Vaniljsås eller Creme Anglaise

Vaniljssås eller Créme Anglaise. Laga en vaniljsås från grunden med äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart äkta vaniljstång.

Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse i såsen.

Använd en tjockbottnad kastrull. En termometer är också bra.

Du kan också smaksätta såsen med någon tsk likör eller kallt starkt kaffe som espresso.

Vaniljsåsen kan serveras varm eller kall. Serverar du den kall så vispa upp den igen hastigt innan servering. Passar till äppelkaka och andra söta pajer som bärpajer med mera.

4,5 dl vaniljsås 4 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 4 dl mjölk (ev hälften mjölk - hälften grädde)
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor (stora)
  • 1 tsk maizena eller potatismjöl (valfritt)
  • 2 dl vispad grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull med mjölken.
  2. Lägg i vaniljstjälkarna också.
  3. Koka upp mjölken/grädden (akta så den inte bränns eller kokar över) och låt stå i 5-10 minuter att svalna något och ta smak.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Vispa under tiden äggulor med socker samt maizena eller potatismjöl i en skål några minuter tills sockerkristallerna börjat lösa sig och det är en fluffig äggsmet.
  6. Rör ner äggsmeten i varma mjölken med en plastvisp, träspatel, plastslev eller träslev och sätt kastrullen på medelvärme, rör sakta hela tiden tills blandningen tjocknar. Vaniljsåsen ska täcka sleven med ett lätt, krämigt lager. Den blir dock inte så tjock som vaniljvisp.
  7. Vaniljsåsen får absolut inte börja koka. Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig. Ta av från värmen. Sätt ev. kastrullen i vasken och spola kallt vatten under den om vaniljsåsen verkar börja tjockna för mycket och spricka eller häll upp vaniljsåsen i en annan bunke. Risken är annars att eftervärmen i kastrullen får vaniljsåsen att spricka till äggröra.
  8. Ta av från värmen och låt vaniljsåsen svalna något.
  9. Vaniljsåsen kan serveras varm eller kall.
  10. Extra god blir den om du blandar i vispad grädde innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer