Blåbärspaj
Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
- Sprid ut blåbär i botten på pajformen. Använder du frysta blåbär kan du även strö över potatismjöl.
- Strö 3 msk socker över blåbären.
- Gör smuldegen: Tärna smör eller margarin och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och salt samt arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman med smöret till en smulig massa.
- Strö och fördela smuldegen i ett jämt lager över blåbären.
- Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, ca 25 minuter.
- Ta ut blåbärspajen och låt den svalna något innan servering.
- Servera blåbärspajen med kall vaniljsås eller glass.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.
Färska eller frysta blåbär
- Du kan använda färska eller frysta blåbär. Svenska blåbär tycker jag är godast. Plocka gärna själv och frys in så har du till paj när du vill.
- Även blåbärssylt går att baka paj på men ta då inget extra socker när du lagar pajen.
- Frysta blåbär vätskar sig när de tinar. Man kan hälla i frysta blåbär direkt i pajformen när du bakar pajen men då kan pajen bli lite lös - jag gillar det ändå. Ett tips för lite fastare paj är att pudra över lite potatismjöl över de frysta blåbären innan man strör över smuldegen.
Varianter
- Detta recept blir också gott att göra om du blandar blåbär med vinbär, äpple, banan, rabarber, björnbär, krusbär eller hallon.
- En klassiker är att blanda blåbär och hallon för Drottningpaj.
- Du kan även baka blåbärspaj med mer havregryn i smuldegen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal