Rabarber crumble paj

Rabarber crumble paj med rabarber, äpple, nötter och kanel. En engelsk smulpaj helt enkelt (smulpaj kallas Crumble på engelska). Gott med vaniljsås eller vaniljglass till. 

Du kan baka den i en stor pajform eller i portionsformar. 

Istället för pekannötter och mandel så kan du ta hasselnötter eller valnötter. Eller utesluta nötter helt och ersätta med lite havregryn. Istället för muscovadosocker kan du ta farinsocker eller vanligt socker. 

6 portioner rabarber crumble paj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram rabarber
  • 2 äpplen
  • 3 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk kanel
  • 150 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk muscovadosocker
  • 75 gram mandlar
  • 75 gram pecannötter eller hasselnötter
  • 8 port vaniljsås eller vaniljglass till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en pajform ca 24 cm diameter med lite av smöret.
  3. Skölj rabarber och skala ev. grova stjälkar. Strimla den i bitar. Lägg i en kastrull.
  4. Skala äpplena, kärna ur dem och tärna dem. Lägg med rabarbern.
  5. Tillsätt socker, finriven ingefära, potatismjöl samt kanel till rabarbern samt äpplena och koka ihop några minuter medan du blandar smuldegen. Rör så det inte bränns.
  6. Grovhacka nötterna.
  7. Tärna smöret och blanda ihop det med vetemjöl, muscovadosocker och nötter till en smuldeg.
  8. Sprid ut rabarber- och äppelblandningen i botten på formen.
  9. Fördela smuldegen över rabarberna och äpplena.
  10. Grädda crumble pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något innan du serverar den med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer