Plommonpaj med mandelmassa

Introduktion och förberedelse

Plommonpaj med urkärnade plommon i knaprigt pajskal samt fyllning med mandelmassa och citron.

Först gräddas en pajbotten som man sedan fyller med en smet av mandelmassa vispad med ägg och smaksatt med citron. Smeten toppas med urkärnade och delade plommonhalvor.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert. Men också fika, buffé, knytis och fest.
  • Kan serveras varm eller kall som den är eller med vaniljkvarg, hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, salt karamellglass, yoghurtglass eller sorbet.
  • Du kan smaksätta vispad grädde med kolasås; eller en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det - som exempelvis plommonsprit, amaretto, calvados eller kalhua.

Val av plommon

Välj mogna söta plommon. Du kan ta vilken sort du vill. Gärna ekologiska eller om du har från egen trädgård.

Varianter

  • Plommon kan bytas mot äpplen eller päron.
  • Riven citron är valfritt att ha i.
  • Du kan även baka en enkel plommonpaj med smuldeg.

Plommonpajen serverad med saltkaramellglass.
Plommonpajen serverad med saltkaramellglass.

8 portioner plommonpaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 125 gram smör eller margarin
  • 2 dl florsocker
  • 2 ägg M/L
  • 2 msk kallt vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • FYLLNING: 0,5 kg plommon
  • 200 gram riven mandelmassa
  • 2 ägg M/L
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 citron
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl farin, råsocker eller strösocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJSKAL: Rör ihop pajdegen av tärnat smör, florsocker, ägg, vatten och vetemjöl. Knåda ihop den hastigt till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24-26 cm diameter upp på kanterna med pajdegen. Picka lite hål i botten av pajdegen med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen eller tills den fått lite färg. Täck ev. över om kanterna börjar brännas.
  5. FYLLNING: Tvätta citronen, torka den, riv skalet av halva citronen och lägg i en bunke.
  6. Riv eller smula i mandelmassan och vispa ihop med ägg, vetemjöl och grädde till en smet utan klumpar.
  7. Häll ut smeten i pajbotten.
  8. Dela och kärna ur plommonen och lägg dem på smeten med skalsidan upp. De kan läggas på i halvor eller skäras i klyftor och fördelas i solfjädermönster.
  9. Strö socker över plommonpajen.
  10. Grädda plommonpajen i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills pajen har fått lite färg och stelnat. Täck över med lite folie om den ser ut att brännas.
  11. Servera pajen ljummen eller kall med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 314 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-27

Tillbehör och liknande recept: