Äppelpaj med smuldeg

En klassisk äppelpaj med smuldeg. Snabbt och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med med smör, mjöl och lite socker som en smulig deg. Pajen passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.

Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

Man kan ta vilka äpplen som helst men gärna goda svenska kravmärkta äpplen. Vidare kan man ta äpplen man inte vill äta direkt utan är lite fula och har stötmärken för det kan man skära bort till pajen.

Bland de tidigaste sorterna som mognar på hösten heter Transparente Blanche och de är bra när äppelpaj suget sätter in - dels för att de är först - och så är de inte så goda att äta men blir jättegoda i paj.

Tips och varianter på äppelpaj:

  • Istället för enbart vetemjöl kan du ha 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl havregryn; eller 1 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
  • Man kan också baka i portionsformar; baka en snabb variant utan att blanda någon deg alls; blanda i kokos, hasselnötter eller choklad i degen eller täck med toscaknäcke; blanda äpplena med rabarber eller baka äppelpaj med rårivna äpplen.
  • Ett gott och fräscht alternativ som tillbehör till äppelpajen är vaniljyoghurt, sojaglass eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Nyttigare eller vegan variant

Smuldeg i matberedare:

  • Smuldegen går snabbt att blanda i en matberedare med kniven på. Dela kallt smör grovt och kör med mjöl och socker tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Lätt om du vill dubbla receptet till många pajer.

6 portioner äppelpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 äpplen, cirka 750 gram
  • 2 msk socker till äpplena
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform med lite smör.
  2. Skala äpplena och skär bort runt kärnhuset. Skiva eller klyfta äppelbitarna.
  3. Fördela äpplena i botten på en pajform på ca 24-26 cm diameter.
  4. Pudra över lite socker och kanel (valfritt).
  5. Tärna kallt smör och blanda hastigt ihop i en bunke eller plastpåse med socker, mjöl och salt till en smulig deg.
  6. Fördela över äpplena pajformen.
  7. Grädda äppelpajen i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter tills den fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.8 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer