Smultronpaj
Baka en lyxig och somrig smultronpaj med smuldeg och servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Smultron finns att plocka vilt eller så har du dem i trädgården.
Godast är smultron färska som de är men vill man baka paj så blir det också gott även om de blir lite beska i smaken. Man kan även blanda med andra bär som hallon, jordgubbar eller blåbär.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj fyra portionsformar eller en stor pajform med en liten klick smör.
- Fördela smultronen i formarna eller formen.
- Strö över lite socker.
- Skiva och tärna smör. Lägg smör, mjöl, socker och salt i en skål. Arbeta hastigt ihop till en grynig och smulig deg.
- Strö och fördela smuldegen över smultronen.
- Grädda i ugnen mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Det tar cirka 20-25 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering med önskade tillbehör som förslagsvis vaniljsås eller vaniljglass.
Serveringsförslag
- Smultronpaj passar till fika till vardagslyx eller efterrätt till fest.
- Pajen kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller råkräm.
Val av form
Du kan baka i små portionsformar på 10 cm diameter eller en stor pajform på 20-24 cm diameter.
Välj en form som har en fast och tät botten så inte saften rinner ut i ugnen.
Paj till större form 6 portioner
Vill du ha en paj till 6 portioner så ta en större pajform på 26-28 cm diameter. Öka till degen till 125 gram smör, 4 dl mjöl, 1,5 krm salt. Samt smultron till 300 gram.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal