Rabarber crumble paj
Rabarber crumble paj med rabarber, äpple, nötter och kanel.
En engelsk smulpaj helt enkelt - smulpaj kallas Crumble på engelska.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en pajform ca 24 cm diameter med lite av smöret.
- Skölj rabarber och skala ev. grova stjälkar. Strimla den i bitar. Lägg i en kastrull.
- Skala äpplena, kärna ur dem och tärna dem. Lägg med rabarbern.
- Tillsätt socker, finriven ingefära, potatismjöl samt kanel till rabarbern samt äpplena och koka ihop några minuter medan du blandar smuldegen. Rör så det inte bränns.
- Grovhacka nötterna.
- Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, muscovadosocker och nötter till en smuldeg.
- Sprid ut rabarber- och äppelblandningen i botten på formen.
- Fördela smuldegen över rabarberna och äpplena.
- Grädda crumble pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan du serverar den med vaniljsås eller vaniljglass.
Serveringsförslag
Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, råkräm, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker eller sorbet.
Varianter
- Du kan baka den i en stor pajform eller i portionsformar.
- Istället för pekannötter och mandel så kan du ta hasselnötter eller valnötter.
- Eller utesluta nötter helt och ersätta med lite havregryn.
- Istället för muscovadosocker kan du ta farinsocker eller vanligt socker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal