Rabarber crumble paj

Rabarber crumble paj med rabarber, äpple, nötter och kanel. En engelsk smulpaj helt enkelt - smulpaj kallas Crumble på engelska. Gott med vaniljsås eller vaniljglass till.

Du kan baka den i en stor pajform eller i portionsformar.

Istället för pekannötter och mandel så kan du ta hasselnötter eller valnötter. Eller utesluta nötter helt och ersätta med lite havregryn. Istället för muscovadosocker kan du ta farinsocker eller vanligt socker.

6 portioner rabarber crumble paj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber
  • 2 äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 150 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk muscovadosocker
  • 75 gram mandlar
  • 75 gram pecannötter eller hasselnötter
  • 8 port vaniljsås eller vaniljglass till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en pajform ca 24 cm diameter med lite av smöret.
  3. Skölj rabarber och skala ev. grova stjälkar. Strimla den i bitar. Lägg i en kastrull.
  4. Skala äpplena, kärna ur dem och tärna dem. Lägg med rabarbern.
  5. Tillsätt socker, finriven ingefära, potatismjöl samt kanel till rabarbern samt äpplena och koka ihop några minuter medan du blandar smuldegen. Rör så det inte bränns.
  6. Grovhacka nötterna.
  7. Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, muscovadosocker och nötter till en smuldeg.
  8. Sprid ut rabarber- och äppelblandningen i botten på formen.
  9. Fördela smuldegen över rabarberna och äpplena.
  10. Grädda crumble pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något innan du serverar den med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept