Rabarberpaj med marängtäcke

God paj till fika eller dessert. Gott när syran i rabarbern blandas med den söta marängen.

Gott dessertvin till rabarberpaj med maräntäcke är ex. Moulain Touchais från Frankrike.

Ta så mycket hackad rabarber att det täcker ett två cm tjockt lager på botten av pajformen.

1 rabarberpaj, 8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • PAJDEG: 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 äggula
  • ca 1 msk vatten
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 3 droppar ättika

Tillagning

  1. Gör först pajdegen genom att hacka smöret och blanda ihop med vetemjöl i en bunke. Tillsätt äggula och några droppar vatten så att det går att få ihop en deg med fingertopparna.
  2. Forma degen till en boll och lägg in i kylen i ca en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  5. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  6. Klä en pajform med degen. Kavla ut den eller tryck ut den i formen.
  7. Täck pajskalet med lite vetemjöl och lägg i rabarbern samt strö över sockret.
  8. Grädda rabarberpajen i 20 minuter.
  9. Under tiden vispar du maräng av äggvitorna tillsammans med ättika samt hälften av sockret. Vispa sakta i början. Vispa marängen till ett fast skum och tillsätt resterande socker och vispa lite till.
  10. Ta ut pajen och låt den svalna några minuter.
  11. Bred marängen över rabarberpajen och grädda i 10-15 minuter så att marängen får färg.
  12. Låt rabarberpajen svalna något och servera den sedan.
  13. Rabarberpajen kan serveras som den är eller med vispgrädde, vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 4.8 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Tipsen: Så utnyttjar du din hushållsassistent till max

För dig som älskar att laga mat är en hushållsassistent ett måste i köket. Har den dessutom en massa smarta tillbehör blir matlagningen både enklare och roligare.
Här tipsar Kenwood hur du använder den ultimata köksmaskinen Kenwood CHEF XL Titanium till max.
Detta är en annons från Kenwood

Läs mer

Sponsrat