Björnbärspaj

Baka en klassisk björnbärspaj med smulpaj och servera med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Du kan baka med färska eller frysta björnbär.

Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären - speciellt färska björnbär. Det blir helt ok att baka på 200 gram bär - men har du bär så ta 400 gram eller till om med mera upp till 600 gram.

Tillbehör

Köp färdig eller laga hemgjord vaniljsås eller vaniljglass. Vaniljvisp är också gott till. Kan även garneras med mer färska björnbär vid servering om du har obegränsad tillgång till björnbär.

Varianter

  • Utan havregryn - här har jag bakat med smuldeg med hälften havregryn men du kan ta enbart vetemjöl om du vill det.
  • Vegan paj kan du baka med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.

Med frysta björnbär

Använder du frysta björnbär så kan de vara lite rinniga. Häll inte bort saften utan lägg allt i pajformen och strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir pajen fastare och inte så rinnig.

4 portioner björnbärspaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g björnbär, färska eller frysta
  • 125 g smör eller margarin
  • 6 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en pajform ca 24-26 cm diameter med någon matsked smör.
  3. Lägg i björnbär och strö över 3 matskedar socker.
  4. Tärna smöret och blanda med 3 msk socker, salt, vetemjöl och havregryn. Knåda ihop hastigt till en smulig deg.
  5. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över bären.
  6. Grädda pajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  7. Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 3.7 (61 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept