Blåbärspaj

Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås.

Du kan använda färska eller frysta blåbär. Även blåbärssylt går bra (ta då inget extra socker).
Blåbär vätskar sig när de är frysta och tinar. Då kan kan pajen bli lite lös (jag gillar det ändå) men vill man ha en fastare paj så kan man pudra lite potatismjöl över blåbären.

Detta pajrecept blir också gott med björnbär, krusbär eller hallon.

1 blåbärspaj till 4-6 personer

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram blåbär, färska eller frysta
  • 1 msk potatismjöl (valfritt)
  • 0,5 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsäker form med 1 msk smör eller margarin.
  3. Med färska blåbär:
  4. Med frysta blåbär som går att dela styckvis: Fördela blåbären i botten på formen och strö över 1 msk potatismjöl.
  5. Med frysta blåbär som är i en klump: tina blåbären i en skål. Häll av lite av blåbärssaften i ett glas och rör i potatismjöl. Häll tillbaka och blanda blåbärssaften med potatismjölet med blåbären i bunken.
  6. Fördela blåbären jämnt i botten på formen.
  7. Strö över socker över blåbären.
  8. Gör smuldegen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) samt salt i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  9. Strö och fördela smuldegen i ett jämt lager över blåbären.
  10. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, ca 20 - 30 minuter. Sätt ev. på grill sista minuterna om pajen ej fått färg på toppen.
  11. Ta ut blåbärspajen och låt den svalna något innan servering.
  12. Servera blåbärspajen med kall vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 4 (15 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer