Blåbärspaj

6 portioner, 1 stor blåbärspaj

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram blåbär, färska eller frysta
  • 2 tsk potatismjöl (valfritt)
  • 3 msk strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 150 gram smör eller margarin
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
  3. Sprid ut blåbär i botten på pajformen. Använder du frysta blåbär kan du även strö över potatismjöl.
  4. Strö 3 msk socker över blåbären.
  5. Gör smuldegen: Tärna smör eller margarin och lägg i en skål. Tillsätt mjöl och salt samt arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman med smöret till en smulig massa.
  6. Strö och fördela smuldegen i ett jämt lager över blåbären.
  7. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, ca 25 minuter.
  8. Ta ut blåbärspajen och låt den svalna något innan servering.
  9. Servera blåbärspajen med kall vaniljsås eller glass.
Strö smuldegen över blåbären och baka blåbärspajen gyllene ljust brun.
Strö smuldegen över blåbären och baka blåbärspajen gyllene ljust brun.
Smörj en pajform med lite smör och täck botten med svenska goda blåbär och strö över lite socker.
Smörj en pajform med lite smör och täck botten med svenska goda blåbär och strö över lite socker.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert.
  • Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Färska eller frysta blåbär

  • Du kan använda färska eller frysta blåbär. Svenska blåbär tycker jag är godast. Plocka gärna själv och frys in så har du till paj när du vill.
  • Även blåbärssylt går att baka paj på men ta då inget extra socker när du lagar pajen.
  • Frysta blåbär vätskar sig när de tinar. Man kan hälla i frysta blåbär direkt i pajformen när du bakar pajen men då kan pajen bli lite lös - jag gillar det ändå. Ett tips för lite fastare paj är att pudra över lite potatismjöl över de frysta blåbären innan man strör över smuldegen.

Varianter

  • Detta recept blir också gott att göra om du blandar blåbär med vinbär, äpple, banan, rabarber, björnbär, krusbär eller hallon.
  • En klassiker är att blanda blåbär och hallon för Drottningpaj.
  • Du kan även baka blåbärspaj med mer havregryn i smuldegen.
E-mail
Medel: 3.7 (83 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-07