Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost

Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven ost.
Det räcker till 4 stora eller 6 mindre portioner.
Räkna en ugnsform på ca 18-24 cm.
Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, lök, salladslök med mera.
Du kan göra lasagnen vegansk genom att använda sojagrädde och riven sojaost mozzarella-style samt utesluta fetaosten. Välj då även lasagneplattor utan ägg ex. Ica-basic.
Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås - sök recept här på receptfavoriter.se.
Gott till är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med olivolja och flingsalt eller färskost.

4 portioner vegetarisk lasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 0,5 aubergine
  • 0,5 zucchini
  • 3 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 2,5 dl grädde
  • 500 gram tomatsås
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 450 gram tinad bladspenat
  • 220 gram fetaost
  • 9 lasagneplattor
  • 200 gram riven ost typ mozzarella
  • 2 salladslökar till garnering (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
  3. Skala morötter och slanta dem.
  4. Skölj och strimla selleri.
  5. Skala och hacka vitlök.
  6. Fräs aubergine, zucchini, morötter, selleri samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
  7. Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
  8. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
  9. Smula fetaost i en bunke och blanda med bladspenaten.
  10. Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
  11. Täck med tre lasagneplattor.
  12. Bred ut spenat- och fetaostblandningen.
  13. Täck med tre lasagneplattor.
  14. Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
  15. Täck med tre lasagneplattor.
  16. Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
  17. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
  18. Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
  19. Servera lasagnen med grönsallad och bröd.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer