Plommonpaj
Plommonpaj med knaprig smuldeg och färska tärnade plommon. Smulpaj är ätt att baka och god till vardags, fest eller buffé.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform ca 24-26 cm diameter med någon matsked smör.
- Skölj och dela plommon. Ta ur kärnan. Skär i tärningar.
- Lägg i plommon och strö över 2 matskedar socker. Eventuellt kan du ta en extra sked socker om du har syrliga plommon eller bara gillar en sötare paj.
- Tärna smöret och blanda med vetemjöl, havregryn, socker och salt. Knåda ihop hastigt till en smulig deg.
- Fördela smuldegen i ett jämnt lager över plommonen.
- Grädda plommonpajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
- Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Serveringsförslag
Plommonpajen är god att servera med vaniljvisp, vaniljsås, råkräm eller vaniljglass.
Varianter
- Du kan byta havregryn mot enbart vetemjöl om du önskar det.
- Vegan paj kan du baka med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
- Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.
- Byt hälften av plommonen mot skalat och tärnat äpple.
- Har du syrliga plommon kan du ta 1-2 msk mer socker över plommonen. Jag bakade med mogna röda plommon och hade 2 msk socker över plommonen vilket blev lagom tycker jag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 353 kcal