Rabarber crumble paj

Rabarber crumble paj med rabarber, äpple, nötter och kanel. En engelsk smulpaj helt enkelt (smulpaj kallas Crumble på engelska). Gott med vaniljsås eller vaniljglass till. 

Du kan baka den i en stor pajform eller i portionsformar. 

Istället för pekannötter och mandel så kan du ta hasselnötter eller valnötter. Eller utesluta nötter helt och ersätta med lite havregryn. Istället för muscovadosocker kan du ta farinsocker eller vanligt socker. 

6 portioner rabarber crumble paj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber
  • 2 äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 150 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk muscovadosocker
  • 75 gram mandlar
  • 75 gram pecannötter eller hasselnötter
  • 8 port vaniljsås eller vaniljglass till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en pajform ca 24 cm diameter med lite av smöret.
  3. Skölj rabarber och skala ev. grova stjälkar. Strimla den i bitar. Lägg i en kastrull.
  4. Skala äpplena, kärna ur dem och tärna dem. Lägg med rabarbern.
  5. Tillsätt socker, finriven ingefära, potatismjöl samt kanel till rabarbern samt äpplena och koka ihop några minuter medan du blandar smuldegen. Rör så det inte bränns.
  6. Grovhacka nötterna.
  7. Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, muscovadosocker och nötter till en smuldeg.
  8. Sprid ut rabarber- och äppelblandningen i botten på formen.
  9. Fördela smuldegen över rabarberna och äpplena.
  10. Grädda crumble pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något innan du serverar den med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer