Rabarberpaj med vit choklad

Rabarberpaj med vit choklad är en smulpaj med syrlig rabarber och söt vit choklad som passar mycket bra ihop.

Du kan baka i portionsformar eller en stor pajform.

6 portioner, 1 rabarberpaj med vit choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 450 gram strimlad rabarber, färsk eller fryst
  • 75 gram vit choklad
  • 1,5 msk strösocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk smör till form/formar
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl mandelmjöl, havregryn eller mer vetemjöl
  • 0,75 dl socker
  • 1 msk ljus eller vit sirap
  • 125 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj 6 portionsformar på 10 cm diameter eller en stor pajform ca 26 cm diameter med smör.
  3. Skala grov rabarber med en potatisskalare. Mjäll, späd och fin rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare. Lägg i en stor bunke.
  4. Tillsätt socker och potatismjöl samt blanda runt.
  5. Fördela i formarna eller i en stor form i ett jämnt lager.
  6. Riv vit choklad och strö hälften över rabarbern.
  7. SMULDEG: Mät upp vetemjöl samt mandelmjöl, havregryn eller mer vetemjöl i en bunke. Tillsätt socker och sirap. Tärna smör samt tillsätt det. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman blandningen till en grynig massa - en smuldeg.
  8. Täck rabarbern med ett jämnt lager smuldeg.
  9. Grädda pajen i mitten av ugnen i 10 minuter i mitten av ugnen.
  10. Ta ut pajen/pajerna och strö över resten av den vita chokladen. Grädda i ytterligare 10-15 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg. Passa så den vita chokladen ej bränns.
  11. Ta ut och låt svalna 5 minuter innan servering.
  12. Servera pajerna/pajen varm eller kall med vaniljglass, vaniljsås eller det du önskar.
Till pajen behöver du rabarber, potatismjöl, socker, vit choklad, smör, vetemjöl, sirap, socker och mandelmjöl.
Till pajen behöver du rabarber, potatismjöl, socker, vit choklad, smör, vetemjöl, sirap, socker och mandelmjöl.
Blanda rabarber med vit choklad, socker och potatismjöl. Blanda smuldeg med tärnat smör, vetemjöl, mandelmjöl och socker.
Blanda rabarber med vit choklad, socker och potatismjöl. Blanda smuldeg med tärnat smör, vetemjöl, mandelmjöl och socker.
Ta ut pajen/pajerna när den vita chokladen fått lite färg.
Ta ut pajen/pajerna när den vita chokladen fått lite färg.
Servera med vaniljglass, vaniljsås, vaniljvisp, råkräm eller liknande.
Servera med vaniljglass, vaniljsås, vaniljvisp, råkräm eller liknande.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert.
  • Kan serveras varm eller kall med vaniljglass, yoghurtglass, hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vispad grädde, råkräm eller sorbet.

Val av form

Du kan ta vilken pajform du vill. Jag tog portionsformar på 10 cm diameter. Fler förslag är en rund pajform i keramik eller non-stick med diameter från 24 upp till 32 cm. Du kan också ta en rektangulär eller avlång non-stick pajform på runt 20-30 cm.

Varianter

För vegan rabarberpaj kan du baka med vegan vit choklad, mjölkfritt margarin och ha sojaglass vanilj eller oatly vaniljvisp till.

Vit choklad får fin färg och god smak på toppen av pajen.
Vit choklad får fin färg och god smak på toppen av pajen.

E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 393 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-22

Tillbehör och liknande: