spenatplattor eller vanliga ex. Barillas
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 400 gram fryst bladspenat
  • 125 gram färskost naturell, kesella eller keso
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 200 gram skivad kallrökt eller gravad lax
  • Ostsås: 3 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 krm riven muskot
  • 2,5 dl riven gratängost eller riven mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader vanlig ugn.
  2. Laga ostsåsen: fräs smör i en såskastrull.
  3. Rör ut mjölet i smöret.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget och rör ut till en jämn sås. Koka upp under omrörning.
  5. Smaka av med salt och muskot. Sätt åt sidan på låg värme och rör då och då.
  6. Spenatfyllning: Ansa, dela och skölj purjolöken. Strimla den.
  7. Tina ev. spenaten i mikron. Eller använd den fryst direkt.
  8. Fräs purjolöken med olivolja, spenat samt salt.
  9. Rör ner färskost, kesella eller keso.
  10. Rör i ett ägg, värm upp och sätt åt sidan.
  11. Riv osten. Blanda i halva osten i den vita såsen. Spara andra halvan att lägg på toppen av lasagnen.
  12. Dags att lägga ihop till en lasagne med fyra lager plattor:
  13. Lägg en fjärdedel av spenatblandningen i botten på en ugnsform i storlek som en halv ugnsplåt. Häll också i en halv dl mjölk i botten.
  14. Täck med ett första lager av tre lasagneplattor.
  15. Lägg en fjärdedel av spenatblandningen på plattorna och sedan ca tre skivor lax samt en fjärdedel av ostsåsen.
  16. Täck med ett andra lager av tre lasagneplattor.
  17. Lägg en fjärdedel av spenatblandningen på plattorna och sedan ca tre skivor lax samt en fjärdedel av ostsåsen.
  18. Täck med ett tredje lager av tre lasagneplattor.
  19. Lägg spenatblandning på plattorna och sedan ca tre skivor lax samt en fjärdedel av ostsåsen.
  20. Täck med ett fjärde lager av tre lasagneplattor. Toppa med den sista ostsåsen samt riven ost. Fyll ev på med någon dl mjölk i kanterna om det får plats och du vill ha en såsig lasagne.
  21. Grädda laxlasagnen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  22. Förbered ev. grönsallad med tärnade tomater, skivad rödlök, avokado samt olivolja och vinäger att servera till lasagnen om du önskar det.
  23. Ta ut och servera laxlasagnen med salladen.
Lasagne med rökt lax, spenat, Bechamelsås, ost och gröna lasagneplattor.
Lasagne med rökt lax, spenat, Bechamelsås, ost och gröna lasagneplattor.

Serveringsförslag

  • På bilden är laxlasagnen serverad med en sallad av ruccola, tärnad tomat, strimlad rödlök samt tärnad avokado samt lite olivolja och en skvätt fin vinäger.
  • Lasagnen även serveras med en extra tomatsås om man gillar sås.
  • Vidare kan man strö över pinjenötter, solrosfrön eller pumpafrön på toppen några minuter innan man tar ut lasagnen.
  • Riven parmesan kan man också garnera med vid servering.

Val av ingredienser

En god resträtt att laga på överbliven eller rester av stekt eller grillad lax, varmrökt, kallrökt eller gravad lax.

Välj en bättre sort lasagneplattor som ex. Barilla - de billigare suger åt sig all sås men går såklart att laga på de också.

Du kan använda färska lasagneplattor - då kan du ändra ugnsvärmen till 200 grader vanlig ugn och grädda lasagnen i 25-30 minuter.

Val av form

Du behöver en lasagneform i storlek som ca en halv ugnspanna eller så att förslagsvis tre lasagneplattor får plats vid sidan av varandra.

E-mail
Medel: 3.8 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-20