Italiensk vaniljglass
Hemgjord vaniljglass med äkta vaniljstång men utan grädde och med mindre ägg. Min variant på en Italiensk vaniljglass eller gelato.
Glassen blir extra krämig av mjölk, glykos, gelatin, smör och mjölkpulver.
Denna vaniljglass innehåller inte så mycket ägg och ingen grädde så den är rätt billig att laga.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
- Smält smör och sätt åt sidan.
- Blanda mjölkpulver och mjölk i en stor kastrull med tjock botten. Dela och kärna ur vaniljstången och lägg kärnor och stång i mjölken.
- Värm till 25 grader och rör i glykos.
- Värm till 35 grader och rör i smält smör.
- Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
- Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
- Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Sila över över glassmeten i en bunke så att du silar bort vaniljstång och ev. klumpar. Låt glassmeten svalna.
- Mixa gärna glassmassan någon halvminut med en stavmixer, i en blender eller matberedare. Detta är valfritt men glassen blir fluffigare.
- Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten. Eventuellt kan du lägga med vaniljstången igen (ta sedan bort innan du fryser glassen).
- Frys glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens manual. Det brukar ta 35-45 minuter. Du kan dela upp smeten och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven smet sparas i kylen några dagar. Då kan man göra nygjord glass till servering vilket är mycket gott.
- Servera vaniljglassen direkt eller lägg i formar och frys den extra 1/2-1 timme innan servering så blir glassen lite fastare. Hit kan du förbereda och ha glassen i frysen.
Serveringsförslag
- Ta gärna fram glassen några minuter innan servering och ställ i kylen för att mjukna något.
- Servera 2-3 kulor vaniljglass och toppa med färska bär som jordgubbar, blåbär, hallon; rårörda varma bär eller sylt som hallonsylt, jordgubbssylt eller hjortronsylt; frukt som banan; rostade nötter eller kanderade nötter; vispad grädde; maränger; chokladsås; kolasås; strössel med mera.
- Eller servera 1-2 kulor glass som tillbehör till desserter, pajer och bakverk som kladdkaka eller friterad banan med mera.
- Servera i strut - glassvåfflor - med strössel eller kombinera med 1-2 kulor glass med annan smak. Du kan baka egna glassvåfflor eller köpa färdiga.
- Bjud på Banana Split. Tips är att ta vara på äggvitorna som blir över från glassen och baka maränger till Banana spliten på.
Varianter
- Smöret kan uteslutas och det blir gott ändå.
- Satsen kan halveras.
- Vill du göra vaniljglass med grädde kan du göra denna gräddglass eller denna variant med mer ägg och grädde.
- En enkel vaniljglass med glassmet som bara är att röra ihop och köra i glassmaskin har jag också recept på.
Bäst med glassmaskin
Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag.
På bilden och detta recept har jag använt en glassmaskin med kompressor som funkar bra och kostar runt 2000 kr. Då tar det bara någon timme att frysa glassen.
Utan glassmaskin
Glassen kan också frysas i en vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).
Hållbarhet
Glassen är godast nygjord och inom någon vecka i frysen. Håller några veckor i frysen.
Tips
Glykos finns bla att köpa på apotek. Glykossirap går också bra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal