Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost
Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven mozzarellaost.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
- Skala morötter och slanta dem.
- Skölj och strimla selleri.
- Skala och hacka vitlök.
- Fräs aubergine, zucchini, morötter, selleri samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
- Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
- Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
- Smula fetaost i en bunke och blanda med bladspenaten.
- Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
- Täck med tre lasagneplattor.
- Bred ut spenat- och fetaostblandningen.
- Täck med tre lasagneplattor.
- Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
- Täck med tre lasagneplattor.
- Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
- Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
- Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
- Servera lasagnen med grönsallad och bröd.
Serveringsförslag
- Servera gärna lasagnen med lite grönt till som strimlad sallad, kokta marinerade linser, tärnad tomat och gurka samt finrivna morötter.
- Eller en god sallad som tomatsallad eller grönsallad.
Portionsberäkning
Det räcker till 4 stora eller 6 mindre portioner. Räkna en ugnsform på ca 18-24 cm.
Varianter
- Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, lök, salladslök med mera.
- Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås.
Vegan variant
Du kan göra lasagnen vegansk genom att använda sojagrädde och riven sojaost mozzarella-style samt utesluta fetaosten. Välj då även lasagneplattor utan ägg ex. Ica-basic.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal