Citronmarängpaj

Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng bakad i knaprig pajdeg. Garnera gärna med några blad citronmeliss.

Lite krånglig att laga och baka men väl värd besvärlig. Passar nästan till alla tillfällen som fika, fest, dessert, kaka, kafferep, efterrätt, paj och tårta.

Alternativ hållbar maräng:

Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng. Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

Att dricka till:

Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.

10-12 bitar citronmarängspaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • PAJDEG:2,5 dl vetemjöl
  • 3/4 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 1 gelatinblad
  • 1 citron
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 1 äggula
  • 35 g smör
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 1/2 tsk citronsaft

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt ev vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen. Gör under tiden citronkräm.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skrubba citronen. Riv skalet fint. Pressa ur saften.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 3/4 dl vatten i en liten kastrull. Rör ihop majsstärkelse, äggula och 3/4 dl vatten till en redning. Vispa ner den i kastrullen. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Eller kavla ut den och placera i formen. Skär ev. bort deg som sticker över kanten. Nagga degen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  7. Ta ut pajskalet och låt det svalna någon minut.
  8. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet och ställ in i kylen. Vispa under tiden marängen.
  9. MARÄNG: Kläck äggvitorna i en kastrull och spara undan äggulorna till något annat. Rör ihop äggvitor, citronsaft och florsocker och värm under omrörning till fingervarmt.
  10. Häll över i en bunke och vispa med elvisp tills marängen har kallnat och blivit tjock.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Bred ut marängen i ett jämt lager på citronpajen gärna så att det blir små toppar här och där.
  13. Nu ska vi ge marängen färg i ugnen så in med citronmarängspajen i mitten av ugnen i ca 1-2 minuter tills den fått brun färg. Håll uppsikt på pajen så att den inte bränns (du kan också bränna av marängen med en blåslampa istället för ugn).
  14. Ta ut citronmarängspajen och låt den svalna innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer