Skånsk äppelkaka eller äppelpaj

Skånsk äppelkaka eller äppelpaj med riven kavring. Hemgjord skånsk äpplekaka eller äpplepaj är enkel och god med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass. Klassisk som dessert till Gåsamiddag.

Istället för ströbröd av kavring så kan man vanligt ströbröd.

En annan variant av äppelkakan är med bara äppelmos. Den kan då lagas utan att den gräddas helt - utan ugn alltså. Fast godast är det att grädda den i ugnen såklart. Vill du göra en ogräddad äppelkaka så då ihop ströbröd och smör med några msk socker samt en tsk kanel i en panna till en smulig röra. Varva sedan äppelmos och smulor och servera kallt med tillbehör som vispad grädde, glass eller vaniljsås.

Vintips till är en söt lagrad äppel-likör som heter Pommeau från Normandie eller ett sött dessertvin, söt scherry Pedro Ximenez eller Vin Santo.

6 portioner skånsk äppelkaka äppelpaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 6 dl riven kavring (eller ströbröd)
  • 3 msk socker
  • 0,5 tsk kanel
  • 225 gram smör
  • 3 stora äpplen, syrlig svensk sort
  • 4 dl äppelmos

Tillagning

  1. Riv kavringen till smulor eller smula i en matberedare.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smöra en pajform.
  4. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och stek den rivna kavringen i 150 gram smör. Rör i socker och kanel.
  5. Skala och riv äpplena grovt på rivjärn eller i matberedare.
  6. Sprid ut halva brödet i botten på pajformen, täck med äppelmos och rivet äpple.
  7. Täck äpplena med resterande riven kavring.
  8. Skär smöret som är kvar (ca 75 gram) i skivor och sprid ut överst på äppelkakan.
  9. Grädda den skånska äppelkakan i en halvtimme i mitten av ugnen.
  10. Servera äppelpajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.7 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer