Veganlasagne

Veganlasagne med äggfria pastaplattor, vegan bechamelsås och tomatsås med sojagrytbitar, fräst aubergine, hackad selleri samt toppad med sojagratängost Mozzarella-style.
En vegansk lasagne helt utan mjölk, ost, ägg eller kött.
Servera gärna veganlasagnen med sallad som grönsallad, tomatsallad, finrivna morötter eller liknande.
Andra grönsaker som är goda i veganlasagne purjolök, skivade morötter, strimlad paprika, skivad zucchini, skivad svamp med mera. Fräs gärna grönsakerna i lite olivolja innan du lägger dem i lasagnen.

5 portioner veganlasagne

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 16 lasagneplattor (välj pasta utan ägg ex. ICA Basic)
  • Sojagrytbitar i tomatsås: 75 gram torkade sojagrytbitar ex. Kung Markatta (0,5 pkt)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 burkar krossade tomater
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 krm cayennepeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Vegan Bechamelsås: 4 msk olivolja
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 liter sojamjölk ex. Alpro
  • 1,5 dl sojagrädde ex. Alpro
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Övrig fyllning: 1 aubergine
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olivolja
  • 2 stjälkar selleri
  • 80 gram sojagratängost mozzarella-style eller annan vegan-ost för gratäng eller pizza

Tillagning

  1. Skölj, dela och skiva auberginen. Blanda med salt i en skål. Låt stå medan du lagar övrigt.
  2. Sojagrytbitar i tomatsås: Lägg sojagrytbitarna i en skål och täck med vatten. Låt ligga i blöt medan du förbereder tillbehör och hackar lök.
  3. Hacka lök och pressa vitlök.
  4. Fräs lök och vitlök i olivoljan.
  5. Häll av sojagrytbitarna och pressa ur vattnet. Fräs dem med löken.
  6. Tillsätt krossade tomater och koka upp.
  7. Tillsätt rosmarin, oregano, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
  8. Låt koka i minst 20 minuter och rör då och då.
  9. Smaka av sojagrytbits- och tomatsåsen med salt och peppar.
  10. Vegan Bechamelsås: Rör ihop och värm upp olja och vetemjöl i en såskastrull.
  11. Tillsätt sojamjölk lite i taget under omrörning och koka upp.
  12. Tillsätt sojagrädden och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Rör då och då.
  13. Smaka av såsen med salt, finriven muskot samt peppar.
  14. Vegan Bechamelsåsen är klar att användas. Känns den för tjock så späd den med lite vatten eller sojamjölk. Sätt åt sidan.
  15. Sätt ugnen på 175 grader.
  16. Förbered övriga ingredienser: skölj saltet av aubergineskivorna och låt de rinna av i ett durkslag.
  17. Fräs aubergineskivorna några i taget i olivolja i en stekpanna så att de får färg (tar några minuter). Lägg över i en skål.
  18. Skölj och strimla selleri.
  19. Smörj en ugnsform (jag har valt en i storlek 28x18cm) med lite olja.
  20. Lägg en tredjedel av tomatsåsen med sojagrytbitarna i botten.
  21. Täck med lasagneplattor. Till en form på 28x18 cm blir det tre stycken.
  22. Lägg på en tredjedel av bechamelsåsen.
  23. Lägg sedan på en tredjedel av tomatsåsen.
  24. Vidare hälften av aubergineskivorna och sellerin.
  25. Lägg ett lager lasagneplattor.
  26. Fortsätt med en tredjedel av Bechamelsåsen, en tredjedel tomatsås, de sista aubergineskivorna.
  27. Lägg ett sista lager lasagneplattor och toppa med den sista tomatsåsen, sellerin samt bechamelsåsen.
  28. Grädda veganmoussakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
  29. Ta ut och strö över sojaosten.
  30. Höj värmen och sätt in lasagnen högt upp i ugnen och låt den få färg ca 10 minuter till.
  31. Låt veganlasagnen svalna något samt servera med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer