Lasagne med kyckling kycklinglasagne

Lasagne med kyckling och svamp i tomatsås och god ostsås på toppen. En god variant av hemgord lasagne med kycklingkött från färsk eller grillad kyckling.
Tips är att ta kycklingkött som färdiggrillat kycklingkött ex. från en halv grillad kyckling, stek kycklingfilé själv eller ta kycklingkött som blivit över från ex. stekt kyckling till denna lasagne.
Förutom att lasagne är katten Gustavs favorit så finns lasagne nämnd i litteraturen ända tillbaks till Marco Polos tid. Legenden säger att det var han som tog pastan med sig från Kina.

4 portioner kycklinglasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 300 gram kycklingkött, färskt eller färdiggrillat
  • 10 champinjoner
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 röd paprika
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 15 pastaplattor
  • Ostsås: 40 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 7 dl standard mjölk
  • 2 krm riven muskot (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 dl riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning

  1. Plocka kycklingköttet från den färdiggrillade kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Eller strimla färskt kycklingkött.
  2. Rensa och skiva svamparna.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Fräs kycklingkött (om du valt att laga med färskt kycklingkött annars kan du tillsätta färdiggrillat kött senare) med svamp och lök i en stor gryta med olivoljan.
  5. Skala och pressa vitlök och tillsätt den.
  6. Skölj paprikan. Tärna i mindre delar ca 1x1 cm.
  7. Tillsätt till grytan och stek några minuter till.
  8. Salta och peppra.
  9. Tillsätt mjöl och rör ut det.
  10. Tillsätt krossade tomater och rör ut dem. Tillsätt rosmarin och färdiggrillat kycklingkött om du valt det. Smaka av såsen med salt och peppar.
  11. Låt tomatkycklingröran koka ihop några minuter på svag värme under tiden du gör ostsåsen.
  12. Gör ostsåsen/bechamelsåsen: fräs mjölet i smöret tills det är blandat. Tillsätt mjölken lite i taget under kraftig omrörning.
  13. Låt såsen koka på svag värme under omrörning i minst tre minuter.
  14. Smaka av såsen med muskot (valfritt), salt och peppar (osten föredrar jag att strö över såsen när du lägger ihop lasagnen annars trådar sig såsen så mycket)
  15. Sätt ugnen på 220 grader.
  16. Varva vit sås (lite riven ost), pastaplattor och kyckling- och tomatsås i gratängformen. Avsluta med vit sås och riven ost. Här har jag räknat med en form i storlek lite mindre än en halv ugnsplåt 28x28 cm och 5 lager pastaplattor med 3 plattor på varje lager.
  17. Ex. täck botten på en ugnssäker gratängform med ett tunt lager vit sås - strö lite ost över.
  18. Lägg på ett lager lasagneplattor ca 3 stycken så att det täcker ända ut till kanterna.
  19. Bred ut ett till lager kyckling och tomatsås. Fortsätt med ett lager pastaplattor.
  20. Bred ett lager ostsås och strö lite ost över. Lägg ett lager lasagneplattor på ostsåsen.
  21. Lägg ett lager kyckling- och tomatsås över och sedan ett lager pastaplattor till.
  22. Lägg ett lager kyckling- och tomatsås över och sedan ett lager pastaplattor till.
  23. Toppa lasagnen med ett lager ostsås och strö över ost på toppen.
  24. Grädda kycklinglasagnen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Täck med folie om osten börjar bli för bränd.
  25. Ta ut lasagnen och låt den vila och svalna i ca 5 minuter innan servering.
  26. Skär upp och servera kycklinglasagnen, gärna med en tomatsallad, grönsallad, ruccola eller valfri sallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer