Björnbärspaj

Introduktion och förberedelse

Baka en klassisk björnbärspaj med smulpaj och servera med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Du kan baka med färska eller frysta björnbär.

Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären - speciellt färska björnbär. Det blir helt ok att baka på 200 gram bär - men har du bär så ta 400 gram eller till om med mera upp till 600 gram.

Tillbehör

Köp färdig eller laga hemgjord vaniljsås eller vaniljglass. Vaniljvisp är också gott till. Kan även garneras med mer färska björnbär vid servering om du har obegränsad tillgång till björnbär.

Varianter

  • Utan havregryn - här har jag bakat med smuldeg med hälften havregryn men du kan ta enbart vetemjöl om du vill det.
  • Vegan paj kan du baka med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.

Med frysta björnbär

Använder du frysta björnbär så kan de vara lite rinniga. Häll inte bort saften utan lägg allt i pajformen och strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir pajen fastare och inte så rinnig.

4 portioner björnbärspaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g björnbär, färska eller frysta
  • 125 g smör eller margarin
  • 6 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en pajform ca 24-26 cm diameter med någon matsked smör.
  3. Lägg i björnbär och strö över 3 matskedar socker.
  4. Tärna smöret och blanda med 3 msk socker, salt, vetemjöl och havregryn. Knåda ihop hastigt till en smulig deg.
  5. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över bären.
  6. Grädda pajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  7. Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 3.7 (62 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer