Äppelpaj med mandelmassa

Introduktion och förberedelse

Äppelpaj med mandelmassa är en paj med ett knaprig pajskal som fylls med en smet av mandelmassa, äpplen i klyftor och hackad mandel samt lite socker.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert. Men också fika, buffé, knytis och fest.
  • Kan serveras varm eller kall som den är eller med vaniljkvarg, hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, salt karamellglass, yoghurtglass eller sorbet.
  • Du kan smaksätta vispad grädde med kolasås; eller en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det - som exempelvis amaretto eller calvados.

Val av äpplen

Välj svenska lite syrliga äpplen - jag tog Santana men vilket matäpple som helst funkar också. Gärna ekologiska eller om du har från egen trädgård.

Varianter

  • Äpplen kan bytas mot päron eller plommon.
  • Riv skal från en halv citron och tillsätt till smeten.
  • Pudra över några krm kanel eller kardemumma.
  • Mandelmassa kan bytas mot marsipan men då blir pajen sötare så då kan du skippa sockret ovanpå pajen.

En slags äppeltarte, äppelkaka eller äppelpaj med fyllig mandelmassa, knapriga mandlar och sötsyrliga äpplen.
En slags äppeltarte, äppelkaka eller äppelpaj med fyllig mandelmassa, knapriga mandlar och sötsyrliga äpplen.

8 portioner äppelpaj med mandelmassa

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 125 gram smör eller margarin
  • 3 msk florsocker eller strösocker.
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • FYLLNING: 500 gram äpplen, gärna syrliga matäpplen. 3 stora äpplen eller 4 mindre äpplen
  • 250 gram mandelmassa
  • 3 ägg M/L
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad mandel
  • 3 msk råsocker eller strösocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJSDEG: Rör ihop pajdegen av tärnat smör, salt, vatten och vetemjöl. Knåda ihop den hastigt till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
  3. Tryck ut eller kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter upp på kanterna med pajdegen. Picka lite hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen eller tills den fått lite färg. Täck ev. över om kanterna börjar brännas.
  5. FYLLNING: Riv eller smula i mandelmassan och vispa ihop med ägg och mjölk till en smet utan klumpar.
  6. Häll ut smeten i pajbotten.
  7. Skölj äpplen. Dela i klyftor och skär bort kärnhus och fula delar. Skär i tunna klyftor/skivor. Fördela i ett solfjädermönster i smeten. Tryck ner dem lite försiktigt.
  8. Hacka mandel grovt.
  9. Strö över socker och mandel.
  10. Grädda äppelpajen i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills den fått fin färg och stelnat helt. Täck över med lite folie om den ser ut att brännas.
  11. Ta ut och låt svalna något innan servering som den är eller med valfritt tillbehör. Jag hade vaniljkvarg till vilket var gott. Annat som passar är vispad grädde, glass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 304 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-28

Tillbehör och liknande recept: