Pajdeg till söta pajer

En ljus deg som passar till söta pajer, pajskal, desserter med mera. Ett grundrecept på pajdeg helt enkelt. Här tips på hur du lagar ett pajskal du sedan kan baka vilken dessert- eller efterrättspaj du vill med. 

Prova citronpaj, pumpapaj, paj med röda vinbär och maräng, plommonpaj, kanel- och äppelpaj, ananaspaj eller fyll pajskalet med tärnade äpplen blandade med lite kanel och socker så får du äppelpaj, med bär som blåbär, socker och lite potatismjöl får du blåbärspaj eller krusbärspaj, vinbärspaj, björnbärspaj osv. Då kan du också garnera med några strimlor pajdeg på toppen och sedan servera med vaniljsås eller vaniljglass. 

En annan enkel variant är att fylla pajskal med vaniljvisp samt färska bär och vips så har du en jättegod variant på paj och tårta till fest, fika eller buffé. Ska du ex. ha fest så kan du baka pajskal i förväg i små portionsformar (aluminium) som du sedan fryser in. Tina och värm samt låt svalna innan servering då du fyller dem med vaniljvisp eller vispad grädde samt toppar med sylt, färska eller rårörda bär. Garnera ev. med citronmeliss. Istället för portionsformar kan du baka pajskal i stora 24 cm formar - här kan du ta engångformar i aluminium om du behöver många pajer. 

Man kan också ha i någon tsk vaniljsocker för mer smak på degen. 

Här hittar du alla pajrecept och här kan du läsa mer om hur du lyckas med paj. 

1 sats pajdeg till en stor rund pajform ca 24 cm diameter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,75 dl strösocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader om du ska baka något som ex. paj med degen.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg smör, mjöl, salt, socker och vatten i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Slå in degen i gladplast eller täck över den i en bunke och låt stå i kylen i 20 minuter. Hit kan degen förberedas och förvaras i kallt.
  4. Nu kan du använda pajdegen till det du önskar. Kavla ut den med lite mjöl eller tryck ut den med händerna direkt i formen.
  5. DEG TILL GARNERING: Tänk på att spara lite av degen om du ska ha till att garnera ex. paj med. Det kan vara så enkelt som några strimlor eller rutmönster som man lägger på snedden överst på pajen. Avancerat är att skär ut former som blad och figurer. Eller så kan man klä helt med ett lock av deg. Gör då några hål i degen med en gaffel. Pensla med uppvispat ägg.
  6. PAJSKAL: Klä en pajform på ca 24 cm diameter med pajdeg. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Klä gärna kanterna med lite folie så ramlar degen inte ned. Förgrädda pajskalet i ca 8 minuter. Nu är pajskalet klart att användas ex. fyll pajskalet med önskad fyllning och baka din paj.
  7. Ett annat tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna i ugnen eller precis efter du tagit ut pajskalet så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer