Lasagne med spenatplattor

Introduktion och förberedelse

Lasagne med spenatplattor, köttfärs- och tomatsås samt ostsås. Till lasagnen är det gott med en sallad. Förslag är tärnade tomater, kokta vita bönor, grönsallad, hackad rödlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar.

Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.

4 portioner lasagne med spenatplattor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 300 gram nötfärs
  • 4 msk tomatpuré
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk krossade tomater
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm torkad basilika
  • 2 krm torkad dragon
  • 12 st gröna lasagneplattor med spenat
  • Bechamelsås: 50 gram smör
  • 0,5 dl mjöl
  • 6 dl mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt och 1 krm peppar
  • 100 gram riven mozzarellaost
  • 50 gram grana padano, parmesan eller pecorino

Tillagning

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget i olivolja och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Tillsätt chiliflakes och kryddor.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
  5. Tillsätt tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre).
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Riv ost om den inte redan är riven.
  8. Gör den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter. Rör då och då så den inte bränner fast. Smaksätt såsen med muskot, salt och peppar.
  9. Rör i hälften av den rivna osten när såsen har kokt klart.
  10. Dags att lägga ihop lasagnen: lägg ett lager av en femtedel av béchamelsåsen i botten på en lasagneform eller form stor som en halv långpanna.
  11. Lägg ca 3 spenatplattor så att de täcker botten.
  12. Bred sedan ut en tredjedel av köttfärssåsen och toppa med en femtedel av béchamelsåsen.
  13. Upprepa en gång i två lager till. Totalt ska du ha fyra lager med lasagneplattor.
  14. Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen béchamelsås samt all resterande riven ost.
  15. Grädda lasagnen i cirka 25 minuter tills den har fin färg och är genomvarm. Förbered ev. sallad eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept