Äppelpaj med smuldeg

Äppelpaj med smuldeg. En klassiker som passar både till vardagsfika som lite mer fest. Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde. Man kan ta vilka äpplen som helst men gärna goda svenska kravmärkta äpplen.

Bland de tidigaste sorterna som mognar på hösten heter Transparente Blanche och de är bra när äppelpaj suget sätter in - dels för att de är först - och så är de inte så goda att äta men blir jättegoda i paj.

Tips och varianter på äppelpaj:

  • Istället för enbart vetemjöl kan du ha 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl havregryn; eller 1 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
  • Man kan också baka i portionsformar; baka en snabb variant utan att blanda någon deg alls; blanda i kokos, hasselnötter eller choklad i degen eller täck med toscaknäcke; blanda äpplena med rabarber eller baka äppelpaj med rårivna äpplen.
  • Ett gott och fräscht alternativ som tillbehör till äppelpajen är vaniljyoghurt, sojaglass eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Nyttigare eller vegan variant

Smuldeg i matberedare:

  • Smuldegen går snabbt att blanda i en matberedare med kniven på. Dela kallt smör grovt och kör med mjöl och socker tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Lätt om du ska duppbla receptet till många pajer.

6 portioner äppelpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 2 msk socker till äpplena
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform med lite smör.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva eller klyfta dem. Fördela i botten på en pajform.
  3. Pudra över lite socker och kanel.
  4. Tärna kallt smör och blanda hastigt ihop i en bunke eller plastpåse med socker, mjöl och salt till en smulig deg.
  5. Fördela över äpplena pajformen.
  6. Grädda äppelpajen i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter tills den fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept