Smulpaj

Grundrecept på smulpaj du kan laga med äpple, päron, rabarber eller bär som blåbär, hallon, vinbär, björnbär, krusbär eller jordgubbar - både färska eller frysta bär går bra.

Varianter på smulpaj:

Här har jag bara använt vetemjöl - här är några varianter på smuldeg - bla kan du byta ut ca hälften av mjölet mot havregryn eller grahamsmjöl. Du kan blanda frukt och bär samt rabarber som du vill. Det kan knappt gå fel mer än att det blir lite för sött - men det är ju poängen med paj. Tips är att blanda söta bär eller söt frukt som jordgubbar, söta äpplen, päron, blåbär med lite syrligare ingrediens som rabarber, syrligare äpplen, hallon, krusbär eller vinbär - sött och surt blir en god kombination. Vidare kan man ha i kokosflingor, flagad mandel eller hackad hasselnötter (även valnötter) i smuldegen. Gillar du smör så kan du toppa pajen med hyvlat smör kallt smör eller margarin (använd en osthyvel). 

Tips om du använder frysta bär och vattniga bär eller rabarber:

Pudra över en halv matsked potatismjöl om bären är frysta och därmed lite vattniga som exempelvis frysta blåbär, jordubbar eller hallon. Eller strimlad rabarber. 

Tillbehör: 

Till smulpaj brukar man ha vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde. Grädden kan smaksättas med något krm kanel och krm vaniljsocker. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller matyoghurt smaksatt med någon tsk florsocker och något krm vaniljsocker.

6 portioner smulpaj, en rund pajform på ca 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • TILL ÄPPEL- BÄR- ELLER RABARBERPAJ: ca 700 gram skalad, tärnad frukt, bär eller strimlad rabarber
  • 1-2 msk socker eller efter smak (ta 2 msk till syrlig frukt, syrliga äpplen eller rabarber)
  • 0,5 tsk kanel (valfritt till äppelpaj)
  • 1/2 msk potatismjöl till vattniga bär som blåbär, hallon, frysta bär eller rabarber (valfritt)
  • SMULDEG: 100 gram kallt smör eller margarin
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin.
  2. ÄPPELPAJ: Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor, tärningar eller klyftor. Fördela och sprid ut i formen.
  3. BÄRPAJ: Se till att bären är rensade. Tina frysta bär eller lägg dem frysta i formen - det går bra vilket som. Skär större bär som jordgubbar i skivor eller bitar. Fördela och sprid ut i pajformen. Strö över lite potatismjöl om bären är vattniga - gäller främst frysta bär.
  4. RABARBERPAJ: Skölj, rensa och strimla rabarber. Skala den om den är grov - stammen kan vara rätt grov så gäller mest nertill på rabarbern.
  5. Strö över någon msk strösocker över frukt, bär eller rabarber.
  6. Skiva och tärna smör eller margarin. Lägg mjöl, socker och smör eller margarin i en skål. Arbeta hastigt ihop till en grynig massa.
  7. Strö smuldegen över äpplen, bär eller rabarber i ett jämnt lager.
  8. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.
  9. Smulpaj kan serveras varm, ljummen eller kall med vaniljsås, vaniljglass eller valfritt tillbehör.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer