Rabarberpaj med marängtäcke

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rabarberpaj med marängtäcke är en god paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med knaprig pajdeg och söt maräng. Servera som den är, med en kula vaniljglass eller vaniljsås.

Ta så mycket hackad rabarber att det täcker ett två cm tjockt lager på botten av pajformen.

Alternativ med maräng som håller formen länge:

Denna rabarberpaj är godast nybakad. Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng. Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

Att dricka till:

Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.

1 rabarberpaj, 6-8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber, cirka 300 gram
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • PAJDEG: 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • ca 1 msk vatten
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 3 droppar ättika

Tillagning

  1. Gör först pajdegen genom att hacka smöret och blanda ihop med vetemjöl i en bunke. Tillsätt äggula och några droppar vatten så att det går att få ihop en deg med fingertopparna.
  2. Forma degen till en boll och lägg in i kylen i ca en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  5. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  6. Klä en pajform med degen. Kavla ut den eller tryck ut den i formen.
  7. Täck pajskalet med en tsk vetemjöl. Lägg i och sprid ut rabarbern. Strö över sockret.
  8. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet om kanterna börjar brännas.
  9. Under tiden vispar du maräng av äggvitorna tillsammans med ättika samt hälften av sockret. Vispa sakta i början. Vispa marängen till ett fast skum och tillsätt resterande socker och vispa lite till.
  10. Ta ut pajen och låt den svalna några minuter.
  11. Bred marängen över rabarberpajen och grädda i cirka 15 minuter så att marängen får färg.
  12. Låt rabarberpajen svalna någon minut och servera den sedan nybakt.
  13. Rabarberpajen kan serveras som den är eller med vispgrädde, vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 4.7 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.