God Italiensk Lasagne lasagnerecept

En klassisk italiensk lasagne med köttfärssås och bechamelsås. Du kan öka receptet med sås till en större form. Lasagne är perfekt att förbereda innan om du ska ha gäster.

Gott till lasagne är ex. tomatsallad, blandad grönsallad samt ett gott italienskt bröd som focaccia. Istället för torkade örter kan du ta färska.

4 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 16 lasagneplattor
  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 morot
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 glas rött vin
  • 1 buljongtärning
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk basilika
  • Bechamelsås: 0,9 liter mjölk
  • 60 g mjöl
  • 60 g smör
  • 0,5 tsk riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarellaost
  • 50 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Köttfärssås till lasagne: Hacka lök och vitlök, skala och riv moroten.
  2. Bryn lök, vitlök och morot samt köttfärs i lite smör.
  3. Tillsätt tomatpuré samt kryddor samt mjöl. Rör om och stek någon minut till.
  4. Häll över ett glas vin. Koka några minuter.
  5. Tillsätt de krossade tomaterna och någon deciliter vatten, samt en buljongtärning. Rör om.
  6. Låt gärna köttfärssåsen koka upp till en timme men den går också bra att använda efter 10 minuter ex. den tid det tar att laga bechamelsåsen.
  7. Bechamelsås till lasagne: Smält smöret i en stor kastrull.
  8. Tillsätt mjölet i det smälta smöret. Rör om så att det inte bildas några klumpar.
  9. Häll i mjölken lite i taget och rör ut mjölet under kraftig vispning. Koka upp under omrörning.
  10. Låt koka 5 minuter under omrörning, smaka av med muskot och salt.
  11. Rör i hälften av mozzarellaosten i bechamelsåsen.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Lägg ihop lasagnen: Ta fram en ugnsform i storlek som en halv långpanna.
  14. Lägg två slevar bechamelsås i botten av en ugnsformen, täck med lasagneplattor.
  15. Lägg en tredjedel av köttfärsen på lasagneplattorna, sedan lite bechamelsås och täck med nästa lager lasagneplattor. Upprepa detta i två lager till sammanlagt 4 lager lasagneplattor. Se till att du har kvar bechamelsås till översta lagret bara.
  16. Översta lagret tar du den sista bechamelsåsen samt den sista rivna mozzarellan samt sist riven parmesan.
  17. Grädda lasagnen i ugnen i ca 20 minuter eller tills lasagnen har fått en fin färg och är genomvarm.
E-mail
Medel: 4.3 (99 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens tips på liknande recept:

Bli kung på lasagne

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept och tips på hur du lagar...

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Gilla min Facebook-sida, prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor. Och följ gärna på Instagram och Pinterest.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer