Kanelpaj med äpple

Kanelpaj med äpple. En kaloribomb som är svår att tacka nej till. Som en äppelpaj fast med mer kanel som smaksättning.

Servera pajen som efterrätt eller till kaffe. Gärna med vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.

8 portioner kanelpaj med äpple

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 4 tsk kanel
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning: 5 röda äpplen
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk kanel

Tillagning

  1. Mät upp mjöl, socker och kanel i en skål. Blanda dem väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
  4. Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
  5. Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
  6. Mät upp socker, potatismjöl och kanel i en skål. Blanda dem väl. Strö ut ungefär hälften av sockerblandningen på bottnen av pajskalet.
  7. Kärna ur och skala äpplena. Skär äpplena i tunna skivor, cirka 2-3 millimeter tjocka.
  8. Vänd äppelskivorna i sockerblandningen och arrangera dem i cirklar i pajskalet. Lägg skivorna så de ligger över varandra. Vill du inte ha cirklar kan du lägga äppelskivorna i en spiral, i ett fiskfjällsmönster eller något annat mönster du tycker om.
  9. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 25 minuter. Låt pajen svalna något i formen.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer