Lasagne med spenatplattor
Introduktion och förberedelse
Lasagne med spenatplattor, köttfärs- och tomatsås samt ostsås.
Serveringsförslag
Servera lasagnen med ex. grönsallad, tomatsallad med rödlök, rivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Varianter
- Du kan ta två färska ostar mozzarella istället för riven mozzarella på påse.
 - Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.
 

Tillagning
- Fräs köttet i en stekpanna lite i taget i olivolja och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
 - Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
 - Tillsätt chiliflakes och kryddor.
 - Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen.
 - Tillsätt tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre).
 - Sätt ugnen på 200 grader.
 - Riv ost om den inte redan är riven.
 - Gör den vita béchamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt béchamelsåsen koka på medelvärme i minst fem minuter. Rör då och då så den inte bränner fast. Smaksätt såsen med muskot, salt och peppar.
 - Rör i hälften av den rivna osten när såsen har kokt klart.
 - Dags att lägga ihop lasagnen: lägg ett lager av en femtedel av béchamelsåsen i botten på en lasagneform eller form stor som en halv långpanna.
 - Lägg ca 3 spenatplattor så att de täcker botten.
 - Bred sedan ut en tredjedel av köttfärssåsen och toppa med en femtedel av béchamelsåsen.
 - Upprepa en gång i två lager till. Totalt ska du ha fyra lager med lasagneplattor.
 - Toppa med fjärde lagret pastaplattor. Bred ut den sista delen béchamelsås samt all resterande riven ost.
 - Grädda lasagnen i cirka 25 minuter tills den har fin färg och är genomvarm. Förbered ev. sallad eller valfria tillbehör.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal