Rabarber crumble paj
Introduktion och förberedelse
Rabarber crumble paj med rabarber, äpple, nötter och kanel.
En engelsk smulpaj helt enkelt - smulpaj kallas Crumble på engelska.
Serveringsförslag
Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker eller sorbet.
Varianter
- Du kan baka den i en stor pajform eller i portionsformar.
- Istället för pekannötter och mandel så kan du ta hasselnötter eller valnötter.
- Eller utesluta nötter helt och ersätta med lite havregryn.
- Istället för muscovadosocker kan du ta farinsocker eller vanligt socker.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en pajform ca 24 cm diameter med lite av smöret.
- Skölj rabarber och skala ev. grova stjälkar. Strimla den i bitar. Lägg i en kastrull.
- Skala äpplena, kärna ur dem och tärna dem. Lägg med rabarbern.
- Tillsätt socker, finriven ingefära, potatismjöl samt kanel till rabarbern samt äpplena och koka ihop några minuter medan du blandar smuldegen. Rör så det inte bränns.
- Grovhacka nötterna.
- Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, muscovadosocker och nötter till en smuldeg.
- Sprid ut rabarber- och äppelblandningen i botten på formen.
- Fördela smuldegen över rabarberna och äpplena.
- Grädda crumble pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan du serverar den med vaniljsås eller vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal