Portionspaj med blåbär

Introduktion och förberedelse

Portionspaj eller minipaj med blåbär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.

Välj helst svenska fina goda blåbär. Blir också jättegott med hallon, krusbär, björnbär, tärnat äpple, strimlad rabarber eller svarta vinbär.

Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar. Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Vegan blåbärspaj

Vill du ha en vegan paj så ta mjölkfritt margarin till smuldegen och formen. Då kan man servera med vegan vaniljsås med soja eller havre eller sojavaniljglass.

Med frysta blåbär

Använder du frysta blåbär så kan du pudra över 1 tsk potatismjöl innan du brer över smuldegen. Potatismjölet binder vätska och pajen blir lite fastare - det är dock valfritt.

4 portionspajer med blåbär

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 dl blåbär, typ svenska
  • 6 msk strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker till smuldegen
  • 80 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smuldeg: blanda mjöl och socker i en bunke.
  3. Skär smöret i tärningar och blanda med mjölet till en smulig deg.
  4. Smörj fyra portionsformar med lite smör.
  5. Blanda bären med socker (och ev. potatismjöl om du använder frysta blåbär).
  6. Fördela i formarna.
  7. Fördela smuldegen i formarna i ett jämnt lager över bären.
  8. Grädda portionspajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  9. Ta ut och servera varma eller ljumma med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.