Mackor och annat gott till picknicken

Ut i naturen eller parken! Fint väder är bästa tiden för picknick. Här hittar du picknickrecept och tips på mackor samt utflyktsmat.

Kycklingciabatta Trött på korvmacka? Prova ett gott ciabattabröd med tonfisk- eller kycklingröra, sallad och tomat.

Ro ihop en picknickkorg med goda mackor och annat gott samt ut och njut av frisk luft, gröna träd och blå himmel. En picknick ska vara enkel och avslappnad, tycker jag. Uttrycket ”det här var ingen picknick” eller ”som en picknick i det gröna” vittnar om detta.

Norge - mackornas mästare

I vårt grannland Norge borde de vara mästare på picknick eller rättare sagt matsäck. Där tar många med sin lunch - ofta enkel mat som smörgåsar - i lunchlådor. Skollunch intas i klassrummet - en slags picknick vid skolbänken. Själv är jag glad att jag fick skollunch (utom när de var leverbiffar). Hur lyxigt som helst när man tänker efter. Men ibland blir det en macka ändå till jobbet eller en picknickkorg på utflykten. Picknickensdag kan du fira den 22 maj - det är dock inte är en officiell helgdag än... 

Picknickens historia

På 1300 – talet intogs picknick i samband med den engelska överklassens jaktfester. Att avsluta picknicken med en grillad och egenhändigt nedlagd hjort är inte det vanligaste idag. Sedan tog picknickandet fart på allvar under den viktorianska eran. Speciellt i engelsk litteratur som Dickens. I konsten hittar vi också picknicken som motiv. Mycket känd är Renoir´s målning av kanotisternas picknick med frukt och vin. Jag blir riktigt sugen att göra dem sällskap i den gröna gläntan vid ån med blå himmel och strålande sol i glada vänners lag.

Vad kan då en picknick bestå av?

Vad som helst egentligen. Men lite mer än ett äpple bör det väl vara. Ett enkelt förslag: en bit bröd, kokt ägg, kall grillad kyckling, potatissallad, cocktailtomater, dricka, kaffe och en kaka. Eller bara prickikorv-mackor och kaffe. Huvudsaken är ju trots allt utflykten. Nedan hittar du tips på gott hembakt bröd och varianter på fyllningar samt några enkla rätter som passar till picknick. Min artikel med fler picknicktips hittar du här >>

Tänk på att förvara maten svalt

Speciellt viktigt är det att förvara maten så svalt du kan varma sommardagar. Vänta inte för länge med att äta upp den heller - det brukar dock inte vara ett problem då man blir hungrig så fort man kommit ut. Ska du förvara maten länge - flera timmar och en hel dag - ska du ha en kylbox med kylklamp. Då kan du också välja mat som är behandlad att hålla bättre exempelvis rökta, torkade, inlagda, kokt oskalat ägg, ost, smör, bra förpackade, produkter som har konserveringsmedel eller söta produkter som sylt, bakverk som bullar och gifflar (inte gräddtårta). Undvik då vispad grädde, smörgåstårta, skaldjur, majonnäs, feta röror, hackat ägg, kokt skinka osv.

Ciabbattas - som gjorda för picknick 

Baka egna ciabbattas som är perfekta att fylla för utflykt. Här får du har framförhållning någon dag för att baka dessa goda bröd. Ciabbatta-brödmix finns även att köpa färdig - då går det snabbare att baka men inte riktigt lika goda. Frys förslagsvis in överblivna bröd eller ge till grannar.

Tänk på att förvara fyllda bröd svalt och inte mer än några timmar - speciellt om du fyllt dem med röra med majonnäs. Skölj sallad noga (även om det står att den är sköljd på påsen) samt torka salladen torr innan du fyller den i bröd. Har du skivad gurka och tomater i så kan du lägga sallad som en barriär mellan bröd och fyllning så att inte vattnet gurka och tomat blöter ner bröden för mycket. Goda att fylla med som vanliga mackor - här är några enkla förslag - fler tips på fyllningar finns längre ned. 

  • smör, rökt skinka eller ost samt något blad sallad och skivad gurka;
  • smör, lufttorkad skinka, skivad tomat, svartpeppar och ruccola;
  • smör, skivad mozzarella, pesto och babyspenat;
  • smör, kaviar och stekt ägg; smör, salami, skivad tomat och ruccola.
  • Eller olika röror som kycklingröra eller tonfiskröra nedan.

Macka med tonfisk- eller kycklingsallad
Med ciabattas eller annat gott bröd fyllda med röra av antingen tonfisk eller grillad kyckling blandad med majonnäs, gräddfil samt cayennepeppar. 

Kycklingciabatta med curry och bacon
En lyxig utflyktspacka med grillad i kyckling i currymajonnäs samt stekt bacon och sallad. 

Andra matiga fyllningar:

Korvmacka Trött på ciabatta? Prova en hederlig korvmacka - min favorit.

Bonnamacka
Rökt kalkon, ost, stark senap, majonnäs, sallad, tomat, rödlök, groddar och gurka (förvaras kallt).

Maffioso
Salami, ost – mozzarella och/eller provolone, sallad, tomat, basilika och rucola. Salami kan uteslutas.

Jättekalkon
Rökt kalkon, ädelost, stekt kall bacon, sallad, tomat och avokado.

Skaldjursmacka
Skaldjurssallad, groddar, tomat och sallad (förvaras kallt).

Kyckling och bacon ciabatta Lyxig ciabatta med kyckling och bacon, ruccola och tomat. Kanongott på picknicken.

Kalkon och sylt
Rökt kalkon, sylt som skogsbär, rostade solrosfrön, sallad och groddar.

Vegomacka
Tomat, gurka, svartpeppar, färskost och rödlök

Mega vegomacka
Rostad paprika, groddar, ruccola, tomat, sallad, rödlök, gurka och färskost med örter.

Dubbel ostmacka
Två sorters ost – en lagrad och en färskost, sallad, tomat och gurka.

Tips att variera mackorna:

Andra bröd
Fyllningarna blir goda i alla slags bröd. Subs eller ubåtsmacka gör du av avlånga baguettebröd. Du kan också bygga en ”sandwich” av flera lager skivat bröd. Dela dem sedan i trianglar med en brödkniv. Får du tag på bagels så passar de utmärkt som picknickbröd.

Egna groddar
Groddar passar perfekt i utflyktsmackor. Följ paketets anvisningar. Skölj dem noga innan. Förvara dessa mackor svalt. De frön och bönor som är lättast att grodda är alfalfafrö, mungbönor, små linser, gröna linser, sojabönor och kikärter.

Blanda sallader
Hackad isbergssallad blir alltid gott. Men frisé, lollo rosso samt rossisallad är goda att blanda ut med. Skölj noga innan och försök torka bladen någorlunda torra. Sallad är bra i mackor att lägga som en tät barriär mot brödet så blir det inte soggigt och fuktigt av skivad gurka och skivad tomat. 

Smör, margarin eller färskost
Smör, Bregott, smörgåsmargarin osv är grund till övriga pålägg. Vidare kan man ta färskost för en krämigare macka.

Fler enkla rätter som passar till picknick:

Grillade kycklingklubbor
Grilla eller stek kycklingklubbor i ugnen med lite paprikapulver, olja och soja i 200 grader ca 50 minuter. Låt svalna och kyl ner. Klä gärna benet med folie att hålla i. Förvaras kylda med kylklamp.

Kokt ägg
Kokt ägg har en oslagbar förpackning i oskalat tillstånd. Ta med kaviar eller salt till. Kan också njutas med en burk tonfisk, en tub majonnäs, inlagd sill eller rökt fisk som kallrökt lax, varmrökt lax, rökta räkor eller rökt makrill.

Kall potatis med senapsdip
Koka små färskpotatisar (skrubba dem noga) eller delikatesspotatisar med fint skal - låt dem svalna och kyl ner dem. Blanda en god dressing med några msk olivolja, några tsk fransk senap, en tsk honung samt något krm salt och vit- eller svartpeppar i en burk med lock. Ta med dressingen vid sidan. När det är dags att äta så serverar du dressingen med potatisen. Du kan dela potatisen grovt i den burk du tagit med dem i och hälla dressingen över. Man kan också blanda ihop potatis med dressing hemma i en burk och ta med. Förvara potatisen med kylklamp om du ska ha med den flera timmar. 

Jordgubbar, melon eller annan frukt
Frukt är alltid gott på picknick. Jordgubbar, vindruvor, clementiner, äpplen, plommon, mandariner och melon är speciellt goda som de är. Skölj frukt som jordgubbar och druvor noga innan. Skär upp på plats om det behövs eller förbered små lyxiga fruktsallader - ta den frukt du gillar och skär i små bitar - lägg i en stor lunchlåda eller portionsvis i plastmuggar som du slår in i plastfolie. Krämig vaniljyoghurt eller yoghurt med honung kan man ha med till servering för extra lyxig dessert. Vidare kan du ha hasselnötter, valnötter och mandlar att strö över fruktsalladen. 

Havrekakor
Mättande, söta och energigivande havrekakor. Också goda smulade över jordgubbar med vaniljyoghurt (ta förslagsvis med rensade jordgubbar och yoghurt i en burk). Recept till cirka 25 havrekakor.

Min artikel med fler picknicktips hittar du här >

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer