Toscamuffins med äpple
Saftiga muffins smaksatta med bitar av äpple som toppas med toscasmet.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Börja med toscasmeten. Rör ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Koka upp. Låt koka på lite under medelvärme medan du gör muffinssmeten.
- Blanda mjöl med bakpulver i en bunke.
- Vispa ihop smör och socker i en bunke någon minut.
- Vispa i ett ägg i taget.
- Vispa ner grädden.
- Skala och tärna äpplet.
- Tillsätt äpplet och mjölblandningen och vispa hastigt ihop till en jämn smet.
- Fördela smeten i stora muffinsformar - gärna i en muffinsplåt. Eller så gräddar du direkt i muffinsplåten men smörj då med lite smör eller margarin.
- Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Ta ut och fördela toscasmeten över muffinsen.
- Grädda ytterligare ca 8 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
Äppelmuffinsen är goda till fika, utflykt och kakfat.
Tips
- Muffinsen går bra att frysa in.
- Smidigt är att baka i en muffinsplåt - gärna med stora muffinsformar satta i muffinsplåten.
- Du kan även baka i dubbla muffinsformar på en vanlig ugnsplåt.
- Väljer du mindre muffinsformar så blir det några fler muffins - räkna ca 14-16 stycken.
Varianter
- Du kan köpa flagad eller skalad mandel och hacka. Eller använda mandel med skal. Eller skålla mandel själv.
- Byt mandel mot hasselnötter eller riven kokos och toppa med kokostosca.
- Du kan byta äpple mot 200-300 gram tärnat päron, strimlad rabarber, hallon eller blåbär.
Uppskattat näringsvärde per portion: 283 kcal