Björnbärspaj

Björnbärspaj. En klassisk smulpaj med björnbär. Pajen är god med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.

Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären iaf färska. Frysta björnbär funkar utmärkt att baka pajen på.

4 portioner björnbärspaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 g björnbär, färska eller frysta
  • 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en mindre pajform med någon matsked smör.
  3. Lägg i björnbär och strö över 3 matskedar socker.
  4. Smält fett i en kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
  5. Blanda till en grynig massa och täck björnbären.
  6. Grädda björnbärspajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  7. Servera pajen varm med vaniljglass eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 3.9 (36 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer