Äppelkaka med toscatäcke

Introduktion och förberedelse

Äppelkaka med toscatäcke blir knäckig och god. Som en vanliga äppelpaj med äpplen i botten men täckt med toscasmet istället för smuldeg.

Toscasmeten kokar du ihop av hackad mandel, grädde, smör och lite mjöl. En nypa kanel också är med för lite mer äppelpajsmak.

Du kan skålla egna mandlar så blir det riktigt fint men det går också bra utan att skala mandeln eller att använda köpt flagad mandel.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Varianter

Pajen blir också god med tärnad färsk eller inlagd ananas, päron eller hallon.

6 portioner äppelkaka med toscatäcke

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram äpplen
  • 1 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 100 gram strösocker
  • 100 gram flagad sötmandel eller skållad grovhackad mandel
  • 2 msk grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm kanel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret tillsammans med mjölk och socker.
  3. Rör ner mandeln blandad med mjölet och låt toscasmeten koka upp.
  4. Skala och kärna ur äpplen. Skär i klyftor.
  5. Smörj en pajform ca 24 cm i diameter.
  6. Sprid ut äppelklyftorna i ett jämnt lager i formen.
  7. Fördela toscasmeten över äpplena. Strö över lite kanel.
  8. Grädda äppelkakan i 10-15 minuter tills den fått fin färg.
  9. Server den varm eller ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.