Ostsås eller Bechamelsås med ost

Ostsås eller Bechamelsås smaksatt med riven ost och muskot. En vit sås till gratänger, stuvningar och lasagne med mera.

Du kan ta valfri riven ost eller riva osten själv. Här med mozzarella men en lagrad ost som prästost eller Västerbotten passar också. Eller blanda ost. Rör inte i osten förrän i slutet.

Varianter

  • En variant är att laga ostsåsen utan vetemjöl och reda med maizena för en snabb och glutenfri ostsås.
  • Tillsätt ägg i såsen så får den mera färg om du ska använda ostsåsen som gratängsås.

Några förslag till användning

1 sats till en stor lasagne, kan halveras

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • salt och peppar
  • 200 gram riven gratängost eller valfri ost

Tillagning

  1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljusbrunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  2. Låt koka under omrörning i minst fem minuter.
  3. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  4. Osten strös ovanpå såsen eller vänds i precis innan såsen används. Låt inte såsen koka vidare med osten i då blir den trådig.
E-mail
Medel: 3.2 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.