Lasagne med kyckling

Introduktion och förberedelse

Kycklinglasagne med svamp i tomatsås samt ostsås på toppen. Min variant på lasagne med kyckling från färsk eller grillad kyckling.

Förutom att lasagne är katten Gustavs favorit så finns lasagne nämnd i litteraturen ända tillbaks till Marco Polos tid. Legenden säger att det var han som tog pastan med sig från Kina.

Serveringsförslag

  • Servera gärna lasagnen med lite grönt till som strimlad sallad, kokta marinerade linser, tärnad tomat och gurka samt finrivna morötter.
  • Vidare passar en god sallad som tomatsallad eller grönsallad.
  • Lasagnen kan garneras med färsk basilika och serveras med riven parmesan och extra tomatsås till om man vill.

Val av kyckling

Tips är att ta kycklingkött som färdiggrillat kycklingkött ex. från en halv grillad kyckling eller steka färsk kyckling som strimlad kycklingfilé, innerfilé, kycklinglårfilé eller kycklingfärs.

Man kan också använda rester av kycklingkött som blivit över från ex. stekt kyckling.

Val av pasta

Använd helst lasagneplattor av lite bättre kvalitét ex. Barilla och ej de billigaste.

Man kan även ta färska lasagneplattor - följ då paketets anvisningar för tillagningstid - det kan gå lite snabbare.

4 portioner kycklinglasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 300 gram kycklingkött - färsk strimlad kycklingfilé, kycklinglårfilé eller kycklingfärs eller färdiggrillat och färdigstekt kycklingkött i tärningar
  • 10 champinjoner
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 15 pastaplattor
  • Ostsås: 40 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl standard mjölk
  • 2 krm riven muskot (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 dl riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning

  1. Plocka kycklingköttet från den färdiggrillade kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Eller strimla färskt kycklingkött.
  2. Rensa och skiva svamparna.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Fräs kycklingkött (om du valt att laga med färskt kycklingkött annars kan du tillsätta färdiggrillat kött senare) med svamp och lök i en stor gryta med olivoljan.
  5. Skala och pressa vitlök och tillsätt den.
  6. Skölj paprikan. Tärna i mindre delar ca 1x1 cm.
  7. Tillsätt till grytan och stek några minuter till.
  8. Salta och peppra.
  9. Tillsätt mjöl och rör ut det.
  10. Tillsätt krossade tomater och rör ut dem. Tillsätt rosmarin och färdiggrillat kycklingkött om du valt det. Smaka av såsen med salt och peppar.
  11. Låt tomatkycklingröran koka ihop några minuter på svag värme under tiden du gör ostsåsen.
  12. Gör ostsåsen/bechamelsåsen: fräs mjölet i smöret tills det är blandat. Tillsätt mjölken lite i taget under kraftig omrörning.
  13. Låt såsen koka på svag värme under omrörning i minst tre minuter.
  14. Smaka av såsen med muskot (valfritt), salt och peppar (osten föredrar jag att strö över såsen när du lägger ihop lasagnen annars trådar sig såsen så mycket)
  15. Sätt ugnen på 220 grader.
  16. Varva vit sås (lite riven ost), pastaplattor och kyckling- och tomatsås i gratängformen. Avsluta med vit sås och riven ost. Här har jag räknat med en form i storlek lite mindre än en halv ugnsplåt 28x28 cm och 5 lager pastaplattor med 3 plattor på varje lager.
  17. Ex. täck botten på en ugnssäker gratängform med ett tunt lager vit sås - strö lite ost över.
  18. Lägg på ett lager lasagneplattor ca 3 stycken så att det täcker ända ut till kanterna.
  19. Bred ut ett till lager kyckling och tomatsås. Fortsätt med ett lager pastaplattor.
  20. Bred ett lager ostsås och strö lite ost över. Lägg ett lager lasagneplattor på ostsåsen.
  21. Lägg ett lager kyckling- och tomatsås över och sedan ett lager pastaplattor till.
  22. Lägg ett lager kyckling- och tomatsås över och sedan ett lager pastaplattor till.
  23. Toppa lasagnen med ett lager ostsås och strö över ost på toppen.
  24. Grädda kycklinglasagnen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Täck med folie om osten börjar bli för bränd.
  25. Ta ut lasagnen och låt den vila och svalna i ca 5 minuter innan servering.
  26. Skär upp och servera kycklinglasagnen, gärna med en tomatsallad, grönsallad, ruccola eller valfri sallad.
E-mail
Medel: 4.1 (46 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-21

Tillbehör och liknande recept: