Kanelpaj med äpple

Introduktion och förberedelse

Kanelpaj med äpple. En kaloribomb som är svår att tacka nej till. Som en äppelpaj fast med mer kanel som smaksättning.

Servera pajen som efterrätt eller till kaffe. Gärna med vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.

8 portioner kanelpaj med äpple

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 4 tsk kanel
  • 125 g smör eller margarin
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning: 5 röda äpplen
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk kanel

Tillagning

  1. Mät upp mjöl, socker och kanel i en skål. Blanda dem väl. Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
  3. Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten. Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan. Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.
  4. Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.
  5. Nagga bottenplattan med en gaffel så att den inte blir blåsig. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.
  6. Mät upp socker, potatismjöl och kanel i en skål. Blanda dem väl. Strö ut ungefär hälften av sockerblandningen på bottnen av pajskalet.
  7. Kärna ur och skala äpplena. Skär äpplena i tunna skivor, cirka 2-3 millimeter tjocka.
  8. Vänd äppelskivorna i sockerblandningen och arrangera dem i cirklar i pajskalet. Lägg skivorna så de ligger över varandra. Vill du inte ha cirklar kan du lägga äppelskivorna i en spiral, i ett fiskfjällsmönster eller något annat mönster du tycker om.
  9. Grädda i mitten av ugnen vid 225° i 25 minuter. Låt pajen svalna något i formen.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer