Vegetarisk lasagne med paprika, aubergine, svamp och zucchini

Vegetarisk lasagne fylld med massor av goda grönsaker som aubergine, zucchini, paprika, svamp som champinjoner i tomatsås samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.

6 portioner vegolasagne

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 2 paprikor, röda eller gula
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 mozarellaostar i lag
  • 200 gram champinjoner
  • 1 tsk chiliflakes
  • 20 lasagneplattor med spenat
  • TOMATSÅS: 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vinäger
  • 1 krm rosmarin
  • 2 burkar krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 0,5 liter standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. TOMATSÅS: Skala och hacka löken samt vitlöken fint.
  3. Fräs i olivolja några minuter. Tillsätt socker, salt, peppar samt rosmarin.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt tomatsåsen puttra medan du förbereder resten.
  5. BECHAMELSÅS: smält smör i en kastrull, rör ut mjölet och tillsätt mjölk lite i taget under vispning till en jämn sås. Tillsätt muskot, salt och peppar samt koka på låg värme och rör då och då i ca 5 minuter.
  6. GRÖNSAKER: Skölj och skiva zucchinin samt aubergine tunt. Lägg i en bunke. Salta och vänd runt skivorna.
  7. Skölj och skiva champinjoner. Lägg i en bunke.
  8. Skölj, rensa och skär paprika i strimlor. Lägg i en bunke.
  9. Värm en stekpanna och bryn grönsakerna i olivoljan några minuter lite i taget samt lägg över i en annan bunke eller ex. långpanna. Salta, peppra och strö lite chiliflakes över grönsakerna när du steker dem.
  10. Dags att lägga ihop lasagnen i en ugnsform (i storlek som en halv långpanna).
  11. Se till att tomatsås och vit bechamelsås är varma (så gräddar lasagnen fortare och jämnare).
  12. Lägg ca 1 dl tomatsås i botten på lasagneformen.
  13. Fördela ett lager pastaplattor. Bryt ev. isär plattor så att det täcker över hela.
  14. Bred tomatsås över pastaplattorna.
  15. Sprid ut halva den stekta auberginen samt zucchinin över tomatsåsen.
  16. Sprid ut skivor av en mozzarellaost över zucchinin.
  17. Sprid över ett lager med tomatsås.
  18. Lägg på pastaplattor.
  19. Lägg på tomatsås.
  20. Vidare ett lager fräst svamp och paprika.
  21. Lägg på den sista tomatsåsen.
  22. Vidare pastaplattor.
  23. Avsluta med resterande bechamelsås samt fördela förslagsvis sex skivor mozzarellaost i ett mönster likt 6 på en tärning (en för varje portion).
  24. Grädda den vegetariska lasagnen i ugnen i ca 25 min i övre delen av ugnen tills den fått fin färg och är genomvarm.
  25. Ta ut och låt gärna svalna något innan servering.
  26. Servera vegetarisk lasagne med sallad och gott bröd.
Gott med en sallad till.
Gott med en sallad till.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Sex stora portioner mustig och god lasagne med grönsaker. Räcker till åtta om gästerna är små i portionerna.

Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.

Varianter

Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.

Kan förberedas

Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak. Använd helst lasagneplattor av bra kvalitet ex. Barillas som håller sig fint om man lagar lasagnen i god tid.

Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp grönsaksröran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.

E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-21