Rabarber crumble paj

Rabarber crumble paj med rabarber, äpple, nötter och kanel. En engelsk smulpaj helt enkelt (smulpaj kallas Crumble på engelska). Gott med vaniljsås eller vaniljglass till. 

Du kan baka den i en stor pajform eller i portionsformar. 

Istället för pekannötter och mandel så kan du ta hasselnötter eller valnötter. Eller utesluta nötter helt och ersätta med lite havregryn. Istället för muscovadosocker kan du ta farinsocker eller vanligt socker. 

6 portioner rabarber crumble paj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber
  • 2 äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 150 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk muscovadosocker
  • 75 gram mandlar
  • 75 gram pecannötter eller hasselnötter
  • 8 port vaniljsås eller vaniljglass till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en pajform ca 24 cm diameter med lite av smöret.
  3. Skölj rabarber och skala ev. grova stjälkar. Strimla den i bitar. Lägg i en kastrull.
  4. Skala äpplena, kärna ur dem och tärna dem. Lägg med rabarbern.
  5. Tillsätt socker, finriven ingefära, potatismjöl samt kanel till rabarbern samt äpplena och koka ihop några minuter medan du blandar smuldegen. Rör så det inte bränns.
  6. Grovhacka nötterna.
  7. Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, muscovadosocker och nötter till en smuldeg.
  8. Sprid ut rabarber- och äppelblandningen i botten på formen.
  9. Fördela smuldegen över rabarberna och äpplena.
  10. Grädda crumble pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något innan du serverar den med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal om du vill se hur man bakar smulpaj, bröd, bullar, lagar såser med mera. 

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer