Plommonpaj
Introduktion och förberedelse
Plommonpaj med knaprig smuldeg och färska tärnade plommon. Smulpaj är ätt att baka och god till vardags, fest eller buffé.
Serveringsförslag
Plommonpajen är god att servera med vaniljvisp, vaniljsås, råkräm eller vaniljglass.
Varianter
- Du kan byta havregryn mot enbart vetemjöl om du önskar det.
- Vegan paj kan du baka med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
- Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.
- Byt hälften av plommonen mot skalat och tärnat äpple.
- Har du syrliga plommon kan du ta 1-2 msk mer socker över plommonen. Jag bakade med mogna röda plommon och hade 2 msk socker över plommonen vilket blev lagom tycker jag.

Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajform ca 24-26 cm diameter med någon matsked smör.
- Skölj och dela plommon. Ta ur kärnan. Skär i tärningar.
- Lägg i plommon och strö över 2 matskedar socker. Eventuellt kan du ta en extra sked socker om du har syrliga plommon eller bara gillar en sötare paj.
- Tärna smöret och blanda med vetemjöl, havregryn, socker och salt. Knåda ihop hastigt till en smulig deg.
- Fördela smuldegen i ett jämnt lager över plommonen.
- Grädda plommonpajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
- Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Uppskattat näringsvärde per portion: 353 kcal