Päronmuffins med hasselnötstosca

12 stora päronmuffins med hasselnötstosca

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2,5-3 päron, 220 gram tärnat päron
  • 3 dl vetemjöl, 180 gram
  • 1 tsk bakpulver
  • 125 gram rumsvarmt smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl grädde
  • 2 ägg, L
  • TOSCASMET: 75 gram smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1,5 msk sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 msk mjölk 3% eller grädde
  • 120 gram hasselnötter, rostade och skalade

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Vispa ihop smör och socker i en bunke någon minut.
  3. Vispa i ett ägg i taget.
  4. Vispa ner grädden.
  5. Blanda mjöl med bakpulver i en bunke.
  6. Skölj och tärna päron i små bitar. Skär bort kärnhuset.
  7. Tillsätt päronen och mjölblandningen och vispa hastigt ihop till en jämn smet.
  8. Fördela smeten i stora dubbla muffinsformar eller muffinsplåt med stora muffinsformar.
  9. HASSELNÖTSTOSCA: Rosta hasselnötterna i en torr panna några minuter. Lägg över dem i en kökshandduk och låt svalna något. Vik ihop handduken och gnugga nötterna mot varandra så att skalen lossnar. Plocka ut de skalade nötterna. Lite skal kan vara kvar.
  10. Hacka nötterna grovt med kniv eller hacka i matberedare med kniv. Lägg nötter, smör, sirap, socker, mjölk och vetemjöl i en stor stekpanna. Smält smöret och rör ihop till en röra utan klumpar med en slev. Låt smeten koka upp.
  11. Grädda först muffinsen utan smet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  12. Ta ut och fördela toscasmeten över muffinsen.
  13. Grädda ytterligare ca 8 minuter.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Till muffinsen behöver du päron, vetemjöl, bakpulver, smör, socker, grädde och ägg.
Till muffinsen behöver du päron, vetemjöl, bakpulver, smör, socker, grädde och ägg.
Mät upp rumsvarmt smör och socker i en bunke.
Mät upp rumsvarmt smör och socker i en bunke.
Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Tillsätt grädde och vispa i den.
Tillsätt grädde och vispa i den.
Skölj och tärna päron i små bitar. Blanda vetemjöl med bakpulver i en bunke. Lägg i stora pappersformar i en muffinsplåt.
Skölj och tärna päron i små bitar. Blanda vetemjöl med bakpulver i en bunke. Lägg i stora pappersformar i en muffinsplåt.
Blanda i mjölet och tillsätt päronen samt blanda ihop till en smet.
Blanda i mjölet och tillsätt päronen samt blanda ihop till en smet.
Fördela smeten i formarna.
Fördela smeten i formarna.
Gör hasselnötstoscan. Grädda först muffinsen utan tosca i 10 minuter. Ta ut och fördela den över muffinssmeten.
Gör hasselnötstoscan. Grädda först muffinsen utan tosca i 10 minuter. Ta ut och fördela den över muffinssmeten.
Grädda päronmuffinsen i ytterligare 8 minuter i mitten av ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Grädda päronmuffinsen i ytterligare 8 minuter i mitten av ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Låt muffinsen svalna och servera dem nybakta eller frys in.
Låt muffinsen svalna och servera dem nybakta eller frys in.

Serveringsförslag

Muffinsen är goda till fika, utflykt och kakfat.

Tips

  • Muffinsen går bra att frysa in.
  • Baka i en muffinsplåt med stora muffinsformar satta i muffinsplåten. Du kan även baka i dubbla muffinsformar på en vanlig ugnsplåt.
  • Väljer du mindre muffinsformar så blir det några fler muffins - räkna ca 14-16 stycken.

Varianter

  • Du kan köpa flagad eller skalad mandel och hacka. Eller använda mandel med skal. Eller skålla mandel själv.
  • Byt hasselnötter mot mandel eller kokostosca.
  • Du kan byta äpple mot 200-300 gram tärnat päron, strimlad rabarber, hallon eller blåbär.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 282 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-09-15

Tillbehör och liknande: