Björnbärspaj

Björnbärspaj. En klassisk smulpaj med björnbär. Pajen är god med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.

Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären iaf färska. Frysta björnbär funkar utmärkt att baka pajen på.

4 portioner björnbärspaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 g björnbär, färska eller frysta
  • 175 g smör eller margarin
  • 7 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en mindre pajform med någon matsked smör.
  3. Lägg i björnbär och strö över 3 matskedar socker.
  4. Smält fett i en kastrull och rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
  5. Blanda till en grynig massa och täck björnbären.
  6. Grädda björnbärspajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  7. Servera pajen varm med vaniljglass eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 3.8 (42 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer