Ostsås eller Bechamelsås med ost

Introduktion och förberedelse

Ostsås eller Bechamelsås smaksatt med riven ost och muskot. En vit sås till gratänger, stuvningar och lasagne med mera.

Du kan ta valfri riven ost eller riva osten själv. Här med parmesan för fyllig smak och riven mozzarella men en lagrad ost som prästost eller Västerbotten passar också. Eller blanda ost.

Varianter

  • En variant är att laga ostsåsen utan vetemjöl och reda med maizena för en snabb och glutenfri ostsås.
  • Tillsätt gärna och rör i ett ägg i såsen så får den mera färg vid gratineringen om du ska använda ostsåsen som gratängsås.

Några förslag till användning

Ostsås eller Bechamelsås med riven parmesan och mozzarella
Ostsås eller Bechamelsås med riven parmesan och mozzarella.

4-6 portioner, 1 lasagne ca 20x30 cm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 60 gram smör
  • 60 gram vetemjöl, ca 1 dl
  • 9 dl standard mjölk
  • 2 krm riven muskot
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 gram riven lagrad ost, mozzarella, gratängost eller valfri ost
  • 50 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Fräs mjölet i smöret utan att det tar färg. Rör ut klumpar. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning samt rör ut klumpar under tiden.
  2. Låt koka på låg värme i minst fem minuter. Rör då och då. Använd en tjockbottnad kastrull och akta så det inte bränns i botten.
  3. Riv ost.
  4. Smaksätt såsen med riven muskot, salt och vitpeppar.
  5. Vänd i parmesanosten. Hit kan du förbereda såsen.
  6. Resten av den rivna osten strös ovanpå såsen eller vänds i precis innan såsen används. Låt inte såsen koka vidare med den rivna osten i då kan den bli trådig.
E-mail
Medel: 3.4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.