Fisklasagne

En lasagne med torsk eller annan vit fisk som sej eller marulk, bladspenat, tomatsås med grönsaker som fänkål, zucchini och aubergine samt grädde toppad mozzarellaost och parmesan.

  • Gott till fisklasagnen är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med färskost.

Lasagnen är hyfsat lätt att laga då jag slagit ihop tomatsås med grädde och skippat Bechamelsåsen som annars är klassiskt i lasagne.

6 portioner fisklasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 0,5 aubergine
  • 0,5 zucchini
  • 1 fänkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 5 dl grädde
  • 800 gram tomatsås
  • 0,5 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning fisk
  • 450 gram bladspenat, tinad
  • 800 gram torsk eller annan vit fisk, tinad
  • 3 msk citronsaft
  • 18 lasagneplattor
  • 200 gram riven ost typ mozzarella
  • 2 salladslökar till garnering (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
  3. Skär bort fula delar på fänkålen, dela den och skär bort roten. Strimla den fint.
  4. Skala och hacka vitlök.
  5. Fräs aubergine, zucchini, fänkål samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
  6. Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, 0,5 tsk salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
  7. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
  8. Hacka och dela fisken i grova bitar i en bunke och blanda med bladspenat samt citronsaft och en halv tsk salt.
  9. Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
  10. Täck med sex lasagneplattor.
  11. Bred ut spenat- och fiskblandningen.
  12. Täck med sex lasagneplattor.
  13. Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
  14. Täck med sex lasagneplattor.
  15. Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
  16. Grädda fisklasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
  17. Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
  18. Servera fisklasagnen med grönsallad och bröd.

Portionsberäkning

Det räcker till 6 stora eller 8 mindre portioner. Räkna en ugnsform på ca 25-35 cm.

Val av fisk

Här har jag använt MSC-märkt torskblock som jag tinat över natten i kylen. Prisvärt. Fisken ska ändå delas i grova bitar och blandas med spenaten. Så köp inga dyra bitar torskrygg - det är bortkastat i denna lasagne.

Lasagnen blir också gott med annan vit fisk som marulk (obs dyrt och lyxigt), sej eller tärnad laxfilé. Se till att plocka bort ev. ben bara. Man kan också blanda med skaldjur som räkor eller skaldjursmix.

Varianter

  • Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, gul lök med mera.
  • Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås.

Lasagne med fisk och ostsås toppad med lite riven parmesan och salladslök.
Lasagne med fisk och ostsås toppad med lite riven parmesan och salladslök.

E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-02