Blåbärspaj

Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde - gärna smaksatt med lite vaniljsocker och en nypa vanligt socker.

Du kan använda färska eller frysta blåbär. Svenska blåbär tycker jag är godast. Plocka gärna själv och frys in så har du till paj när du vill. Även blåbärssylt går att baka paj på men ta då inget extra socker när du lagar pajen.

Blåbär vätskar sig när de är frysta och tinar. Använder du frysta blåbär direkt när du bakar pajen så kan pajen bli lite lös - jag gillar det ändå - men vill man ha en fastare paj så kan man pudra lite potatismjöl över de frysta blåbären innan man strör över smuldegen.

Detta recept blir också gott med björnbär, krusbär eller hallon.

1 blåbärspaj till 4-6 personer

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram blåbär, färska eller frysta
  • 1 msk potatismjöl (valfritt)
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
  3. Med färska blåbär:
  4. Med frysta blåbär som går att dela styckvis: Fördela blåbären i botten på formen och strö över 1 msk potatismjöl.
  5. Med frysta blåbär som är i en klump: tina blåbären i en skål. Häll av lite av blåbärssaften i ett glas och rör i potatismjöl. Häll tillbaka och blanda blåbärssaften med potatismjölet med blåbären i bunken.
  6. Fördela blåbären jämnt i botten på formen.
  7. Strö över socker över blåbären.
  8. Gör smuldegen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) samt salt i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  9. Strö och fördela smuldegen i ett jämt lager över blåbären.
  10. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, ca 20 - 30 minuter. Sätt ev. på grill sista minuterna om pajen ej fått färg på toppen.
  11. Ta ut blåbärspajen och låt den svalna något innan servering.
  12. Servera blåbärspajen med kall vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 4 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept