Äppelpaj med mandelmassa
Äppelpaj med mandelmassa är en paj med ett knaprig pajskal som fylls med en smet av mandelmassa, äpplen i klyftor och hackad mandel samt lite socker.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- PAJSDEG: Rör ihop pajdegen av tärnat smör, salt, vatten och vetemjöl. Knåda ihop den hastigt till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
- Tryck ut eller kavla ut degen och klä en pajform ca 24 cm diameter upp på kanterna med pajdegen. Picka lite hål i botten av pajdegen med en gaffel.
- Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen eller tills den fått lite färg. Täck ev. över om kanterna börjar brännas.
- FYLLNING: Riv eller smula i mandelmassan och vispa ihop med ägg och mjölk till en smet utan klumpar.
- Häll ut smeten i pajbotten.
- Skölj äpplen. Dela i klyftor och skär bort kärnhus och fula delar. Skär i tunna klyftor/skivor. Fördela i ett solfjädermönster i smeten. Tryck ner dem lite försiktigt.
- Hacka mandel grovt.
- Strö över socker och mandel.
- Grädda äppelpajen i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills den fått fin färg och stelnat helt. Täck över med lite folie om den ser ut att brännas.
- Ta ut och låt svalna något innan servering som den är eller med valfritt tillbehör. Jag hade vaniljkvarg till vilket var gott. Annat som passar är vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert. Men också fika, buffé, knytis och fest.
- Kan serveras varm eller kall som den är eller med vaniljkvarg, hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, salt karamellglass, yoghurtglass eller sorbet.
- Du kan smaksätta vispad grädde med kolasås; eller en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det - som exempelvis amaretto eller calvados.
Val av äpplen
Välj svenska lite syrliga äpplen - jag tog Santana men vilket matäpple som helst funkar också. Gärna ekologiska eller om du har från egen trädgård.
Varianter
- Äpplen kan bytas mot päron eller plommon.
- Riv skal från en halv citron och tillsätt till smeten.
- Pudra över några krm kanel eller kardemumma.
- Mandelmassa kan bytas mot marsipan men då blir pajen sötare så då kan du skippa sockret ovanpå pajen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 304 kcal