Rabarberpaj med marängtäcke

God paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med knaprig pajdeg och söt marängen. Servera som den är eller med en kula vaniljglass.

Ta så mycket hackad rabarber att det täcker ett två cm tjockt lager på botten av pajformen.

Alternativ hållbar maräng:

Pajen är godast nybakad. Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng. Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

Att dricka till:

Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.

1 rabarberpaj, 6-8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber, cirka 300 gram
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • PAJDEG: 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • ca 1 msk vatten
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 3 droppar ättika

Tillagning

  1. Gör först pajdegen genom att hacka smöret och blanda ihop med vetemjöl i en bunke. Tillsätt äggula och några droppar vatten så att det går att få ihop en deg med fingertopparna.
  2. Forma degen till en boll och lägg in i kylen i ca en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  5. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  6. Klä en pajform med degen. Kavla ut den eller tryck ut den i formen.
  7. Täck pajskalet med en tsk vetemjöl. Lägg i och sprid ut rabarbern. Strö över sockret.
  8. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet om kanterna börjar brännas.
  9. Under tiden vispar du maräng av äggvitorna tillsammans med ättika samt hälften av sockret. Vispa sakta i början. Vispa marängen till ett fast skum och tillsätt resterande socker och vispa lite till.
  10. Ta ut pajen och låt den svalna några minuter.
  11. Bred marängen över rabarberpajen och grädda i cirka 15 minuter så att marängen får färg.
  12. Låt rabarberpajen svalna någon minut och servera den sedan nybakt.
  13. Rabarberpajen kan serveras som den är eller med vispgrädde, vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 4.8 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer