Banoffeepaj

Introduktion och förberedelse

Banoffepaj är en söt paj med banan- och kolafyllning i smuligt pajskal av digestivekex toppad med vispad grädde.

Jag garnerade med hyvlad choklad, kolasås, chokladsås och bananchips.

Serveringsförslag

Passar som fika, tårta, dessert eller efterrätt till fest och buffé.

Kan förberedas

Du kan göra pajskalet med kolafyllningen i god tid och ha i kylen några dagar. Sedan toppar du med vispad grädde och garnerar till servering.

Varianter

  • En snabb variant kan du göra genom att fylla pajskalet med färdig Dulche de Leche istället för kolasåsen. Kokar du kolafyllningen själv blir den lite seg och god och det blir inte Dulche de Leche.
  • Kan även garneras med pudrad kakao.
  • Färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär passar också.
  • Vidare passar rostade mandelspån eller hackade nötter som mandlar, jordnötter, valnötter, pekannötter, pistage och/eller hasselnötter på.
  • Pajbottnen behöver ej bakas - även om jag gillar det utan kan blandas kall som No-bake Banoffeepaj. Ta då 200 gram smör till 200 gram kex. Ställ pajskalet i kylen att stelna.

Tips

  • Täcker du bananerna helt med grädde och ska äta pajen direkt kan du hoppa över att pensla bananen med citron.
  • Du kan ta köpt eller hemgjord kolasås och/eller chokladsås till garnering.

Banoffeepajen kan du garnera lite som du vill. Jag tog hyvlad choklad, kolasås, chokladsås samt bananchips.
Banoffeepajen kan du garnera lite som du vill. Jag tog hyvlad choklad, kolasås, chokladsås samt bananchips.

10 bitar Banoffeepaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • PAJSKAL: 200 gram Digestivekex, 1/2 paket
  • 100 gram smör
  • KOLASÅS: 1 burk söt kondenserad mjölk - Sweetened condensed milk, ca 400 gram
  • 50 gram smör
  • 5 msk strösocker
  • 1 krm flingsalt
  • TOPPING: 2 dl grädde
  • 3 mogna bananer
  • 1 tsk citronsaft
  • 20 gram mjölkchoklad
  • 3 msk kolasås
  • 3 msk chokladsås
  • ca 15 bananchips

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Tärna smöret och låt bli mjukt. Det kan mikras mjukt försiktigt.
  2. Mixa Digestivekex med smöret till en smulig deg. Enklast i matberedare. Eller krossa kex och kavla i en fryspåse och blanda sedan med smöret.
  3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform 24 cm diameter.
  4. Fördela pajsmulet i botten och mot kanterna. Tryck ut till ett jämnt pajskal någon cm upp mot kanterna.
  5. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  6. Mät upp kondenserad mjölk, smör och socker i en kastrull med tjock botten.
  7. Koka upp under omrörning.
  8. Koka på lite över medelvärme i 5 minuter. Rör hela tiden och akta så det inte bränns. Koka till 109 grader.
  9. Häll kolasåsen i pajskalet. Strö över flingsalt.
  10. Låt svalna helt. Ställ i kylen 1 timme att stelna.
  11. Vispa grädde medelhårt.
  12. Lossa och lyft försiktigt bort kanten på springformen. Skala och skiva bananerna. Lägg ut dem i ett jämnt lager över kolafyllningen. Pensla med citron.
  13. Bred ut grädden i ett jämnt lager över bananen.
  14. Hyvla eller riv över mjölkchoklad. Jag ringlade även över kolasås, chokladsås samt satte i lite knapriga bananchips här och där.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 543 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-18

Tillbehör och liknande recept: