Citronmarängpaj

Introduktion och förberedelse för tillagning

Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng bakad i knaprig pajdeg. Garnera gärna med några blad citronmeliss.

Lite krånglig att laga och baka men väl värd besvärlig. Passar nästan till alla tillfällen som fika, fest, dessert, kaka, kafferep, efterrätt, paj och tårta.

Alternativ hållbar maräng:

Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng. Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

Att dricka till:

Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.

10-12 bitar citronmarängspaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • PAJDEG:2,5 dl vetemjöl
  • 3/4 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 1 gelatinblad
  • 1 citron
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 1 äggula
  • 35 g smör
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 1 1/4 dl florsocker
  • 1/2 tsk citronsaft

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt ev vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen. Gör under tiden citronkräm.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skrubba citronen. Riv skalet fint. Pressa ur saften.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 3/4 dl vatten i en liten kastrull. Rör ihop majsstärkelse, äggula och 3/4 dl vatten till en redning. Vispa ner den i kastrullen. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Eller kavla ut den och placera i formen. Skär ev. bort deg som sticker över kanten. Nagga degen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  7. Ta ut pajskalet och låt det svalna någon minut.
  8. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet och ställ in i kylen. Vispa under tiden marängen.
  9. MARÄNG: Kläck äggvitorna i en kastrull och spara undan äggulorna till något annat. Rör ihop äggvitor, citronsaft och florsocker och värm under omrörning till fingervarmt.
  10. Häll över i en bunke och vispa med elvisp tills marängen har kallnat och blivit tjock.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Bred ut marängen i ett jämt lager på citronpajen gärna så att det blir små toppar här och där.
  13. Nu ska vi ge marängen färg i ugnen så in med citronmarängspajen i mitten av ugnen i ca 1-2 minuter tills den fått brun färg. Håll uppsikt på pajen så att den inte bränns (du kan också bränna av marängen med en blåslampa istället för ugn).
  14. Ta ut citronmarängspajen och låt den svalna innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.