Pajdeg till söta pajer

Introduktion och förberedelse

En ljus pajdeg som passar till söta pajer. Degen blandar du av vetemjöl, smör, socker, vatten och lite salt.

Varianter

  • Man kan också ha i någon tsk vaniljsocker för mer smak på degen.
  • Byt ut vetemjöl mot dinkelsikt och ett ägg för en variant på pajdeg som är lätt att kavla.
  • För extra spröd deg kan du ta 150 gram smör och ett ägg.
  • Byt ut hälften av smöret mot naturell färskost som kesella för en pajdeg med något mindre fett.
  • Byt ut smör mot mjölkfritt margarin för en vegan pajdeg.
  • En variant och extra fint pajskal till dessertpaj och tarte kan du baka med extra florsocker samt ägg som degen till denna citrontarte.
  • Utesluter du socker får du vanlig pajdeg.

Val av form

  • Baka pajdegen i en metallform med non-stick yta, porslin, keramik eller ugnsfast glas funkar också.
  • Du kan baka i portionsformar eller en rund stor pajform på ca 24-26 diameter. Pajdegen räcker till en stor rund pajform ca 24-26 cm diameter.
  • Vidare kan du baka i engångsformar i aluminium i valfri storlek.
  • Dubblar du satsen räcker den till en långpanna ca 30-40 cm.

Degen kan förberedas

  • Ska du ex. ha fest så kan du baka pajskal i förväg i små portionsformar (aluminium) som du sedan fryser in.

Tips till förgräddning

Klipp till lite bakplåtspapper till botten av pajen och lägg i 2 dl torkade gula ärter eller stick hål med en gaffel i pajdegen så bubblar den inte upp.

Gott att baka med pajdegen

  • Prova pumpapaj, paj med röda vinbär och maräng, plommonpaj, kanel- och äppelpaj eller ananaspaj.
  • Eller fyll pajskalet med tärnade äpplen blandade med lite kanel och socker så får du äppelpaj, med bär som blåbär, socker och lite potatismjöl får du blåbärspaj eller krusbärspaj, vinbärspaj, björnbärspaj med mera. Några förslag är:

Bärpaj

Sprid ut en halv liter färska bär som hallon, blåbär, urkärnade körsbär eller björnbär i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över 3 msk socker och två tsk potatismjöl. Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen på 225 grader.

Med vinbär eller krusbär gör som ovan men tillsätt 0,5 dl socker.

Äppelpaj

Skala och klyfta 3-4 äpplen till 8 dl tunnt skivade äppelklyftor. Blanda med 1 dl socker samt 2 tsk potatismjöl och eventuellt 1 tsk kanel om du gillar det. Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen på 225 grader.

Rabarberpaj

Skölj och strimla rabarber tunt tills du har 8 dl. Blanda med 1 dl socker och 1 tsk vaniljsocker samt 2 tsk potatismjöl. Fyll och sprid ut på pajskalet samt grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen på 225 grader.

Pajdeg till galler eller lock

Räkna att dubblera receptet nedan med 1,5 gånger för att få deg att garnera pajen med rutmönster, galler eller lock. Kavla ut och garnera som du önskar samt pensla med uppvispat ägg innan gräddning.

Enkel paj med vaniljkräm och bär

En annan enkel variant är att fylla pajskal med vaniljvisp samt färska bär och vips så har du en jättegod variant på paj och tårta till fest, fika eller buffé.

1 sats pajdeg

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 125 gram smör eller margarin, kallt eller rumsvarmt
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt först ugnen på 225 grader vanlig ugn om du ska baka något med degen direkt efter du gjort den.
  2. Skär kallt eller rumsvarmt smör i kuber. Lägg i en skål eller matberedare.
  3. Tillsätt mjöl, salt, socker och vatten samt arbeta hastigt ihop till en deg. Knåda inte degen.
  4. Slå in degen i gladplast eller täck över den i en bunke och låt stå i kylen i minst 20 minuter. Hit kan degen förberedas och förvaras i kallt i kylen några dagar till användning. Kan även frysas in.
  5. Kavla ut den med lite mjöl eller tryck ut den med händerna direkt i en pajform på ca 24-26 diameter eller sex mindre portionsformar. Hit kan du förbereda och förvara i pajformen i kylen eller frysa in.
  6. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel eller klipp till lite bakplåtspapper till botten och lägg i torkade gula ärtor. Då bubblar inte degen upp. Böj gärna degen upp över kanten lite eller klä gärna kanterna med lite folie så sjunker degen inte ned så mycket.
  7. Förgrädda pajskalet i ca 8-10 minuter i nedre delen av ugnen. Har du lagt ärtor i botten så ta bort dem efter halva tiden. Ta ut och låt svalna något.
  8. Nu är pajskalet klart att användas.
  9. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna i ugnen eller precis efter du tagit ut pajskalet så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllning som är blöt som rinniga bär. Då blir pajdegen knaprigare.
  10. GARNERING MED DEG: Spara lite av degen om du ska ha till att garnera ex. paj med. Det kan vara så enkelt som några strimlor eller rutmönster som man lägger på snedden överst på pajen. Avancerat är att skär ut former som blad och figurer. Eller så kan göra extra deg och klä helt med ett lock av deg. Gör då några hål i degen med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg.
E-mail
Medel: 3.9 (37 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 242 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-25