Skånsk äppelkaka eller äppelpaj
Skånsk äppelkaka eller äppelpaj med riven kavring. Hemgjord skånsk äpplekaka eller äppelpaj är klassisk som dessert till Gåsamiddag.
Tillagning
- Riv kavringen till smulor eller smula i en matberedare.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smöra en pajform.
- Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och stek den rivna kavringen i 150 gram smör. Rör i socker och kanel.
- Skala och riv äpplena grovt på rivjärn eller i matberedare. Alternativ är att skala, dela, kärna ur och skiva dem tunt.
- Sprid ut halva brödet i botten på pajformen, täck med äppelmos och äpple.
- Täck äpplena med resterande riven kavring. Vidare kan du strö i och över lite havregryn (valfritt).
- Skär smöret som är kvar (ca 75 gram) i skivor och sprid ut överst.
- Grädda i 30-40 minuter i mitten av ugnen.
- Servera med vaniljsås, vispad grädde, råkräm eller vaniljglass.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde.
Varianter
Istället för ströbröd av kavring så kan man vanligt ströbröd.
Att dricka till
Serverar du äppelpajen till lite finare middag som exempelvis gåsamiddag kan det vara gott med något gott att dricka till - mitt tips är en lagrad äppel-likör som heter Pommeau från Normandie eller ett sött dessertvin, söt scherry Pedro Ximenez eller Vin Santo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal