Blåbärspaj

Introduktion och förberedelse

Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Färska eller frysta blåbär

Du kan använda färska eller frysta blåbär. Svenska blåbär tycker jag är godast. Plocka gärna själv och frys in så har du till paj när du vill.

Även blåbärssylt går att baka paj på men ta då inget extra socker när du lagar pajen.

Frysta blåbär vätskar sig när de tinar. Man kan hälla i frysta blåbär direkt i pajformen när du bakar pajen men då kan pajen bli lite lös - jag gillar det ändå. Ett tips för lite fastare paj är att pudra över lite potatismjöl över de frysta blåbären innan man strör över smuldegen.

Varianter

Detta recept blir också gott med björnbär, krusbär eller hallon. Eller blanda blåbär och hallon för Drottningpaj.

1 blåbärspaj till 4-6 personer

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram blåbär, färska eller frysta
  • 1 msk potatismjöl (valfritt)
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
  3. Med färska blåbär:
  4. Med frysta blåbär som går att dela styckvis: Fördela blåbären i botten på formen och strö över 1 msk potatismjöl.
  5. Med frysta blåbär som är i en klump: tina blåbären i en skål. Häll av lite av blåbärssaften i ett glas och rör i potatismjöl. Häll tillbaka och blanda blåbärssaften med potatismjölet med blåbären i bunken.
  6. Fördela blåbären jämnt i botten på formen.
  7. Strö över socker över blåbären.
  8. Gör smuldegen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) samt salt i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  9. Strö och fördela smuldegen i ett jämt lager över blåbären.
  10. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, ca 20 - 30 minuter. Sätt ev. på grill sista minuterna om pajen ej fått färg på toppen.
  11. Ta ut blåbärspajen och låt den svalna något innan servering.
  12. Servera blåbärspajen med kall vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 3.9 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.