Fisklasagne

En lasagne med torsk eller annan vit fisk som sej eller marulk, bladspenat, tomatsås med grönsaker som fänkål, zucchini och aubergine samt grädde toppad mozzarellaost och parmesan.
Lasagnen är hyfsat lätt att laga då jag slagit ihop tomatsås med grädde och skippat Bechamelsåsen som annars är klassiskt i lasagne.
Det räcker till 6 stora eller 8 mindre portioner.
Räkna en ugnsform på ca 25-35 cm.
Här har jag använt MSC-märkt torskblock som jag tinat över natten. Prisvärt. Fisken ska ändå delas i grova bitar och blandas med spenaten. Så köp inga dyra bitar torskrygg - det är bortkastat i denna lasagne.
Lasagnen blir också gott med annan vit fisk som marulk (obs dyrt och lyxigt), sej eller tärnad laxfilé. Se till att plocka bort ev. ben bara. Man kan också blanda med skaldjur som räkor eller skaldjursmix.
Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, gul lök med mera.
Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås - sök recept här på receptfavoriter.se.
Gott till fisklasagnen är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med färskost.

6 portioner fisklasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 0,5 aubergine
  • 0,5 zucchini
  • 1 fänkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 5 dl grädde
  • 800 gram tomatsås
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning fisk
  • 450 gram bladspenat, tinad
  • 800 gram torsk eller annan vit fisk, tinad
  • 3 msk citronsaft
  • 18 lasagneplattor
  • 200 gram riven ost typ mozzarella
  • 2 salladslökar till garnering (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
  3. Skär bort fula delar på fänkålen, dela den och skär bort roten. Strimla den fint.
  4. Skala och hacka vitlök.
  5. Fräs aubergine, zucchini, fänkål samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
  6. Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, 0,5 tsk salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
  7. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
  8. Hacka och dela fisken i grova bitar i en bunke och blanda med bladspenat samt citronsaft och en halv tsk salt.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
  10. Täck med sex lasagneplattor.
  11. Bred ut spenat- och fiskblandningen.
  12. Täck med sex lasagneplattor.
  13. Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
  14. Täck med sex lasagneplattor.
  15. Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
  16. Grädda fisklasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
  17. Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
  18. Servera fisklasagnen med grönsallad och bröd.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Bli kung på lasagne

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept och tips på hur du lagar...

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer