Ostsås eller Bechamelsås med ost

Ostsås eller Bechamelsås smaksatt med riven ost och muskot. En vit sås till gratänger, stuvningar och lasagne med mera.

Du kan ta valfri riven ost eller riva osten själv. Här med mozzarella men en lagrad ost som prästost eller Västerbotten passar också. Eller blanda ost. Rör inte i osten förrän i slutet.

Varianter

  • En variant är att laga ostsåsen utan vetemjöl och reda med maizena för en snabb och glutenfri ostsås.
  • Tillsätt ägg i såsen så får den mera färg om du ska använda ostsåsen som gratängsås.

Några förslag till användning

1 sats till en stor lasagne, kan halveras

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • salt och peppar
  • 200 gram riven gratängost eller valfri ost

Tillagning

  1. Fräs mjölet i smöret tills det är ljusbrunt, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  2. Låt koka under omrörning i minst fem minuter.
  3. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  4. Osten strös ovanpå såsen eller vänds i precis innan såsen används. Låt inte såsen koka vidare med osten i då blir den trådig.
E-mail
Medel: 3.2 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept