Paj med citron och fläder

Hembakt citron- och fläderpaj till fika eller dessert. God citronpaj med flädersaft att servera på buffé eller till fest.

Du kan göra egen flädersaft eller använda färdigköpt.

1 paj med citron och fläder, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk socker
  • 125 gram kallt smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning: 4 ägg
  • 1 dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 citron, ekologisk

Tillagning

  1. Gör först pajdegen genom att hacka det kalla smöret och blanda med vetemjöl, vatten och socker med fingertopparna till en fast deg. Tillsätt ev. några droppar vatten om den är grynig. Arbeta snabbt ihop degen till en boll och lägg i kylen i en halvtimme.
  2. Gör under tiden fyllningen.
  3. Skölj citronen och riv skalet fint av citronen ner i en bunke.
  4. Tillsätt äggen och vispa ägg och citronskal fluffigt. Tillsätt flädersaft samt mjöl och vispgrädde. Ställ åt sidan ev. i kylen.
  5. Sätt ungen på 200 grader.
  6. Tryck ut pajdegen i en rund pajform. Eller kavla ut pajdegen och fyll formen.
  7. Tryck lite hål här och där i pajdegen med en gaffel.
  8. Grädda pajskalet i ca 10 minuter tills degen börjar få färg.
  9. Ta ut och låt svalna någon minut.
  10. Häll i citron- och fläderfyllningen och grädda fläderpajen i ytterligare 10 minuter. Fyllningen ska ha stelnat men inte vara helt genomgräddad. Skaka på pajformen i ugnen så ser du om den skvalpar så ska den gräddas lite till men om den bara skakar i mitten så är den klar.
  11. Ta ut pajen och låt den stå några svalna något innan servering.
  12. Du kan servera citron- och fläderpajen direkt med vispad grädde eller spara den i kylen någon dygn till servering.
  13. Gott till är att vispa grädde med några msk färskost. Grädden kan man vidare smaksätta med någon msk calvados eller grand marnier.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer