Paj med citron och fläder

Hembakt citron- och fläderpaj till fika eller dessert. God citronpaj med flädersaft att servera på buffé eller till fest.

1 paj med citron och fläder, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk socker
  • 125 gram kallt smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning: 4 ägg
  • 1 dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 citron, ekologisk

Tillagning

  1. Gör först pajdegen genom att hacka det kalla smöret och blanda med vetemjöl, vatten och socker med fingertopparna till en fast deg. Tillsätt ev. några droppar vatten om den är grynig. Arbeta snabbt ihop degen till en boll och lägg i kylen i en halvtimme.
  2. Gör under tiden fyllningen.
  3. Skölj citronen och riv skalet fint av citronen ner i en bunke.
  4. Tillsätt äggen och vispa ägg och citronskal fluffigt. Tillsätt flädersaft samt mjöl och vispgrädde. Ställ åt sidan ev. i kylen.
  5. Sätt ungen på 200 grader.
  6. Tryck ut pajdegen i en rund pajform. Eller kavla ut pajdegen och fyll formen.
  7. Tryck lite hål här och där i pajdegen med en gaffel.
  8. Grädda pajskalet i ca 10 minuter tills degen börjar få färg.
  9. Ta ut och låt svalna någon minut.
  10. Häll i citron- och fläderfyllningen och grädda fläderpajen i ytterligare 10 minuter. Fyllningen ska ha stelnat men inte vara helt genomgräddad. Skaka på pajformen i ugnen så ser du om den skvalpar så ska den gräddas lite till men om den bara skakar i mitten så är den klar.
  11. Ta ut pajen och låt den stå några svalna något innan servering.
  12. Du kan servera citron- och fläderpajen direkt med vispad grädde eller spara den i kylen någon dygn till servering.
  13. Gott till är att vispa grädde med några msk färskost samt ev. någon smaksättning som calvados eller grand marnier.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer