Smultronpaj

Introduktion och förberedelse

Baka en lyxig och somrig smultronpaj med smuldeg och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Smultron finns att plocka vilt eller så har du dem i trädgården.

Serveringsförslag

  • Smultronpaj passar till fika till vardagslyx eller efterrätt till fest.
  • Pajen kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller råkräm.

Val av form

Du kan baka i små portionsformar på 10 cm diameter eller en stor pajform på 20-24 cm diameter.

Välj en form som har en fast och tät botten så inte saften rinner ut i ugnen.

Paj till större form 6 portioner

Vill du ha en paj till 6 portioner så ta en större pajform på 26-28 cm diameter. Öka till degen till 125 gram smör, 4 dl mjöl, 1,5 krm salt. Samt smultron till 300 gram.

4 portioner smultronpaj, 4 portionsformar eller en rund pajform på ca 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram smultron, ca 3-4 dl
  • 1 msk socker eller efter smak
  • 100 gram kallt smör eller margarin
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj fyra portionsformar eller en stor pajform med en liten klick smör.
  2. Fördela smultronen i formarna eller formen.
  3. Strö över lite socker.
  4. Skiva och tärna smör. Lägg smör, mjöl, socker och salt i en skål. Arbeta hastigt ihop till en grynig och smulig deg.
  5. Strö och fördela smuldegen över smultronen.
  6. Grädda i ugnen mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Det tar cirka 20-25 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna något innan servering med önskade tillbehör som förslagsvis vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.9 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-06