Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost

Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven ost.
Det räcker till 4 stora eller 6 mindre portioner.
Räkna en ugnsform på ca 18-24 cm.
Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, lök, salladslök med mera.
Du kan göra lasagnen vegansk genom att använda sojagrädde och riven sojaost mozzarella-style samt utesluta fetaosten. Välj då även lasagneplattor utan ägg ex. Ica-basic.
Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås - sök recept här på receptfavoriter.se.
Gott till är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med olivolja och flingsalt eller färskost.

4 portioner vegetarisk lasagne

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 0,5 aubergine
  • 0,5 zucchini
  • 3 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 2,5 dl grädde
  • 500 gram tomatsås
  • 0,5 tsk oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning grönsak
  • 450 gram tinad bladspenat
  • 220 gram fetaost
  • 9 lasagneplattor
  • 200 gram riven ost typ mozzarella
  • 2 salladslökar till garnering (valfritt)
  • 1 dl riven parmesan till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
  3. Skala morötter och slanta dem.
  4. Skölj och strimla selleri.
  5. Skala och hacka vitlök.
  6. Fräs aubergine, zucchini, morötter, selleri samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
  7. Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
  8. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
  9. Smula fetaost i en bunke och blanda med bladspenaten.
  10. Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
  11. Täck med tre lasagneplattor.
  12. Bred ut spenat- och fetaostblandningen.
  13. Täck med tre lasagneplattor.
  14. Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
  15. Täck med tre lasagneplattor.
  16. Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
  17. Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
  18. Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
  19. Servera lasagnen med grönsallad och bröd.
E-mail
Inga röster än

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer