Plommonpaj

Plommonpaj med knaprig smuldeg och färska tärnade plommon. Smulpaj är ätt att baka och god till vardags, fest eller buffé.

4 portioner plommonpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 550 gram plommon, 7-8 stora plommon, röda eller gula
  • 125 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker till plommonen i formen
  • SMULDEG: 3 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform ca 24-26 cm diameter med någon matsked smör.
  3. Skölj och dela plommon. Ta ur kärnan. Skär i tärningar.
  4. Lägg i plommon och strö över 2 matskedar socker. Eventuellt kan du ta en extra sked socker om du har syrliga plommon eller bara gillar en sötare paj.
  5. Tärna smöret och blanda med vetemjöl, havregryn, socker och salt. Knåda ihop hastigt till en smulig deg.
  6. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över plommonen.
  7. Grädda plommonpajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  8. Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Ingredienser till plommonpajen: socker, plommon, smör, vetemjöl och havregryn.
Ingredienser till plommonpajen: socker, plommon, smör, vetemjöl och havregryn.
Skölj, dela och kärna ur plommonen. Tärna dem och sprid ut i en smord pajform. Blanda ihop smuldegen.
Skölj, dela och kärna ur plommonen. Tärna dem och sprid ut i en smord pajform. Blanda ihop smuldegen.
Strö lite socker över plommonen och sedan smuldegen.
Strö lite socker över plommonen och sedan smuldegen.
Grädda pajen till fin färg och servera med förslagsvis vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljglass.
Grädda pajen till fin färg och servera med förslagsvis vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljglass.
Jag hade vaniljvisp till min plommonpaj.
Jag hade vaniljvisp till min plommonpaj.

Serveringsförslag

Plommonpajen är god att servera med vaniljvisp, vaniljsås, råkräm eller vaniljglass.

Varianter

  • Du kan byta havregryn mot enbart vetemjöl om du önskar det.
  • Vegan paj kan du baka med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.
  • Byt hälften av plommonen mot skalat och tärnat äpple.
  • Har du syrliga plommon kan du ta 1-2 msk mer socker över plommonen. Jag bakade med mogna röda plommon och hade 2 msk socker över plommonen vilket blev lagom tycker jag.

Plommonpajen får en fin röd färg med röda plommon men kan även bakas med gula plommon.
Plommonpajen får en fin röd färg med röda plommon men kan även bakas med gula plommon.

E-mail
Medel: 3.9 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 353 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-28

Tillbehör och liknande: