Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost

Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven ost.

Det räcker till 4 stora eller 6 mindre portioner. Räkna en ugnsform på ca 18-24 cm.

Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, lök, salladslök med mera.

Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås.

Gott till är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med olivolja och flingsalt eller färskost.

Du kan göra lasagnen vegansk genom att använda sojagrädde och riven sojaost mozzarella-style samt utesluta fetaosten. Välj då även lasagneplattor utan ägg ex. Ica-basic.

4 portioner vegetarisk lasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 0,5 aubergine
  • 0,5 zucchini
  • 3 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 2,5 dl grädde
  • 500 gram tomatsås
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 450 gram tinad bladspenat
  • 220 gram fetaost
  • 9 lasagneplattor
  • 200 gram riven ost typ mozzarella
  • 2 salladslökar till garnering (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
  3. Skala morötter och slanta dem.
  4. Skölj och strimla selleri.
  5. Skala och hacka vitlök.
  6. Fräs aubergine, zucchini, morötter, selleri samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
  7. Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
  8. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
  9. Smula fetaost i en bunke och blanda med bladspenaten.
  10. Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
  11. Täck med tre lasagneplattor.
  12. Bred ut spenat- och fetaostblandningen.
  13. Täck med tre lasagneplattor.
  14. Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
  15. Täck med tre lasagneplattor.
  16. Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
  17. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
  18. Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
  19. Servera lasagnen med grönsallad och bröd.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.