Päronmuffins med hasselnötstosca
Saftiga päronmuffins toppad med knaprig hasselnötstosca.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Vispa ihop smör och socker i en bunke någon minut.
- Vispa i ett ägg i taget.
- Vispa ner grädden.
- Blanda mjöl med bakpulver i en bunke.
- Skölj och tärna päron i små bitar. Skär bort kärnhuset.
- Tillsätt päronen och mjölblandningen och vispa hastigt ihop till en jämn smet.
- Fördela smeten i stora dubbla muffinsformar eller muffinsplåt med stora muffinsformar.
- HASSELNÖTSTOSCA: Rosta hasselnötterna i en torr panna några minuter. Lägg över dem i en kökshandduk och låt svalna något. Vik ihop handduken och gnugga nötterna mot varandra så att skalen lossnar. Plocka ut de skalade nötterna. Lite skal kan vara kvar.
- Hacka nötterna grovt med kniv eller hacka i matberedare med kniv. Lägg nötter, smör, sirap, socker, mjölk och vetemjöl i en stor stekpanna. Smält smöret och rör ihop till en röra utan klumpar med en slev. Låt smeten koka upp.
- Grädda först muffinsen utan smet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Ta ut och fördela toscasmeten över muffinsen.
- Grädda ytterligare ca 8 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
Muffinsen är goda till fika, utflykt och kakfat.
Tips
- Muffinsen går bra att frysa in.
- Baka i en muffinsplåt med stora muffinsformar satta i muffinsplåten. Du kan även baka i dubbla muffinsformar på en vanlig ugnsplåt.
- Väljer du mindre muffinsformar så blir det några fler muffins - räkna ca 14-16 stycken.
Varianter
- Du kan köpa flagad eller skalad mandel och hacka. Eller använda mandel med skal. Eller skålla mandel själv.
- Byt hasselnötter mot mandel eller kokostosca.
- Du kan byta äpple mot 200-300 gram tärnat päron, strimlad rabarber, hallon eller blåbär.
Uppskattat näringsvärde per portion: 282 kcal