Paj med citron och fläder

Hembakt citron- och fläderpaj till fika eller dessert. God citronpaj med flädersaft att servera på buffé eller till fest.

1 paj med citron och fläder, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk socker
  • 125 gram kallt smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning: 4 ägg
  • 1 dl fläderblomssaft, koncentrerad
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 citron, ekologisk

Tillagning

  1. Gör först pajdegen genom att hacka det kalla smöret och blanda med vetemjöl, vatten och socker med fingertopparna till en fast deg. Tillsätt ev. några droppar vatten om den är grynig. Arbeta snabbt ihop degen till en boll och lägg i kylen i en halvtimme.
  2. Gör under tiden fyllningen.
  3. Skölj citronen och riv skalet fint av citronen ner i en bunke.
  4. Tillsätt äggen och vispa ägg och citronskal fluffigt. Tillsätt flädersaft samt mjöl och vispgrädde. Ställ åt sidan ev. i kylen.
  5. Sätt ungen på 200 grader.
  6. Tryck ut pajdegen i en rund pajform. Eller kavla ut pajdegen och fyll formen.
  7. Tryck lite hål här och där i pajdegen med en gaffel.
  8. Grädda pajskalet i ca 10 minuter tills degen börjar få färg.
  9. Ta ut och låt svalna någon minut.
  10. Häll i citron- och fläderfyllningen och grädda fläderpajen i ytterligare 10 minuter. Fyllningen ska ha stelnat men inte vara helt genomgräddad. Skaka på pajformen i ugnen så ser du om den skvalpar så ska den gräddas lite till men om den bara skakar i mitten så är den klar.
  11. Ta ut pajen och låt den stå några svalna något innan servering.
  12. Du kan servera citron- och fläderpajen direkt med vispad grädde eller spara den i kylen någon dygn till servering.
  13. Gott till är att vispa grädde med några msk färskost samt ev. någon smaksättning som calvados eller grand marnier.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer