Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng

Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.
Garnera gärna med några blad citronmeliss.

10-12 bitar citronmarängspaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • PAJDEG:2,5 dl vetemjöl
  • 3/4 dl florsocker
  • 100 g smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 1 gelatinblad
  • 1 citron
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 1 äggula
  • 35 g smör
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 1 1/4 dl florsocker

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och ägg till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt ev vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen. Gör under tiden citronkräm.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Skrubba citronen. Riv skalet fint. Pressa ur saften.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 3/4 dl vatten i en liten kastrull. Rör ihop majsstärkelse, äggula och 3/4 dl vatten till en redning. Vispa ner den i kastrullen. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Eller kavla ut den och placera i formen. Skär ev. bort deg som sticker över kanten. Nagga degen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  7. Ta ut pajskalet och låt det svalna någon minut.
  8. Häll och bred ut citronkrämen i pajskalet och ställ in i kylen. Vispa under tiden marängen.
  9. MARÄNG: Kläck äggvitorna i en kastrull och spara undan äggulorna till något annat. Rör ihop äggvitor och florsocker och värm under omrörning till fingervarmt.
  10. Häll över i en bunke och vispa med elvisp tills marängen har kallnat och blivit tjock.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Bred ut marängen i ett jämt lager på citronpajen gärna så att det blir små toppar här och där.
  13. Nu ska vi ge marängen färg i ugnen så in med citronmarängspajen i mitten av ugnen i ca 1-2 minuter tills den fått brun färg. Håll uppsikt på pajen så att den inte bränns (du kan också bränna av marängen med en blåslampa istället för ugn).
  14. Ta ut citronmarängspajen och låt den svalna innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer