Björnbärspaj

Baka en klassisk björnbärspaj med smulpaj och servera med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet. Du kan baka med färska eller frysta björnbär.

Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären - speciellt färska björnbär. Det blir helt ok att baka på 200 gram bär - men har du bär så ta 400 gram eller till om med mera upp till 600 gram.

Tillbehör

Köp färdig eller laga hemgjord vaniljsås eller vaniljglass. Vaniljvisp är också gott till. Kan även garneras med mer färska björnbär vid servering om du har obegränsad tillgång till björnbär.

Varianter

  • Utan havregryn - här har jag bakat med smuldeg med hälften havregryn men du kan ta enbart vetemjöl om du vill det.
  • Vegan paj kan du baka med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.

Med frysta björnbär

Använder du frysta björnbär så kan de vara lite rinniga. Häll inte bort saften utan lägg allt i pajformen och strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir pajen fastare och inte så rinnig.

4 portioner björnbärspaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 g björnbär, färska eller frysta
  • 125 g smör eller margarin
  • 6 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en pajform ca 24-26 cm diameter med någon matsked smör.
  3. Lägg i björnbär och strö över 3 matskedar socker.
  4. Tärna smöret och blanda med 3 msk socker, salt, vetemjöl och havregryn. Knåda ihop hastigt till en smulig deg.
  5. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över bären.
  6. Grädda pajen i cirka 25 - 30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Ta ut och låt svalna något.
  7. Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 3.8 (58 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer