Vegan lasagne
Vegan lasagne med äggfria pastaplattor, vegan bechamelsås och tomatsås med sojagrytbitar, fräst aubergine, hackad selleri samt toppad med sojagratängost Mozzarella-style.
En vegansk lasagne helt utan mjölk, ost, ägg eller kött.
Tillagning
- Skölj, dela och skiva auberginen. Blanda med salt i en skål. Låt stå medan du lagar övrigt.
- Sojagrytbitar i tomatsås: Lägg sojagrytbitarna i en skål och täck med vatten. Låt ligga i blöt medan du förbereder tillbehör och hackar lök.
- Hacka lök och pressa vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan.
- Häll av sojagrytbitarna och pressa ur vattnet. Fräs dem med löken.
- Tillsätt krossade tomater och koka upp.
- Tillsätt rosmarin, oregano, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
- Låt koka i minst 20 minuter och rör då och då.
- Smaka av sojagrytbits- och tomatsåsen med salt och peppar.
- Vegan Bechamelsås: Rör ihop och värm upp olja och vetemjöl i en såskastrull.
- Tillsätt sojamjölk lite i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt sojagrädden och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Rör då och då.
- Smaka av såsen med salt, finriven muskot samt peppar.
- Vegan Bechamelsåsen är klar att användas. Känns den för tjock så späd den med lite vatten eller sojamjölk. Sätt åt sidan.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Förbered övriga ingredienser: skölj saltet av aubergineskivorna och låt de rinna av i ett durkslag.
- Fräs aubergineskivorna några i taget i olivolja i en stekpanna så att de får färg (tar några minuter). Lägg över i en skål.
- Skölj och strimla selleri.
- Smörj en ugnsform (jag har valt en i storlek 28x18cm) med lite olja.
- Lägg en tredjedel av tomatsåsen med sojagrytbitarna i botten.
- Täck med lasagneplattor. Till en form på 28x18 cm blir det tre stycken.
- Lägg på en tredjedel av bechamelsåsen.
- Lägg sedan på en tredjedel av tomatsåsen.
- Vidare hälften av aubergineskivorna och sellerin.
- Lägg ett lager lasagneplattor.
- Fortsätt med en tredjedel av Bechamelsåsen, en tredjedel tomatsås, de sista aubergineskivorna.
- Lägg ett sista lager lasagneplattor och toppa med den sista tomatsåsen, sellerin samt bechamelsåsen.
- Grädda veganmoussakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
- Ta ut och strö över sojaosten.
- Höj värmen och sätt in lasagnen högt upp i ugnen och låt den få färg ca 10 minuter till.
- Låt veganlasagnen svalna något samt servera med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Servera gärna veganlasagnen med sallad som grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller liknande.
Varianter
Andra grönsaker som är goda i veganlasagne purjolök, skivade morötter, strimlad paprika, skivad zucchini, skivad svamp med mera. Fräs gärna grönsakerna i lite olivolja innan du lägger dem i lasagnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal