Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost
Introduktion och förberedelse
Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven mozzarellaost.
Det räcker till 4 stora eller 6 mindre portioner. Räkna en ugnsform på ca 18-24 cm.
Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, lök, salladslök med mera.
Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås.
Gott till är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med olivolja och flingsalt eller färskost.
Du kan göra lasagnen vegansk genom att använda sojagrädde och riven sojaost mozzarella-style samt utesluta fetaosten. Välj då även lasagneplattor utan ägg ex. Ica-basic.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj aubergine och zucchini. Dela på längden och skär i tunna skivor.
- Skala morötter och slanta dem.
- Skölj och strimla selleri.
- Skala och hacka vitlök.
- Fräs aubergine, zucchini, morötter, selleri samt vitlök i olivolja i en stor kastrull några minuter så att de får färg. Rör om då och då.
- Tillsätt grädde, tomatsås, oregano, salt, svartpeppar, chiliflakes och vatten samt buljongtärning.
- Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och kryddor.
- Smula fetaost i en bunke och blanda med bladspenaten.
- Dags att lägga ihop lasagnen: bred ut en tredjedel av grönsaks- och tomatsåsen i botten på en lasagneform.
- Täck med tre lasagneplattor.
- Bred ut spenat- och fetaostblandningen.
- Täck med tre lasagneplattor.
- Fördela en tredjedel av såsen. Strö över hälften av osten.
- Täck med tre lasagneplattor.
- Sprid ut resten av såsen samt toppa med resten av osten.
- Grädda lasagnen i mitten av ugnen i 35 minuter. Den ska ha fått färg och vara genomvarm.
- Garnera ev. lasagnen genom att strö över strimlad salladslök och riven parmesan.
- Servera lasagnen med grönsallad och bröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal