Rabarberpaj med marängtäcke

God paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med den söta marängen.

Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.

Ta så mycket hackad rabarber att det täcker ett två cm tjockt lager på botten av pajformen.

1 rabarberpaj, 8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • PAJDEG: 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • ca 1 msk vatten
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 3 droppar ättika

Tillagning

  1. Gör först pajdegen genom att hacka smöret och blanda ihop med vetemjöl i en bunke. Tillsätt äggula och några droppar vatten så att det går att få ihop en deg med fingertopparna.
  2. Forma degen till en boll och lägg in i kylen i ca en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  5. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  6. Klä en pajform med degen. Kavla ut den eller tryck ut den i formen.
  7. Täck pajskalet med lite vetemjöl och lägg i rabarbern samt strö över sockret.
  8. Grädda rabarberpajen i 20 minuter.
  9. Under tiden vispar du maräng av äggvitorna tillsammans med ättika samt hälften av sockret. Vispa sakta i början. Vispa marängen till ett fast skum och tillsätt resterande socker och vispa lite till.
  10. Ta ut pajen och låt den svalna några minuter.
  11. Bred marängen över rabarberpajen och grädda i 10-15 minuter så att marängen får färg.
  12. Låt rabarberpajen svalna något och servera den sedan.
  13. Rabarberpajen kan serveras som den är eller med vispgrädde, vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 4.7 (10 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer