Citronmarängpaj

Introduktion och förberedelse

Citronmarängpaj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng bakad i knaprig pajdeg.

Serveringsförslag

  • Passar till fika, fest, dessert, kaka, kafferep, kakbuffé, efterrätt, paj och tårta.
  • Garnera gärna med några blad citronmeliss.

Framförhållning

Du kan förbereda pajskal med citronkrämen dagen innan och förvara i kylen. Gör då varmvispad maräng dagen innan och ha i kylen. Eller vispa vanlig maräng strax innan servering. Bränn av med gasbrännare till servering.

Hållbar maräng

Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng. Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

Varianter

Citronkrämen nedan kan bytas mot citronkräm utan gelatin.

Att dricka till

Vintips till är sött dessertvin typ fransk Sauternes eller Beaumes de Venice; tysk Beerenauslese eller Trockenberenauslese; italienskt Moscato d'Asti eller Recioto de Soave; söt Late Harvest Semillon från Australien eller Sydafrika.

12 bitar citronmarängpaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 2,5 dl vetemjöl
  • 3/4 dl florsocker
  • 100 gram smör
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • CITRONKRÄM: 2 gelatinblad
  • 2 citroner, ekologiska
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse, t ex Maizena
  • 2 äggulor
  • 70 gram smör
  • MARÄNG: 3 äggvitor
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. PAJDEG: Blanda ihop mjöl, florsocker, smör och äggula till en pajdeg för hand eller i matberedare. Tillsätt ev vatten om degen är för smulig. Låt vila i kylen. Spara äggvitan till maräng. Gör under tiden citronkräm.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. CITRONKRÄM: Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 min. Skrubba citroner. Riv skalet fint. Pressa ur saften.
  4. Koka upp citronskal, citronsaft, socker och 1,5 dl vatten i en liten kastrull.
  5. Rör ihop majsstärkelse, äggulor och 1,5 dl vatten till en redning. Vispa ner den i kastrullen. Låt krämen sjuda under omrörning på svag värme i någon minut tills den blivit tjock. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i kastrullen sa att det smälter. Ställ åt sidan och låt svalna. Spara äggvitan till marängen.
  6. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Eller kavla ut den och placera i formen. Skär ev. bort deg som sticker över kanten. Nagga degen med en gaffel.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min.
  8. Ta ut pajskalet och låt det svalna.
  9. Bred ut citronkrämen i ett jämnt lager i pajskalet.
  10. MARÄNG: Rör ihop äggvitor och florsocker i en bunke. Spola upp hett vatten i vasken och sätt i bunken samt rör och värm tills det är fingervarmt.
  11. Tillsätt citronsaft och vispa med elvisp tills marängen tjocknat. Det tar några minuter.
  12. Bred ut marängen i ett jämt lager på citronpajen gärna så att det blir små toppar här och där.
  13. Innan servering så ska marängen få färg. Det kan du göra i ugnen eller med gasbrännare.
  14. I UGN: Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt in pajen i övre delen av ugnen ugnen i ca 1-2 minuter tills den fått brun färg. Håll uppsikt på pajen så att den inte bränns.
  15. MED GASBRÄNNARE: Tänd en gasbrännare och bränn försiktigt på ca 1 dm avstånd här och där tills marängen fatt fin färg utan att brännas.
  16. Pajen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4.1 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03