AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Viltrecept, recept på vilt, älg, vildsvin, renskav

Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé, viltstek med älg samt viltrecept på hjort, rådjur samt renskav.

Älggryta
Grundrecept på viltgryta - här med älg. Du kan variera smaker och ingredienser i grytan efter tycke. Här hittar du tips och recept att laga med viltkött som älg, hjort, rådjur och renska.

Varje höst smyger runt 250 000 svenskar runt med bössan i skogen. Frysarna fylls med viltkött. 100 000 älgar stryker med tillsammans med några hundra tusen rådjur. Några miljoner kilo kött blir grytor, stekar, biffar och pytt vid jägarens eller vänners bord. En del viltkött, främst filé, stek och grytkött letar sig till affärerna i färsk och fryst form.

Jagar du inte själv finns viltkött som hjort, vildsvin, älgkött, rådjur med mera tack vare frys att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Stek, färs, kotletter eller sadel är vanliga styckdelar. Ofta kan man beställa hem vad man önskar. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött.

Bakdelen "steken" på vilt är seg och behövs stekas eller kokas mör länge. Som grytbitar tar det ca 1,5 - 2 timmar. Hel stek ca 2-3 timmar. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött och längre tillagningstid.

Vill du fira en helkväll i viltets tecken så kan rökt renkött i tunnbröd inleda med en klassiskt aptitretare. Servera gärna med något mousserande vin, drink eller bubblande alkoholfritt. Har du tid kan du laga en viltpaté med sallad och rårörda lingon som förrätt. Här passar ett lättare rött vin till, ta en Zinfandel från Kalifornien exempelvis. Okej, detta är inget för vegetarianer. Huvudrätt kan vara filé med någon sås, biffar, köttbullar eller en klassisk viltgrytapå älg eller rådjur. Ett smakrikare rött vin som Cabernet Sauvignon från Australien passar till det mesta viltkött.

God renskav finns att köpa fryst och passar utmärkt som gryta men kan också lagas som och fyllas i kebab, tacos, pajer, pizza eller woker. Prova att steka renskav på japanskt vis med teriyakisås samt hackad purjolök och servera med ris eller potatismos.

Rensteksrullar
Rensteksrullar eller rensteksstubbar är goda och enkla tilltugg innan viltmiddagen.

Tilltugg med vilt:

Rensteksstubbar med färskost
Gott som tilltugg innan viltmiddagen. Öl, mousserande vin eller vargtass - det mesta passar till stubbarna.

Förrätt med vilt:

Viltpaté med pistage, sallad och lingon
Okej, paté är lite 70-tal men så gott och en enkel förrätt så du lagar den i god tid. Modern blir den med blandad sallad och rårörda färska lingon. Kan göras av vilken färs som helst.


Huvudrätter med vilt:

Här hittar du alla receptfavoriters viltrecept>>

Viltburgare
Viltburgare med hemmagjorda pommes frites.

Viltburgare med tillbehör
Hamburgare med viltfärs. All viltfärs går bra att steka eller grilla till hamburgare. Extra gott blir viltburgarna med hemgjorda pommes frites samt hembakta hamburgerbröd. Det blir mycket gott och festligt att göra allt själv och smaken blir annan från köpt pommes och bröd. Det blir såklart gott med köpta bröd och pommes också.

Hembakta hamburgerbröd
Baka egna hamburgerbröd till viltburgaren eller köp färdiga.

Hemgjorda tjocka pommes frites
Nyfriterade hemgjorda pommes är bland det godaste som finns. Framförallt till en smaskig viltburgare.


Renskav eller viltskav med svamp

Renskavsgryta är en riktig klassiker. Fryst renskav blir god gryta men kan du få tag på färsk så prova det. Basilikamos eller vanlig kokt potatis, potatismos eller pressad potatis passar till renskavsgrytan. Gelé eller lingonsylt samt öl passar bra till. Knäckebröd också förstås.



Basilikamos
Gott till renskav, älggryta eller rådjursfilé.


Viltgryta
Viltgryta med hjort blir supergod. Här serverad med rostade rotfrukter.


Hjortgryta
Gryta med hjortstek. En mustig hjortgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel hjortsteksgryta. Viltkött till gryta som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem hjortstek.
Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen eller steken på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för hjortköttet kan kokas mört i flera timmar.
Vintips till gryta med hjortstek blir ett smakrikt rött vin en shiraz från Australien eller en mer vällagrad len Rioja kanske.

Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter av potatis, morötter, lök, kålrot samt paprika är kanongott. Ett nyttigt och enkelt recept som passar till det mesta.

Viltfile
Rådjursfilé, älgfilé och renfilé. Putsa/skär bort hinnorna, salta och peppra. Bryn i smör och låt steka klart i ugn 120 grader några minuter (eller på svag värme med folie över). Älgfilen som är större tar såklart längre tid. Känn med fingret och skär av en liten bit i änden för att kolla stekgrad. Använd gärna stektermometer. En stekgrad runt 57 grader brukar de flesta gilla och är då lätt rosa likt medium.

Pasta med viltfilé, svamp och grädde
Lyxig pasta med valfri viltfile viltfilé, svamp, grädde och lök. Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt Chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.

Viltfilé med ädelostsås

Viltfilé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt viltfilé, älgfilé eller rådjursfilé. Lammfilé, fläskfilé, kalv och kyckling passar också.

Råstekt skivad potatis med vitlök
Ett potatistillbehör till viltfilé ex. med ädelostsås.

Viltgryta, älggryta eller rådjursgryta
Ett recept på gryta med viltkött med rödvin. Köttgrytan blir också god med grytbitar av nötkött eller lamm. Palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka), brysselkål samt gele är gott till viltgrytan.

Potatismos med palsternacka
Detta mos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör. Speciellt till kött och vilträtter samt rödvinssås.

Viltköttbullar
Köttbullar med viltfärs. Servera som vanliga köttbullar.

Viltgryta med älgkött
Viltgryta med palsternacksmos. Grytan blir bara godare efter någon dag i kylen. Koka gärna en stor omgång gryta och spara.

Chiligryta med viltkött
En god variant på chili con carne som får koka mör länge med het chili och bönor.

Rådjursbiffar med svampsås
Biffar på rådjursfärs med svampsås och palsternack- och potatismos samt grönsallad med tomat och avokado. Viltbiffarna kan också formas till rådjursköttbullar.

Rådjurskotletter med svampsås
Kotletter av rådjur med svampsås. Här med trattkantareller, kokt potatis, stekt zucchini samt sallad.


Stekar med vilt samt förslag på fler tillbehör till vilt:

Tjälknöl på viltkött
Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska). Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak. Till tjälknöl passar det mesta men en svampsås, vinbärssgele, inlagd gurka och kokt potatis är klassiska tillbehör.


Vildsvinsstek med svamp, parmaskinka och örter
Vildsvinsstek med parmaskinka och örter samt svamp i rödvinssås. Går också bra med annan mör bit viltstek. Går också bra med annan mör bit viltkött. Kan serveras med valfri sås och potatis, ex balsamvinägersås, svampröra samt potatis och bönsallad.

Svampröra med schalottenlök och fläsk i rödvinssås
Ett gott tillbehör till viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé.
4 portioner
1 liter svamp
4 schalottenlökar
150 gram rökt fläsk
4 st palsternackor
2 dl rödvin
2 dl vatten
2 msk kinesisk soja
2 msk socker
1 msk maizena utrört i 1 dl kallt vatten
Blad från några kvistar färsk timjan (eller 0,5 tsk torkad)
Rensa svampen. Skala och halvera löken. Tärna fläsket. Skala och dela palsternackorna i strimlor. Fräs fläsket. Tillsätt svamp, lök och palsternacka. Stek i några minuter. Tillsätt rödvin, vatten, soja och socker. Koka upp. Red av med maizena.

Balsamvinägersås
Balsamvinäger är en fyllig, mörk och lagrad vinäger från Italien. Med soja och socker blir det en mycket god sås glace. Glace kallar man en tjock söt sås. Den "ringlas" hastigt över rostade grönsaker, kött, fisk eller fågel. Den kan också späs med steksky till sås.


Potatissallad med morötter, bönor och lök 4 portioner
20 små färskpotatisar
0,5 dl olivolja
1 klyfta vitlök
4 morötter
8 gröna bönor
1 gul lök
salt, socker och peppar
Skrubba och dela potatisen grovt. Koka den. Pressa vitlöken, rensa morötter, bönor och lök. Skär i grova bitar. Fräs i olivoljan med vitlöken två minuter. Sätt åt sidan och blanda sedan med den kokta potatisen. Smaka av med salt, socker och vitpeppar.


Rådjursstek med rödvinssås
En klassik vilträtt. Potatismos smaksatt med lagrad ost, kokta grönsaker som morot, broccoli, blomkål samt smörfräst blandsvamp och helstekt schalottenlök samt ett gott fylligt rödvin blir gott till.
Extra fyllighet kan man tillsätta oxmärg i skivor till såsen just innan den serveras.

Helstekt rådjurssadel
Sadel av rådjur blir god stek. Gott till rådjurssadel är kokt eller pressad potatis; Hasselbackspotatis, klyftpotatis eller rostade småpotatisar med morot, kålrot och rotselleri samt rödlök. Vidare en gräddsås på skyn samt kokta grönsaker som broccoli, blomkål, morot, gröna bönor, ärtor, brysselkål eller vaxbönor. Gelé som vinbärsgelé eller rönnbärsgelé passar också till rådjurssadel.

Fler potatistillbehör >>

Fler såser >>

Alla viltrecept>>



 

Gilla oss på Facebook