Lasagne med spenatplattor
Introduktion och förberedelse
Lasagne med spenatplattor, köttfärs- och tomatsås samt ostsås.
Serveringsförslag
Servera lasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Varianter
- Du kan ta två färska ostar mozzarella istället för riven mozzarella på påse.
- Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.

Tillagning
- Fräs köttet i en stekpanna lite i taget i olivolja och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
- Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
- Tillsätt chiliflakes och kryddor.
- Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
- Tillsätt tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre).
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv ost om den inte redan är riven.
- Gör den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter. Rör då och då så den inte bränner fast. Smaksätt såsen med muskot, salt och peppar.
- Rör i hälften av den rivna osten när såsen har kokt klart.
- Dags att lägga ihop lasagnen: lägg ett lager av en femtedel av béchamelsåsen i botten på en lasagneform eller form stor som en halv långpanna.
- Lägg ca 3 spenatplattor så att de täcker botten.
- Bred sedan ut en tredjedel av köttfärssåsen och toppa med en femtedel av béchamelsåsen.
- Upprepa en gång i två lager till. Totalt ska du ha fyra lager med lasagneplattor.
- Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen béchamelsås samt all resterande riven ost.
- Grädda lasagnen i cirka 25 minuter tills den har fin färg och är genomvarm. Förbered ev. sallad eller valfria tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal