Vaniljsås eller Creme Anglaise

Introduktion och förberedelse

Vaniljsås eller Crème Anglaise. Laga en vaniljsås från grunden med äggulor, socker, mjölk och/eller grädde och såklart äkta vaniljstång.

Ingredienserna till vaniljsåsen rörs över svag värme - helst ett vattenbad - tills den tjocknar, blir den för varm koagulerar äggulorna och såsen spricker. Man kan fuska lite och ha lite stärkelse som maizena i såsen.

Använd en tjockbottnad kastrull och vattenbad för att vara på säkra sidan.

Såsen kan förberedas i god tid och förvaras några dagar i kylen.

Varianter

  • Du kan minska mängden socker om du vill ha en lite mindre söt sås - förslagsvis till 0,75 eller 0,5 dl socker.
  • Du kan också smaksätta såsen med någon tsk likör eller kallt starkt kaffe som espresso.
  • Blanda i någon dl vispad grädde i såsen så får du en fluffig och krämig vaniljsås som passar till färska jordgubbar, bär, pajer med mera.

Serveringsförslag

  • Vaniljsåsen kan serveras nygjord varm eller kall - den går dock ej att värma igen.
  • Serverar du den kall så vispa upp den igen hastigt innan servering.
  • Vaniljsås passar till äppelkaka och andra söta pajer som bärpajer med mera.
  • En klassiker är att som på bilden nedan servera såsen med några droppar halloncoulis - hallonsås - som du drar ut i mönster - förslagsvis hjärtan - med en knivsudd eller ändan på ett trägrillspett.

Vaniljsåsen med halloncoulis med två pajer och färska jordgubbar på tallrik
Vaniljsåsen eller crème Anglais kan du garnera med halloncoulis. Ovan som en variant på Grand dessert med rabarbersmulpaj och hallonpaj samt färska jordgubbar, hallon och smultron.

4,5 dl vaniljsås 4 - 6 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 vaniljstång
  • 4 dl mjölk, 3 % eller hälften mjölk och hälften grädde
  • 0,5 - 1 dl strösocker
  • 4 stora äggulor, 5 medelstora eller 6 små äggulor
  • 1 tsk maizena eller potatismjöl (valfritt)
  • 1 dl grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna i en kastrull med mjölken.
  2. Lägg i vaniljstjälken också.
  3. Koka upp mjölken/grädden. Akta så den inte bränns eller kokar över. Ta av från värmen och låt stå 5-10 minuter att svalna något och ta smak.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Vispa under tiden äggulor med socker samt maizena eller potatismjöl i en skål några minuter till en fluffig smet.
  6. Koka upp en vid kastrull med 1/3 vatten att använda som vattenbad när du värmer såsen.
  7. Vispa ner äggsmeten i mjölken och sätt i kastrullen i vattenbadet. Värm vattenbadet så det sjuder och nästan kokar. Rör sakta i vaniljsåsen hela tiden tills blandningen tjocknar. Ha tålamod - det kan ta ett tag - räkna 10-20 minuter. Vaniljsåsen ska bli så tjock att den täcker ytan på en sked med ett lätt, krämigt lager. Den blir dock inte så tjock som vaniljvisp.
  8. Vaniljsåsen får absolut inte börja koka eller gryna sig likt äggröra. Högsta värme vaniljsås tål är 74 grader - kolla med termometer när det börjar närma sig. Ta av från värmen. Börjar den tjockna för mycket så sätt kastrullen i vasken och spola kallt vatten under. Eller häll upp vaniljsåsen i en annan bunke. Risken är annars att eftervärmen i kastrullen får vaniljsåsen att spricka till äggröra.
  9. Ta av från värmen och låt vaniljsåsen svalna något. Rör då och då.
  10. Vaniljsåsen kan serveras varm eller kall. Den kan förberedas i god tid och förvaras kall i kylen några dagar. Den kan inte värmas igen dock.
  11. Extra god, fluffig och krämig blir såsen om du blandar i 1 dl lättvispad grädde innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.