Rabarber crumble paj

Introduktion och förberedelse

Rabarber crumble paj med rabarber, äpple, nötter och kanel.

En engelsk smulpaj helt enkelt - smulpaj kallas Crumble på engelska.

Gott med vaniljsås eller vaniljglass till.

Varianter

  • Du kan baka den i en stor pajform eller i portionsformar.
  • Istället för pekannötter och mandel så kan du ta hasselnötter eller valnötter.
  • Eller utesluta nötter helt och ersätta med lite havregryn.
  • Istället för muscovadosocker kan du ta farinsocker eller vanligt socker.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

5-6 portioner rabarber crumble paj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber
  • 2 äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 150 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk muscovadosocker
  • 75 gram mandlar
  • 75 gram pecannötter eller hasselnötter
  • 8 port vaniljsås eller vaniljglass till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en pajform ca 24 cm diameter med lite av smöret.
  3. Skölj rabarber och skala ev. grova stjälkar. Strimla den i bitar. Lägg i en kastrull.
  4. Skala äpplena, kärna ur dem och tärna dem. Lägg med rabarbern.
  5. Tillsätt socker, finriven ingefära, potatismjöl samt kanel till rabarbern samt äpplena och koka ihop några minuter medan du blandar smuldegen. Rör så det inte bränns.
  6. Grovhacka nötterna.
  7. Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, muscovadosocker och nötter till en smuldeg.
  8. Sprid ut rabarber- och äppelblandningen i botten på formen.
  9. Fördela smuldegen över rabarberna och äpplena.
  10. Grädda crumble pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något innan du serverar den med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept